Ontsnapping Uit Het Getto - John Carr


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het verhaal van een Joodse jongen die ontsnapte uit het getto van Lódź en na een lange, gevaarlijke zwerftocht door bezet Europa ontkwam aan de nazi's

Oorspronkelijke titel:
Escape from the Ghetto

Oorspronkelijke uitgever:
Hodder & Stoughton

Waar gaat het boek over? 
Het aangrijpende relaas van een Joodse jongen die ontsnapte uit het getto van Lódz en na een lange gevaarlijke zwerftocht door bezet Europa ontkwam aan de nazi’s

In ‘Ontsnapping uit het getto’ beschrijft John Carr het verhaal van zijn vader Chaim, die begin 1940 als dertienjarige een bewaker neersteekt bij het getto van Lódz. De man stond op het punt Chaims jongere broertje dood te schieten. Chaim ontsnapt en begint aan een levensgevaarlijke vlucht door het door de nazi’s bezette Europa. Hij belandt in een Duitse troepentrein naar Berlijn, waarna hij onder een valse identiteit in de Elzas terechtkomt. Daarna lukt het hem de grens naar Vichy in Frankrijk te passeren, verborgen in een Duitse politiewagen. Uiteindelijk ontkomt hij door de Pyreneeën over te trekken en naar Gibraltar te gaan. Hij belandt in Engeland, neemt dienst in het Britse leger en raakt betrokken bij de verovering van Duitsland. Geholpen door zijn niet-Joodse uiterlijk, een dosis lef, wisselingen van identiteit, en zeker ook door gelukkig toeval en de hulp van vreemden, slaagt Chaim erin zijn Odyssee te overleven.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Ton Zwaan

Omslagontwerp:
Zeno

Binnenwerk:
Wim ten Brinke Drukkerij Wilco

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789045045245

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
360

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Ontsnapping uit het getto van John Carr wil je weten wie de man op de cover is en wat zijn verhaal is. De titel en subtitel maken je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten hoe de jongen dat voor elkaar heeft weten te krijgen en hoe hij wist te overleven. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Ontsnapping uit het getto van John Carr vertelt de vader van de auteur wie zijn vader werkelijk is en waarom hij een aantal keren van naam is veranderd. Als Chaim dertien jaar is steekt hij een Duitse bewaker dood omdat de bewaker dreigde om zijn broertje neer te schieten. Chaim slaat op de vlucht en belandt uiteindelijk in een Duitse troepentrein die hem naar Berlijn brengt, waarna hij onder een valse identiteit in de Elzas terechtkomt. Door een bepaalde gebeurtenis moet hij uiteindelijk weer op de vlucht en weet hij, verstopt in een Duitse politiewagen, de grens met Frankrijk te passeren. Na nog wat tussenstops komt hij uiteindelijk in Engeland aan, gaat hij in dienst bij het Britse leger en raakt betrokken bij de verovering van Duitsland. Hij heeft mazzel dat hij er niet Joods uit ziet waardoor hij niet opviel, maar ook door geregeld van identiteit te veranderen en een hele grote dosis lef, maar zeker ook door gelukkig toeval en veel mensen die door zijn verhalen hem gunstig gezind waren, wist hij te overleven. Dat hij zoveel geluk had, wilde niet zeggen dat hij zonder zorgen, schuldgevoelens en vragen zat. 
Ontsnapping uit het getto van John Carr is een aangrijpend verhaal dat je raakt. De manier waarop Chaim wist te ontsnappen en hoe hij wist te overleven is buitengewoon bewonderenswaardig. Zijn verhaal laat zien dat in tijden van oorlog normen en waarden veranderen, dat het soms niet anders kan als je wilt overleven. Hier en daar lijken sommige stukjes haast wel uit een spannend boek te komen, zoals bijvoorbeeld hoe Chaim weg wist te komen bij een detentiecentrum. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, ondanks dat het waargebeurd is. Geregeld vraag je je af wat jij gedaan zou hebben als je in de schoenen van Chaim had gestaan, of jij dan ook zo moedig zou zijn geweest.
Het is mooi dat de auteur zelf alleen in de proloog en aan het eind aan het woord is en dat hij het eerste hoofdstuk door een van zijn ooms heeft laten vertellen en de hoofdstukken daarna zijn vader aan het woord heeft gelaten, zodat zij hun verhalen in hun eigen woorden konden vertellen. Beide neven hebben hun verhaal goed onder woorden weten te brengen, hun verhaal goed weten te vertellen, hoe afschuwelijk bepaalde gebeurtenissen ook waren. Chaim weet heel erg goed te vertellen hoe hij de oorlog heeft ervaren, hoe hij wist te overleven. Ondanks dat hij veel ellende meemaakte, veel heeft moeten leren in een korte tijd, een paar keer door het oog van de naald is gekropen, waren er ook momenten dat hij 'gelukkig' was, zoals bij een bakkerij. Chaim was ook goed in relativeren, besefte heel goed dat niet alle Duitsers slecht waren, dat er genoeg Duitsers waren die de daden van Hitler verafschuwden. Het is mooi dat dat ook is beschreven. 
Kortom; Ontsnapping uit het getto van John Carr is een indrukwekkend en aangrijpend verhaal van een jongen die te vroeg volwassen moest worden en teveel voor zijn leeftijd voor zijn kiezen heeft gehad. Je kan alleen maar bewondering voor hem hebben voor de manier hoe hij wist te overleven en wist te ontsnappen aan de holocaust. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een aantal emotionele momenten in het verhaal, zoals bijvoorbeeld het afscheid van een bepaalde familie.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je wilt weten wie die man is en wat zijn verhaal is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Je wordt nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten hoe die persoon wist te ontsnappen.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen. Je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende manier geschreven waardoor je soms het gevoel hebt dat je het verhaal vanaf de zijlijn mee beleeft. Onder andere daardoor leest het verhaal vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is verhaal van Chaim, zoals hij het heeft beleefd, heeft ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij weten te raken. Het hele verhaal van Chaim heeft me geraakt. Ik kan alleen maar bewondering hebben voor de manier waarop hij een aantal keren wist te ontsnappen en hoe hij wist te overleven. Ook bewonder ik zijn zelfreflectie, zoals waarom hij op een gegeven moment besluit om deugdzaam te zijn, maar ook zijn relativeringsvermogen, zoals over de Duitsers.

Mooie quote in het boek: 
Er waren nog altijd eilandjes van goedheid in de zee van overweldigend kwaad.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg