Geboortelot - Anita Larkens


Van de meent UITGEVERIJ mocht ik haar boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Deze roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen en speelt zich grotendeels af op het Groningse platteland. We volgen twee vrouwenlevens in de tweede helft van de negentiende eeuw, de tijd waarin Aletta Jacobs begint met haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. De kloof tussen man en vrouw is enorm, die tussen burger en arbeider nog groter. Jannetje werkt als dienstmeid voor een domineesgezin en wordt geplaagd door heimwee en eenzaamheid. De komst van het paupermeisje Adriaantje brengt haar de nodige afleiding – voor het eerst voelt Jannetje zich niet langer alleen. De beroeping van de dominee naar het noorden brengt Jannetje dichter bij een andere vrouw, Bouwina, die daar zo haar eigen strubbelingen heeft. Bouwina draagt de zorg voor haar kleindochter Bouke. Ze doet er alles aan om het meisje voor te bereiden op een leven als arbeidersmeid. Bouwina’s inspanningen zijn tevergeefs: Bouke glijdt af in de criminaliteit en komt in de gevangenis terecht. Ook Jannetjes beschermelinge Adriaantje begaat misdrijven. Wanneer het lot Jannetje en Bouwina samenbrengt, vinden zij troost en begrip bij elkaar. ‘Een kind van ons in de gevangenis. Ik heb gevloekt, zo hard dat ik vrees dat de woorden aan de muren gaan kleven en terugstuiten als de dominee komt.’ ‘Wat ik nu heb gehoord, teistert elke verbeelding! Minister Thorbecke heeft Aletta Jacobs toestemming gegeven om Medicijnen te studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ademloos luister ik naar Dominee en zijn vrienden, terwijl ik langer over het afwassen van de koppen en de borden doe dan te billijken is. Stel je voor dat je als vrouw arts kunt worden!’

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Anita Larkens schrijft al zolang ze zich kan herinneren. Ze publiceerde eerder het non-fictieboek De volmaakte vrouw en de literaire thrillers Schaduwdochter, De betrokkenen en De dagen. De schrijfster woont in Bedum, bij Groningen. De roman Geboortelot is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.

Bron: achterflap boek

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789083167343

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
312

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Geboortelot van Anita Larkens wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. Helaas is de vrouw onbekend, maar het zou leuk zijn als er in de toekomst onderzoek naar haar gedaan wordt en dat er hopelijk wat meer bekend wordt over haar. Het lijkt erop dat zij ook een verhaal heeft wat je wilt lezen. Evengoed is de keus voor de vrouw op de cover goed gekozen. Al snel in het verhaal zal duidelijk worden waarom dat is. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten hoe de titel bedoeld wordt. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Geboortelot van Anita Larkens vertellen twee vrouwen, Jannetje en Bouwina, ieder om en om hun levensverhaal in drie delen. Twee vrouwen die op het eerste gezicht niet zoveel gemeen hebben, maar zo te verder je komt in het boek, zo te meer gemeen ze met elkaar blijken te hebben. Voor beide vrouwen is het leven zwaar door de arbeid die ze verrichten, door de tijd waarin ze leven en door diegene waarvoor ze hebben gezorgd. Twee vrouwen die sterk zijn en zo hun gedachten hebben over de politiek en het leven. Je sluit tijdens het lezen beide vrouwen, maar ook het domineesgezin waarvoor Jannetje werkt en nog een aantal personen in je hart. Tegen het eind van het boek vind je het jammer dat je afscheid van ze moet nemen en probeer je het afscheid nemen nog wat uit te rekken. Het is fijn dat de auteur aan het eind heeft geschreven hoe het de belangrijkste personen is vergaan, voor zover dat bekend is.
De proloog in Geboortelot van Anita Larkens maakt je meteen nieuwsgierig naar het verdere verhaal. Een verhaal dat zich in de tweede helft van de negentiende eeuw afspeelt. Grotendeels op het Groningse platteland, maar ook in Fijnaart in Brabant. Je krijgt een mooi beeld van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en van het arbeidersleven. De verhalen van Jannetje en Bouwina laten goed zien hoe zwaar het leven toen was, hoe men dacht in die tijd, hoe kinderen toen opgroeiden, hoe het leven nog zwaarder was als men weduwe was, de politieke veranderingen en de standsverschillen die toen nog duidelijker waren dan vandaag de dag. Maar de verhalen laten ook goed zien dat de opvoeders er niet altijd wat aan kunnen doen als hun kinderen later op het verkeerde pad gaan. Iets wat ook voor vandaag de dag nog steeds geldt. Zoals gezegd, de verhalen spelen zich af in de tweede helft van de negentiende eeuw en je moet je dan ook in de tijd plaatsen. Dat wat toen 'normaal' was, is nu niet meer 'normaal', zoals bijvoorbeeld dat kinderen, en dan met name arbeiderskinderen, al heel jong hun ouders moesten helpen met het werk.
Anita Larkens heeft zich in Geboortelot heel erg goed in geleefd in de mensen, de plaatsen en het tijdsbeeld. De gevoelens van de personages heeft de auteur goed weten te beschrijven waardoor je ze haast meevoelt. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten, zoals als een van de vrouwen een dierbare verloren heeft. Tijdens het lezen besef je dat Jannetje mazzel heeft gehad met haar betrekking, ook al heeft ze het zwaar. Je hoopt op een gegeven moment dat haar dromen uitkomen. Ook hoop je dat Bouwina het op een gegeven moment wat rustiger aan kan doen, dat ze niet meer zulk zwaar werk hoeft te doen, maar een oma kan zijn die veel tijd met haar kleinkinderen kan door brengen zonder teveel te hoeven zorgen voor ze. Door de beeldende beschrijving en de foto's van de auteur krijg je een goed beeld van de mensen en de plaatsen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De auteur heeft feit en fictie mooi met elkaar weten te verweven waardoor het lijkt of beide verhalen helemaal waar gebeurd zijn, dat beide vrouwen hun verhalen ergens in op hebben geschreven. Als er iets uitgelegd moest worden, zoals bijvoorbeeld wat herenboeren zijn, heeft de auteur dat op een duidelijke manier weten uit te leggen in het verhaal.
Kortom; Geboortelot van Anita Larkens geeft een indrukwekkend kijkje in het arbeidersleven in de tweede helft van de negentiende eeuw. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Je wilt weten wie de vrouw is en wat haar verhaal is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Deels is het boek niet actueel, zoals bijvoorbeeld hoe men toen op het platteland werkte zonder machines, maar deels is het ook wel actueel en zal dat het ook altijd wel blijven, zoals bijvoorbeeld wanneer een kind het verkeerde pad kiest en als je als vrouw de tweede vrouw bent in een huishouden waarvan de eerste vrouw is overleden.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de personen groeien. 

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik kan niet kiezen tussen Jannetje en Douwina. Allebei de vrouwen zijn even leuk en aardig.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met Jannetje en Douwina.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van Bouke en Adriana begrijp ik ze niet altijd, van Douwina, Jannetje, de dominee, zijn vrouw en nog een paar begrijp ik ze over het algemeen wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd hebben kunnen leven ondanks dat het zwaar was.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij weten te raken. De verhalen van Jannetje en Bouwina hebben mij allebei geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Barmhartigheid dient boven de wet te staan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van op waarheid gebaseerde verhalen over familiegeschiedenissen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
ANITA LARKENS

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg