De Setarspeler - Anne Van Zwieten


Van Anne van Zwieten mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
'Een ontheemde man, een kunstwerk en een verloren liefde'

Waar gaat het boek over? 
De Koerdische Daijri is een zachtaardige jongeman die vanuit Iran naar Nederland is gevlucht. Het kost hem moeite de heimwee naar zijn geboortedorp los te laten en richting te geven aan zijn leven in Nederland, helemaal als zijn grote liefde Zilan onder verdachte omstandigheden verdwijnt. Daijri verstopt zijn eenzaamheid en wie hij werkelijk is in zijn unieke talent, het maken van een immens houten inlegwerk en troost zichzelf met het bespelen van de setar, een Perzische luit. Lukt het hem om kansen te zien en te benutten? En zal hij Zilan en de vrijheid die hij in Nederland zocht vinden? Dit verhaal dat deels op waarheid berust, speelt zich af in Leiden.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Anne van Zwieten (1967) is auteur, blogger en columnist. Ze volgde een opleiding tot schrijver en redacteur. Eerder bracht ze twee bundels met blogs uit over haar meervoudig beperkte dochter. In 2019 kwam haar debuutroman Keerpunt uit. Momenteel werkt ze aan haar derde boek, een psychologische thriller. Anne van Zwieten is een echte verhalenverteller. Terugkerende thema's in haar werk zijn de maakbaarheid van het leven en door eigen kracht obstakels leren overwinnen.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789493230538 

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
194

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De setarspeler van Anne van Zwieten krijg je al een vermoeden dat je een muzikaal verhaal gaat lezen. Het is mooi dat de cover via de zijkant doorloopt op de achterkant. Steeds als je naar de cover kijkt, ontdek je iets nieuws, iets wat je eerder niet was opgevallen. Het is dan ook mooi, dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kan vinden. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie die persoon is en wat zijn verhaal is. De subtitel geeft weer wat je van het boek kan verwachten. 
In De setarspeler van Anne Zwieten draait het om Daijri die vanuit Iran naar Nederland is gevlucht. Hij heeft moeite om zijn verleden achter zich te laten en richting aan zijn leven te geven in Nederland. Als de liefde van zijn leven ook nog eens onder verdachte omstandigheden verdwijnt, weet hij helemaal niet meer waar hij het zoeken moet. Je voelt zijn gemis van zijn familie, zijn geliefde en het land waar hij vandaan komt. Zijn eenzaamheid en wie hij echt is stopt hij in zijn kunstwerk dat hij van houten stukjes maakt. Daarnaast troost hij zichzelf door het bespelen van zijn setars, waar hij zijn gevoelens in kwijt kan. De belangrijkste vraag voor hem is of hij de liefde van zijn leven ooit weer ziet. Daarnaast is het de vraag of hij zijn kansen uiteindelijk ziet en die weet te benutten. 
Het verhaal is deels op waarheid berust en speelt zich hoofdzakelijk in Leiden af. Tijdens het lezen heb je helemaal niet het gevoel dat het deels fictief is. Meteen vanaf de eerste bladzijde heb je het gevoel dat het hele verhaal zo is gegaan zoals de hoofdpersoon het vertelt. Nergens heb je het idee dat er iets is aangedikt, mooier is gemaakt, of juist zieliger is gemaakt. 
Meteen vanaf de eerste bladzijde van De setarspeler van Anne van Zwieten wordt je meegezogen in het verhaal, weet het verhaal je vast te houden. Je wilt weten waarom Daijri is gevlucht, wat zijn achtergrondverhaal is, wat er met zijn grote liefde is gebeurd, of hij ooit weer iets van haar zal horen, of het hem lukt om zijn leven uiteindelijk op orde te krijgen en niet meer afhankelijk te zijn van anderen. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over hem, waarom hij gevlucht is, over zijn familie, over zijn grote liefde en over Iran en zijn gewoontes, zoals bijvoorbeeld dat thee in hun cultuur verweven is. Je krijgt bewondering voor hem, hoe hij geduldig aan het werk kan zijn aan zijn kunstwerk. Ondanks dat je het, dankzij de beeldende schrijfstijl van de auteur, voor je ziet, wil je het kunstwerk ook in het echt zien. Ook wil je zijn muziek in het echt horen. Je krijgt meer begrip voor de setar, je begrijpt dat het niet zomaar een instrument is waar je muziek mee maakt, maar dat het voor de Iraniërs veel meer is. Als je het boek uit hebt, ga je de meeste personen in het verhaal missen omdat je ze in je hart hebt gesloten. Stiekem hoop je dat er een vervolg komt, dat je leest hoe het tien of twintig jaar later met hem gaat en hoe het hem is vergaan in de jaren daarvoor en hoe hij het een en ander heeft ervaren.
De setarspeler van Anne van Zwieten kent een aantal thema's zoals bijvoorbeeld hoe men aankijkt tegen mensen die 'anders' zijn, hoeveel moeite mensen die 'anders' zijn moeten doen om een plekje te krijgen in de maatschappij, over een onderwerp dat nu veel in de media speelt, maar dan op een andere manier (meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden) en, dat is eigenlijk het hoofdthema, de muziek. De auteur heeft dat heel goed weten te verwerken in het verhaal. Het is dan ook een verhaal waarin bepaalde stukjes voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn, die die gevoelens ook hadden, het ook zo hebben ervaren. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages. Tijdens het lezen vraag je je af hoeveel mensen onder verdachte omstandigheden verdwenen zijn, en nog steeds verdwijnen, uit asielzoekercentra. De auteur weet met haar verhaal heel goed de vooroordelen weg te halen. Ze laat met haar verhaal zien dat niet iedere asielzoeker slecht is, dat er ook goede mensen tussen zitten die niets kwaads in de zin hebben, de taal willen leren, die in vrijheid hun leven willen leiden waar ze werk kunnen doen wat ze gelukkig maakt, die willen leren van anderen, maar ook hun verhalen en levenslessen die ze geleerd hebben willen doorgeven, zodat anderen ook van hen kunnen leren. Ook laat de auteur in het verhaal goed zien wat muziek met mensen doet, hoe muziek mensen kan helpen met hun problemen die ze hebben. Daarnaast laat het verhaal goed zien hoe sterk echte liefde is.
Kortom; De setarspeler van Anne van Zwieten is een indrukwekkend verhaal dat je raakt. Diverse personen, waaronder de hoofdpersoon, sluit je in je hart. Het is een verhaal waarin bepaalde stukjes voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn, een verhaal dat vooroordelen wegneemt en waar je wat van kan leren.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Daarnaast is het mooi, dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek kan terugvinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar wie de setarspeler is en wat zijn verhaal is.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen. Je krijgt een goed beeld van wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende schrijfwijze geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest. Daarnaast heb je tijdens het lezen het gevoel dat je het vanaf de zijlijn meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel, maar tegelijkertijd ook van alle tijden en dat zal het waarschijnlijk (deels helaas) ook wel blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het boek je (onbewust) bezig. Je vraagt je af wat er met Zilan is gebeurd, waar ze is en of het Daijri lukt om haar te vinden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, de belangrijkste personen zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Daijri, omdat er geen kwaad in hem schuilt, hooguit krijgt hij die gevoelens, die anderen ook zouden krijgen, als er iemand die hem na aan het hart ligt, wat wordt aangedaan. Maar hij is ook het leukst, omdat hij mensen weet te inspireren en om wie hij verder is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend met hem kunnen zijn.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Leiden en Middelburg zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt, vooral een bepaald stukje dat nu ook volop in de media speelt, maar dan op een andere manier, heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
'Nee, maar weten dat het je schuld niet is en het ook zo vóélen zijn twee verschillende dingen.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van verhalen die op waarheid zijn gebaseerd. 

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Anne van Zwieten

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg