Oekraïne: Hoog Op De Zuil Van Vrijheid - Noud Bles (samensteller)


Van UITGEVERIJ ASPEKT en Noud Bles mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Achtergronden, geschiedenis en literatuur

Waar gaat het boek over? 
Wat staat ze fier boven op de onafhankelijkheidszuil op het Majdanplein in Kyiv, Vrouwe Ukraina. Vanaf haar positie kijkt ze naar de strijd in haar land, een gevecht waarvan de uitslag onvoorspelbaar blijft.Dit boek geeft achtergronden bij de eerste oorlog in dit decennium op Europese bodem. Uiteenlopende auteurs leveren beschrijvingen en commentaren op bijzondere momenten in de recente geschiedenis. Daarnaast zijn er teksten uit en verwijzingen naar de literatuur van grensland Oekraïne. Verschillende vertalingen werden speciaal voor deze uitgave gemaakt. De aanleiding om dit boek samen te stellen en uit te geven is aangrijpend en hartbrekend. Op 24 februari 2022 viel buurland Rusland het voormalige broederland Oekraïne binnen en sindsdien beheersen de beelden, de geluiden en de commentaren de nieuwsmedia. Meer begrip voor Oekraïne, de bewoners en hun onzekere toekomst wensen de auteurs van de bijdragen, de samensteller en de uitgever van deze bundel. Hoog op de zuil van vrijheid geeft de inzichten en de informatie die de lezer van vandaag zich wenst en verwarmt het hart met verhalen en gedichten.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Noud Bles is schrijver van verhalen, gedichten en romans

Omslagontwerp:
Daniel Zonneveld

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464628104

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
196

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid van Noud Bles (samensteller) zullen diegenen die bekend zijn met de plaats op de cover meteen weten welke plaats het is, anderen zullen er nieuwsgierig naar worden. De titel en subtitel geven precies weer wat je van het boek kan verwachten. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid van Noud Bles (samensteller) geeft je achtergrondinformatie over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, lees je gedichten over Oekraïne, de geschiedenis van Rusland en Oekraïne, boeken over en die zich in Oekraïne afspelen en nog veel meer. Diverse auteurs hebben een bijdrage geleverd aan dit boek. Aan het eind lees je in het kort wat meer over de auteurs. Aan het begin vertelt Noud Bles waarom dit boek is geschreven en wat je van het boek kan verwachten. 
Voor veel mensen is het vaag van wat er zich afspeelt tussen Rusland en Oekraïne, weinig mensen begrijpen waarom daar een oorlog is. Een oorlog waarbij, zoals bij elke oorlog, veel onschuldige slachtoffers vallen. Voor veel mensen kwam de oorlog totaal onverwacht, maar een van de vragen is, of het wel zo onverwacht was, als men eerst dacht. In Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid van Noud Bles (samensteller) krijg je daar antwoord op. Door de verhalen en de achtergronden krijg je een beter beeld van wat er zich afspeelt tussen Rusland en Oekraïne en de geschiedenis van Oekraïne. Je leest waarom Oekraïne zo belangrijk is voor Rusland, wat Oekraïne bezit, zoals bijvoorbeeld ijzererts en hoe Oekraïne zo kwetsbaar werd. Ook lees je hoe Poetin zo lang aan de macht kan blijven. Het is duidelijk dat de auteurs veel onderzoek hebben gedaan en weten waarover ze hebben geschreven. 
De genoemde boeken wil je lezen, als je ze nog niet hebt gelezen. Het kan zijn dat sommige gedichten en verhalen bekend voor komen, dat is omdat ze al eens eerder in een ander boek zijn gepubliceerd. Een paar verhalen zijn schokkend om te lezen. Zoals het verhaal waarin een van de auteurs schrijft over de Holomodor, een van de meest omvangrijke genocides in de geschiedenis. De ooggetuigenverslagen laten zien hoe ver men gaat als men echte honger heeft. 
Het sprookje uit Marioepol is een sprookje waar veel mensen van kunnen leren en dan met name aan het eind van het sprookje. 
Wat mooi is, is dat men ook een verhaal van een vluchteling heeft geplaatst die haar verhaal vertelt van hoe zij is opgevangen en wat haar vooral is bijgebleven, maar ook hoe ze een product uiteindelijk een andere betekenis heeft gegeven. Daarnaast is het mooi dat men de nationale hymne van Oekraïne zowel de oorspronkelijke taal als in het Nederlands heeft geplaatst, zodat je begrijpt wat er gezongen wordt. Daarnaast staan er nog een paar verhalen en een aantal gedichten in.
Kortom; dankzij Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid van Noud Bles (samensteller) krijg je meer begrip voor de Oekraïeners. Je krijgt een betere kijk op wat er zich afspeelt tussen Rusland en Oekraïne. Dit is een boek dat iedereen zou moeten lezen, zodat men weet hoe het precies zit.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Bij het lezen van de titel weet je meteen waarom men voor deze cover heeft gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen waar het boek over zal gaan.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, die geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, diverse auteurs hebben mij weten te raken. Een van de verhalen die mij vooral heeft geraakt is Holodomor van Patti Gomme. De getuigenverslagen hebben mij echt geschokt, en dat is nog zacht uitgedrukt. Zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Vreedzaam blijft in de letteren, en zo hoort het ook.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die achtergrondinformatie wil over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Noud Bles

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg