Mary Copeland 4 - Robbert Jan Swiers


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Mary Copeland - Victoriaanse detective, deel 4 is weer een verhalenbundel met vier verhalen van de vrouwelijke detective die in het laatste decennium van de negentiende eeuw actief is. Mary Copeland, die bij haar oom en tante in het london van de late negentiende eeuw opgroeit en zich ontwikkelt tot een detective van allure, werkt onder meer in opdracht van Scotland Yard en heeft haar eigen team tot haar beschikking. In het eerste verhaal komt Mary in aanraking met een bende die straatkinderen ontvoerd en illegaal naar Canada verscheept. In het tweede deel verhaal wordt haar verloofde Nathaniel Cameron ontvoerd door haar kwelgeest X. In het derde deel verhaal krijgt ze te maken met de diefstal van stukken uit de Hildesheimer Silberfunde en in het vierde met moorden op geestelijken. De titels van de verhalen zijn weer ontleend aan de schilderijen uit die tijd, vervaardigd door de kunstenaars die behoorden tot de Prerafaëlitische Broederschap of de navolgers daarvan. In de verhalen komen de vertegenwoordigers daarvan ruimschoots aan bod. Swiers weet opnieuw op indrukwekkende wijze het London van die tijd te beschrijven, net na The London Dock Strike en The Cleveland Street Scandal.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft meer dan tachtig publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur, poëzie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismethodes. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Laura Mars

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464247657

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
320

Genre:
Victoriaanse detective

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mary Copeland 4 van Robbert Jan Swiers weet je, als je bekend bent met de boekenserie van Mary Copeland, meteen wie de vrouw op de cover is. Diegenen die de boekenserie nog niet kennen, zullen nieuwsgierig worden naar de vrouw op de cover, willen weten wie ze is en wat haar verhaal is. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen om welke boekenserie het draait. 
Dit is het vierde deel in de boekenserie van Mary Copeland. Mocht je de eerdere delen niet gelezen hebben, dan is het aan te raden om eerst de eerste drie delen te lezen alvorens je aan dit deel begint, want er wordt geregeld teruggeblikt op eerdere gebeurtenissen en eerdere zaken. Vooral in dit deel wordt heel vaak teruggeblikt, zoals op de zaak van wraaklustige schandknaapjes.
In Mary Copeland 4 van Robbert Jan Swiers mag de inmiddels bekende detective Mary Copeland weer vier zaken oplossen. Het zijn vier verschillende zaken waarvan één zaak haar persoonlijk aangaat. Er is namelijk een persoon uit het verleden die haar op zijn zachtst gezegd niet uit kan staan en er alles aan doet om haar keer op keer te kwellen. Daarnaast krijgt ze te maken met een bende die straatkinderen ontvoert en illegaal naar Canada vervoert. Ze komt daar een oude bekende tegen die haar duidelijk nog niet is vergeten. In een ander verhaal wordt een familievriend ten onrechte beschuldigd van diefstal. Het is een zaak die haar samen met een deel van haar team en twee vrienden op reis brengt naar Berlijn, waar de Duitse politie kennis maakt met Mary Copeland. Het zal een bijzondere en herinneringsvolle reis zijn voor zowel het team als de Duitse politie. En in het laatste deel krijgt Mary Copeland te maken met diverse moorden op geestelijken. De grote vraag is waarom en wie erachter zit.
In Mary Copeland 4 van Robbert Jan Swiers staan vier verhalen, die niet los te lezen zijn, waarin de detective weer van alles beleeft. Het is mooi om te lezen hoe goed het team van Mary Copeland op elkaar in is gespeeld, dat ze elkaar steeds beter kennen en weten wanneer de ander even met rust te laten. De auteur heeft er goed aan gedaan om in dit deel een van de teamleden een grotere rol te geven, hem beter, dan in de vorige delen, uit de verf te laten komen. Dat merk je vooral tegen het eind van het bewuste verhaal, dat de auteur daar goed aan heeft gedaan. Het is aan te bevelen om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in, zoals bijvoorbeeld als ontdekt wordt dat de verloofde van Mary Copeland is ontvoerd.
Ondanks dat je inmiddels weet hoe de verhalen aflopen, blijven de verhalen boeiend om te lezen. Je blijft lezen en wilt weten wanneer en hoe de dader(s) gepakt worden, wat Mary Copeland verzint om ze te pakken. Als lezer, maar ook het team, wordt je steeds weer verrast door haar. Inmiddels ben je gewend aan de lange stukken waarin niet zoveel lijkt te gebeuren en hoop je dat de auteur deze schrijfwijze vasthoudt voor de volgende, hopelijk vele, verhalen die nog komen.
Robbert Jan Swiers heeft in Mary Copeland 4 net als in de vorige delen feit en fictie mooi met elkaar weten te verweven, zoals bijvoorbeeld het verhaal van het oudste museum in Berlijn. Ook al speelt deze boekenserie zich in het Victoriaanse tijdperk af en is het fictie, toch zijn de beschrijvingen over daderprofielen en geesteszieken ook vandaag de dag nog voor een groot deel, zo niet helemaal, hetzelfde. Je krijgt een goed beeld van waarom bijvoorbeeld iemand een geestelijke zou willen vermoorden of iets minder ergs zou willen aandoen. 
Tijdens het lezen heb je, door de beeldende schrijfstijl van de auteur, het gevoel dat je in het Londen van het Victoriaanse tijdperk bent. Hij heeft zich, zoals gewend van de auteur, goed ingeleefd in de personages en het tijdsbeeld. Hij weet de omgevingen en de wegen uit die tijd goed te omschrijven en laat zien dat het weer in die tijd niet zoveel verschilt met vandaag de dag. Je moet de verhalen wel in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat toen normaal was, nu niet eens meer zou kunnen, zoals het dragen van bontmantels.
Kortom; Mary Copeland 4 van Robbert Jan Swiers is een heerlijke verhalenbundel met vier verhalen waarin Mary Copeland van alles beleeft en op haar eigen wijze met de zaken om gaat. Net als in de vorige delen heb je bewondering voor haar, maar ook voor Christie, die haar mann... eh... vrouwtje weet te staan. Je verheugt je na het lezen van dit deel op het volgende deel, waarin je een vermoeden hebt dat daar een bepaalde gebeurtenis gaat gebeuren en misschien wel een vooruitgang is geboekt voor vrouwen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je weet meteen wie de vrouw op de cover is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen om welke boekenserie het gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Het zijn hele originele verhalen.

Hoe actueel is het boek?
Ondanks dat de verhalen zich in het Victoriaanse tijdperk afspelen, zijn de feiten over daderprofielen en geesteszieken nog steeds heel erg actueel en zal het dat altijd wel blijven. De daderprofielen en de geesteszieken van vandaag de dag verschillen niet zo heel veel met die van vroeger.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn alle vier goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet mijn aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Hebben de plots je verrast?
De plots hebben me deels wel en deels niet verrast.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, bepaalde personen zie je groeien, vooral één persoon die in dit deel een grotere rol heeft dan anders, zie je in een korte tijd enorm groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mary Copeland, omdat ze een stoere vrouw is die zich niet vaak laat kennen, maar steeds haar vrouwtje weet te staan en vaak pas achteraf beseft hoe het ook had kunnen lopen, maar dat tegelijkertijd ook weer nuchter opneemt. Daarnaast is het mooi dat ze niet naar stand kijkt, maar naar de persoon zelf. Daar kunnen veel mensen nog van leren.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Londen en Berlijn zijn mooie steden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen, ook al zou het soms zwaar zijn.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal van de straatkinderen die ontvoerd werden en illegaal naar Canada werden vervoerd, maar ook de ontvoering van de verloofde van de hoofdpersoon en de moord op de geestelijken heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Zijn gezicht trilde zo van woede dat de littekens erop kabbelden als de rimpelingen van een zomerse Theems tegen de overs.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder van Victoriaanse detectives houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker doen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Robbert Jan Swiers

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg