Kibboets Beit-Or - Jaap Hardeman


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Eind 19-de eeuw groeit de sociale onvrede onder de arbeidersklasse in Oost-Europa en Rusland naar een climax. Bij Joodse jongeren in deze landen ontkiemt het ideaal een samenleving op te bouwen die een voorbeeld voor de mensheid is. Zij stichten in een dun bevolkt Palestina de eerste kibboetsim, een communevorm die een unieke plaats in de moderne geschiedenis zal innemen.

In het eerste deel van deze avonturenroman staan enkele pioniers centraal. Zij volgen hun roeping op onontgonnen gebieden een samenleving op te bouwen van samenwerking, gelijkheid en collectivisme.

In het tweede deel staan, behalve personages uit het eerste deel, enkele niet-joodse volontairs centraal. Na de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 moeten veel Israëlische dienstplichtigen langere tijd onder de wapenen blijven. In kibboetsim ontstaat een tekort aan arbeidskrachten. Kibboetsim besluiten jongeren uit het buitenland aan te trekken.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463389396

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
412

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Kibboets Beit-Or van Jaap Hardeman krijg je al een klein vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen. De titel van het boek maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Je wilt weten wie daar wonen, waar ze wonen, wat ze doen en hoe het eraan toe gaat in een kibboets.
In het eerste deel van Kibboets Beit-Or van Jaap Hardeman is een jongeman klaar met de gevestigde orde, de hebzucht van de mensen, het traditionele gezinsleven, de manier hoe de geloven worden beleden en hoe de mensen verder leven. Hij  wil een samenleving waar iedereen gelijk is, waar men even hard werkt, waar men sober leeft en men geen individueel bezit heeft. Hij krijgt twee andere mensen zover om met hem mee te gaan naar Palestina waar ze een utopische samenleving gaan opbouwen. Langzaamaan komen er steeds meer mensen bij die hen helpen. Meer mensen betekent ook meer meningen en ideeën. De vraag is of het de eerste pioniers lukt om een samenleving op te bouwen zoals zij in gedachten hadden en hoe lang het goed blijft gaan met de mensen onderling. Ondertussen loert van diverse kanten gevaar, laait er een oorlog op, waarbij het de vraag is hoe lang de mensen in de kibboets in vrede kunnen leven.
In het tweede deel maken we kennis met diverse niet-joodse volontairs. Zij zijn in de kibboets gekomen omdat veel jongeren onder de wapenen moeten, waardoor er een personeelstekort is. in snel tempo zie je het leven in de kibboets veranderen, maar of dat ten voordele is, is nog maar de vraag.
Jaap Hardeman heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages van Kibboets Beit-Or. Meteen vanaf het begin wordt je meegezogen in het verhaal en wil je alleen maar verder lezen. Vooral bij het eerste deel kan je niet meer stoppen en voel je een soort haat-liefde voor Chaim. Je ziet hem steeds extremer worden waardoor je je steeds meer aan hem ergert, maar tegelijkertijd bewonder je hem ook vanwege zijn standvastigheid. Tijdens het lezen vraag je je steeds weer af met wat voor extreme gedachtes hij nu weer komt, wat hij nu weer afkeurt. In de hoofdstukken waar hij geen rol speelt mis je hem en besef je dat hij het verhaal levendig maakt, dat het verhaal zonder hem lang zo levendig niet is. Maar ook voor de anderen krijg je bewondering. Tijdens het lezen vraag je je geregeld af wanneer iemand het zal opgeven en de kibboets zal verlaten. Het is mooi om te lezen hoe de kibboets in de loop van de jaren groeit en veranderd, ook al is dat niet altijd ten goede.
Kibboets Beit-Or van Jaap Hardeman is in jaarboekvorm geschreven. Het verhaal begint in 1927 en eindigt op 9 november 1978. Daardoor krijg je jaarlijks een goed beeld van hoe het leven en de omgeving in de kibboets steeds veranderd. Af en toe lees je een dagboekfragment van een van de hoofdpersonen, waarin ze haar gevoelens uit en vertelt wat ze heeft meegemaakt. Ondanks dat het een fictief verhaal is, geloof je meteen vanaf het begin tot eind dat het verhaal zo is gegaan. Nergens heb je het idee dat er iets niet klopt. Alleen één keer heb je een kort moment het gevoel dat er iets niet klopt, dat de auteur een apparaat uit de toekomst heeft verwerkt in het verhaal, maar als je googelt, dan kan je lezen dat het wel degelijk klopt, dat dat apparaat toen ook al bestond. Het is overigens een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat nu niet meer kan, toen normaal was, zoals bijvoorbeeld roken.
Het verhaal laat goed zien hoe het leven in een commune is, wat de voor- en nadelen zijn van wonen in een commune, hoe het kan zijn voor kinderen om op te groeien in een commune, dat het niet voor iedereen is weggelegd en hoe het wel en niet moet. Het verhaal zet je geregeld aan het denken en laat je afvragen of je in een commune zou kunnen leven.
Kortom; Kibboets Beit-Or van Jaap Hardeman is een indrukwekkend verhaal over de opbouwen van een ideale samenleving waarin iedereen gelijk is, waar geen onrecht is en alles gedeeld wordt. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven waardoor je het gevoel hebt dat je het zelf vanaf de zijlijn mee beleeft. Als je het boek uit hebt, ga je diverse personages missen, vooral de personages uit het eerste deel, ga je missen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Het eerste deel wist mijn aandacht goed vast te houden, het tweede wist niet altijd mijn aandacht vast te houden ondanks dat daar ook genoeg gebeurde. Vanaf het moment dat een oude bekende weer terug kwam, wist het verdere deel weer mijn aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Veel personen zie je in de loop van het verhaal groeien, veranderen, maar er zijn ook personen die nauwelijks groeien, hetzelfde blijven.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Chaim, omdat hij extreme ideeën heeft en daardoor het verhaal levendig maakt. Zonder hem is het verhaal saaier. Het is een man waar je een hekel aan hebt, maar tegelijkertijd ook mag omdat hij ook standvastig is in zijn denken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen, zoals Brachelle en Miriam wel, maar met anderen zoals Chaim niet.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, maar van anderen begrijp ik ze niet altijd.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
De locatie klinkt heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren geraakt zoals bijvoorbeeld toen Brachelle in het begin een moeilijk moment had, heeft me geraakt, maar ook de diverse overlijdens en het lot van Dorah en Horst hebben me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Op jongere leeftijd wil je en op oudere leeftijd zie je.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waar je wat van kan leren, die je aan het denken zetten.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even (onbewust) bezig houdt.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg