Het Lavendelmeisje - Paul Van Der Mark


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het had een romantische vakantie moeten worden voor Marinde, maar een raadsachtige ontdekking op een foto in een museum in Frankrijk en het onverwachte overlijden van een oudere vrouw in Lourdes zetten een kettingreactie van gebeurtenissen in werking die niemand voorzien had. Als dan ook nog mensen zich bedreigd gaan voelen en nergens voor terugdeinzen, komen levens in gevaar. Verdriet, verliefdheid, angst en uiteindelijk moord. Een heftige zomer om nooit meer te vergeten.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654050

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
504

Genre:
Thrillers & spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het lavendelmeisje van Paul van der Mark wil je weten waar de foto is genomen en wat het verhaal is van die plaats. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten wat het verhaal is van het lavendelmeisje en waarom ze zo genoemd wordt. Van de titel krijg je tijdens het lezen al vrij snel een vermoeden wie zo genoemd wordt, maar dan is de waarom-vraag nog niet beantwoord, die wordt pas tegen het eind beantwoord.
In Het lavendelmeisje van Paul van der Mark is Marinde samen met haar vriend in Frankrijk op vakantie wanneer ze een schilderij ontdekt van een persoon in een museum en in een kerk. Een persoon die haar om een of andere reden intrigeert.  Ze wil er meer over weten en gaat op onderzoek uit. Zij zet, samen met een vrouw die komt te overlijden in Lourdes, ongewild een kettingreactie van gebeurtenissen in werking. Er zijn mensen die om bepaalde redenen zich bedreigd voelen en deinzen nergens voor terug. Er komen steeds meer levens in gevaar. Ondertussen bekijkt Marinde ook naar relatie en begint ze zich het een en ander af te vragen. Het wordt een zomer om nooit meer te vergeten, een zomer waarin veel gebeurt.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk van Het lavendelmeisje van Paul van der Mark word je meegezogen in het verhaal. Het verhaal begint in 1930, om in de volgende hoofdstukken in 2012 verder te gaan. Zo te verder je komt, zo te meer moeite het kost om het boek weg te leggen. Vooral tegen het eind heb je daar moeite mee, omdat het dan steeds spannender wordt, er dan steeds meer duidelijk wordt en steeds meer puzzelstukjes worden opgelost. Het verhaal zit boordevol verrassende wendingen, schokkende onthullingen die je niet verwacht had, trieste onthullingen, schokkende gebeurtenissen, een aantal spannende momenten waarbij je op het puntje van je stoel zit en de nodige romantiek. Het is een verhaal dat nergens voorspelbaar is, eerder het tegenovergestelde. Dit is zo'n boek, dat als je er even niet in bezig bent, het verhaal je toch bezig houdt of je nu wilt of niet. Aan de ene kant wil je het boek in één keer uit lezen, aan de andere kant wil je er ook wel weer zo lang mogelijk van genieten, maar tegen het eind kan je echt niet meer stoppen en wil je alleen maar verder lezen.
Paul van der Mark heeft in Het lavendelmeisje het verhaal goed op weten te bouwen. Langzaamaan kom je steeds meer te weten, maar je word ook geregeld op het verkeerde been gezet, om vervolgens toch weer wat meer te komen te weten. Sommige personages zijn een lange tijd geheimzinnig. Onder andere daarom wil je alleen al verder lezen, om erachter te komen wie die personages zijn. Pas aan het eind wordt alles duidelijk en begrijp je wat er echt is gebeurd in het verleden. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages, de omgeving waar het verhaal zich afspeelt en in de vele situaties. Omdat het een boek is met redelijk veel personages is het geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet er echt je aandacht bij houden, want als je even niet oplet, dan kan je zo de draad kwijt zijn. Wat overigens goed is van de auteur, is dat hij aan het begin de hoofdpersonen heeft voorgesteld, zodat je weet wie wie is.
Het lavendelmeisje van Paul van der Mark is een verhaal met stukjes waarin veel mensen zich (deels) kunnen herkennen, zoals de vragen over de relatie. Het is een verhaal waarbij je je geregeld afvraagt wat jij gedaan zou hebben als je een bepaald persoon was, zoals als een van de personen iets vindt in de modder. Je krijgt bewondering voor een paar personen, waarbij een paar personen hun tijd vooruit waren, waardoor ze lef nodig hadden om dat gene te doen wat ze hebben gedaan. Ook is het een verhaal dat je uitnodigt om beter naar foto's en schilderijen te kijken, beter naar de details te kijken.
Kortom; Het lavendelmeisje van Paul van der Mark is een verhaal boordevol spanning en de nodige romantiek. Een verhaal waarbij langzaamaan de puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Het is een verhaal voor de zomer, maar ook heerlijk om in de andere seizoenen te lezen. Tijdens het lezen waan je je in Frankrijk en ruik je haast de lavendel.  Hou wel een doos met tissues bij de hand, want er zitten een paar emotionele momenten in, zoals tijdens een autorit.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je wilt naar de plaats waar de foto is genomen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, beeldende en soms haast filmische manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Vooral tegen het eind heb je er moeite mee.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me zeker verrast. Die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Marinde, omdat ze een echte doorzetter is die niet zomaar stopt net onderzoeken ook al willen anderen dat wel graag. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze wel, van andere personen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Charlaine heeft me geraakt, maar ook het verhaal van de moeder van Richard en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
"Gevoelens zijn een krachtig signaal."

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Paul van der mark Twitter

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg