Indië Rond 1900 - Peter Slors


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Koloniaal beleid en de koloniale samenleving gezien door de ogen van een Hollandse arts

Waar gaat het boek over? 
“Indië rond 1900”, is een compositie van brieffragmenten en verbindende tekst. Het geeft een doorlopend beeld van het leven en werken van de arts Dolf Damsté in Indië, en van zijn - zich in de tijd ontwikkelende - kijk op de koloniale samenleving en koloniale politiek. De fragmenten komen uit ruim 1500 brieven, die Damsté schreef aan familie in Holland en aan zijn broer die bestuursambtenaar was in de buitengewesten van Ned.-Indië. De brieven tonen niet alleen zijn kritische geest, zijn inlevingsvermogen, en zijn groot gevoel voor humor; geschreven in een bijna moderne en toegankelijke stijl, laten zij ook zien dat Dolf Damsté in zijn persoonlijk leven de nodige obstakels en leed te verwerken heeft gehad. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Slors (1939) afkomstig uit een Hollands-Indische koloniale familie (sinds 1856), bracht tot 1951 zijn jeugd voornamelijk in Indië door. Van 1970 tot 1973 was hij als UNESCO-specialist werkzaam in Indonesië. Daarna werd hij hoofdambtenaar op het ministerie van onderwijs in Den Haag, en in 1984 directeur onderwijs van het Tropen-instituut in Amsterdam. In 1990 ging hij met vervroegd pensioen. In de jaren daarna maakte hij - samen met anderen - o.a. twee documentairefilms, te weten “Een Waarheid met vele Gezichten” (hoe 3 generaties Indonesiërs in 1992 terugkijken op de relatie met Nederland), en “Oude Pijn” (hoe Indische Nederlanders en Japanners in 2000 terugkijken op W.O. II in Azië)

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388795

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
434

Genre:
Geschiedenis

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er ook niet echt voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 27,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Indië rond 1900 van Peter Slors wil je weten wie de mensen op de fiets zijn en waar ze naar toe fietsen. De titel en subtitel geven precies aan wat je van het boek kan verwachten en je wordt dan ook nieuwsgierig naar het boek. De foto's in het boek maken het boek compleet. Wat zo fijn is, is dat de fotokaterns na een hoofdstuk komen. Dat zou in ieder boek met een fotokatern zo moeten zijn.
In Indië rond 1900 van Peter Slors staan brieffragmenten van een Hollandse arts die rond 1900 in Indië woonde en werkte. De auteur heeft de brieffragmenten verbonden met een verbindende tekst zodat het boek goed leesbaar is. De brieven geven een mooi kijkje in het leven en werken als arts in Indië rond 1900. De briefschrijver heeft het niet alleen over zijn werk en het wonen in Indië, maar geeft in de brieven, vooral aan een van zijn broers, ook geregeld zijn ongezouten mening over de politiek, over diverse mensen, waar hij zich aan ergerde, maar ook waar hij van genoot. Hij heeft niet alleen kritiek op veel mensen, er zijn ook genoeg mensen die hij wel mag en daar schrijft hij ook over, maar hij is ook zelfreflecterend, heeft soms zelfkritiek, zoals bijvoorbeeld waar hij van zichzelf nog aan mag gaan werken. Langzaamaan leer je hem steeds beter kennen. Het leven van de briefschrijver is een leven met ups en downs, zoals de meeste mensenlevens. Aan het eind kan je lezen hoe het zijn beide zoons is vergaan en vallen er een paar dingen op hun plaats.
Wat zo mooi is aan Indië rond 1900 van Peter Slors is, is dat je een mooi tijdsbeeld krijgt te zien van hoe het indertijd was in Indië, hoe diverse plaatsen eruit zagen en hoe men leefde, hoe men woonde, wat men deed in de vrije tijd, het verschil tussen arme mensen in Nederland en arme mensen in Indië wat hygiëne aangaat, maar ook welke wereldproblemen er toen speelden. De brieven van de briefschrijver geven een goed beeld van hoe hij het zag, maar hij was ook vooruitziend. Hij zag een aantal dingen die later ook echt gebeurd zijn. Je voelt geregeld de liefde voor zijn vak en zijn gezin en soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals bijvoorbeeld wanneer zijn vrouw een van hun dieren voert en hij daar dan maar uit de buurt blijft. Geregeld wordt je aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld over het geloof. 
Soms is het jammer dat er weinig antwoorden bewaard zijn gebleven, maar door de verbindende teksten van de auteur krijg je toch een mooi beeld van de tijd waarin de briefschrijver leefde. Het is mooi dat de brieffragmenten op chronische volgorde zijn geplaatst. Het is daardoor een soort van jaarboek geworden, begonnen in 1895 en geëindigd in 1918. 
Het is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, zoals bijvoorbeeld waar men toen aan overleed, dat daar vandaag de dag de kans heel groot is dat men dat overleefd zoals bijvoorbeeld, kanker. Maar ook dat men vroeger per paard-en-wagen ging. Je leert tijdens het lezen een paar Indische woorden, zoals tandakken. Het boek laat bovendien goed zien hoe moeilijk het was om een standplaats als arts in Indië te krijgen en wat er met iemand kan gebeuren als hij reputatieschade heeft, hoe lang dat nog door kan werken.
Kortom; Indië rond 1900 van Peter Slors geeft een mooi en belangrijk beeld van hoe het leven was in Indië rond 1900, hoe het was om er te wonen en werken, wat toen de wereldproblemen waren en nog zoveel meer. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen. Je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de opbouw van het boek?
Het boek is goed opgebouwd. Het boek is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd hebben kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld toen Bart in Nederland achter moest blijven heeft me geraakt, maar ook de ziekte van een bepaald persoon heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
"Zo blijft de wereld vol toekomstmuziek zolang onze lamp niet is uitgeblazen."

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Indië.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg