De Novice - Pieter Wouter Broekharst


Van Pieter Wouter Broekharst mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een eeuwenoude priorij in de bergen is omgebouwd tot een meisjeskostschool waar recalcitrante dochters van bemiddelde ouders een middelbare opleiding volgen.
De docenten zijn zusters van de orde en ongehuwde vrouwelijke leken, want mannen worden uit het klooster geweerd. Ook de dorpspastoor, die nog maar kortgeleden in de parochie werd aangesteld, is er niet welkom.
Het is moeilijk een vervangster te vinden voor de vertrekkende technische klusjeszuster, en ten einde raad wordt de pastoor geraadpleegd. Op zijn voorstel wordt een jonge vrouw aangenomen, die als postulante in het klooster gaat wonen. Maar dan gebeuren er in en om het sombere gebouw raadselachtige ongelukken met, en verdwijnen er meisjes spoorloos. Ondanks het anti-mannenbeleid wordt de recherche, in de persoon van Manuel Pingo, ingeschakeld en samen met zijn assistenten ontraadselt hij de gebeurtenissen en vindt de verdwenen meisjes. De criminele inspirator en diens handlanger worden gevonden, met een onverwacht en dramatisch gevolg.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
pieter w. broekharst

Binnenwerk:
pieter w. broekharst

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
1230004414414

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
531

Genre:
Thrillers & spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De novice van Pieter Wouter Broekharst wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. Je wilt ook weten wat het verhaal van het kasteel is. De cover zou zo kunnen worden gebruikt als een filmposter. Het enige minpuntje is, is dat de titel te hoog staat. Het was mooier geweest als de titel onderaan de nek van de vrouw had gestaan en als de naam van de auteur rechts onderaan had gestaan. Dan was de cover perfect geweest. De titel van het boek maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat haar verhaal is.
De novice van Pieter Wouter Broekharst speelt zich af in een oude priorij die is omgebouwd tot een meisjeskostschool voor moeilijk opvoedbare en onhandelbare rijkeluismeisjes die al alle andere kostscholen hebben gehad. Ze krijgen lessen van zusters van de goede orde en ongehuwde vrouwelijke leken. Mannen zijn er niet welkom, zelfs de dorpspastoor is er niet welkom. De technische klusjeszuster is vertrokken en er wordt met spoed een nieuwe klusjeszuster gezocht. Ten einde raad wordt de pastoor geraadpleegd, die nog wel iemand weet. Maar dan gebeuren er om en in de kostschool vreemde ongelukken en verdwijnen er meisjes spoorloos. Uiteindelijk wordt de recherche ingeschakeld en mag er bij hoge uitzondering een man onderzoek doen. Met zijn assistenten weet hij uiteindelijk de gebeurtenissen te ontraadselen, maar dat heeft wel een dramatisch vervolg.
Het duurt even voor je in het verhaal van De novice van Pieter Wouter Broekharst zit, maar als een van de leerlingen iemand in de lift heeft gevonden, kun je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten of men de waarheid zal ontdekken en of de persoon het er levend vanaf brengt en zelf gaat vertellen over wat er is gebeurd. Doordat je al weet wie wat doet en wat er gebeurd, wil je eigenlijk alleen nog maar weten wanneer men ontdekt wie erachter zit. Op een gegeven moment krijg je steeds meer vermoedens over bepaalde personages en hun achtergrond. Het komt als een schok als bekend wordt hoe het precies zit. Dan begrijp je plots ook waarom een bepaalde persoon nogal mannelijk dacht. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf vanaf de zijlijn meemaakt.
Doordat er steeds iets gebeurd, wil je blijven lezen, ondanks dat veel stukken wel erg lang zijn. Het is voor te stellen dat er mensen zullen zijn die vinden dat veel stukken wel korter had mogen zijn, maar het is aan de andere kant wel goed van de auteur dat hij zo uitgebreid heeft geschreven, zodat je een goed beeld van een omgeving of een gebeurtenis krijgt en soms is het ook wel fijn om even iets luchtigs tussen wat er allemaal voor verschrikkelijks gebeurt te lezen. Geregeld moet je lachen om vele stukjes, zoals bijvoorbeeld als een meisje duidelijk aan iemand laat blijken dat ze er niet van gediend is dat iemand ongevraagd aan haar zit. Het Rotterdamse dialect is vaak gebruikt in dit boek, zoals bij de volgende zin: "Volgens mijn heb meneer binnenpretjes." Er worden ook geregeld vergelijkingen gemaakt, zoals over het humeur van de rechercheur vrij aan het begin. De auteur heeft alle gebeurtenissen goed weten te beschrijven, waardoor er niets aan de verbeelding overblijft, hoe misselijkmakend diverse stukjes ook zijn. De taal waar de zusters zich geregeld van bedienen strookt niet altijd met de zusters en lijkt soms overdreven, maar het past wel bij het verhaal. Evengoed is het voor te stellen dat niet iedereen daar even blij mee zal zijn.
Pieter Wouter Broekharst heeft zich in De novice heel goed ingeleefd in de personages en sommige personages goed weten uit te diepen. Personages als Flora en Pungo mag je meteen, maar andere personages, zoals moeder Leonarda, daar duurt het even voor je haar mag, maar dan gaat ze ook niet meer uit je hart als ze die eenmaal gestolen heeft en van weer andere personages heb je meteen de kriebels en hoop je dat soort personen nooit in het echt tegen te komen. Het is voor te stellen dat veel ouders, na het lezen van dit boek, voorzichtiger worden met waar ze hun dochters naar toe laten gaan en zeker niet zomaar op een internaat plaatsen. De uitleg die iemand in het verhaal op een gegeven moment krijgt van een andere zuster over wat er allemaal in een verbandkast staat, laat duidelijk zien dat de auteur in de zorg werkt, dat hij weet waar hij een van de personages over laat hebben. Je leert er als lezer ook wat van.
Kortom; De novice van Pieter Wouter Broekharst is een verhaal waar je even in moet komen, het duurt even voor het verhaal echt begint, maar als er eenmaal iets is gebeurd, kun je niet meer stoppen met lezen en wil je weten of de dader(s) gepakt worden en of een bepaald persoon gaat vertellen wat er is gebeurd. De spanning is goed opgebouwd en het plot komt als een schok. Het verhaal eindigt op een mooie manier.Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover, het lijkt wel een filmposter, die bij het boek past, maar het was mooier geweest als de titel van het boek onderaan de nek van de vrouw op de cover had gestaan en de naam van de auteur rechts onderaan in de hoek, dat was mooier geweest.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Tijdens het lezen van het boek heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt vanaf de zijlijn.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen.

Zat je direct in het verhaal?
Nee, ik zat er niet direct in, pas vanaf dat er iemand werd gevonden in de lift, pakte het verhaal me.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Als het verhaal je eenmaal te pakken heeft, dan laat het je aandacht niet meer los en wil je alleen maar verder lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Flora, omdat ze een vrolijke persoon is die veel mensen aan het lachen weet te brengen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Nee, die begrijp ik niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
De locatie klinkt heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Steeds als er een meisje verdween, raakte me dat. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
"Er is geen haast bij als je maar direct stante pede komt."

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van thrillers houdt met verrassende wendingen en een verrassende plot.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Pieter Wouter Broekharst

Website van de uitgever:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Woorden Als Vuisten - Nico Thenu

Huisgenoten - Aglaia Bouma

Gekke Jij - Pam Lijdsman

Slow Living Deel 2 - Connie harkema

Team Rami - Marijke Teeuw