Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.De Wieg - Hilbrand VinckersVan Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1983. De 33-jarige docent André bezoekt tijdens een werkweek met zijn klas het splinternieuwe Herinneringscentrum en het Voormalig Doorgangskamp Westerbork. Hij was hier vroeger al eens met zijn ouders, toen de plek Schattenberg heette. Door dit bezoek komt een stroom van beelden op gang van uitstapjes en vakanties met zijn ouders naar het naoorlogse Duitsland en de kennissen die zij daar ontmoetten. Maar ook gedachten, over geweld en geweldloosheid: Kennedy in Berlijn, de Baader Meinhof groep, treinkapingen in Drenthe, een demonstratie tegen kernwapens.
Er ontstaan barsten in zijn tot dan toe rustig voortkabbelende leven. Via oude foto's en het verhaal van zijn vader over de periode '38-'50 raakt André verstrikt in zijn familiegeschiedenis. Niet alleen zijn baan maar ook zijn relatie komt op losse schroeven te staan. En dan is daar nog Judy, zijn collega op school, die hem steunt. Maar kan ze hem wel echt helpen?
Hij begint zich te realiseren dat zijn leven tot nu toe een 'ingetoomd' leven, een leven in de schaduw, is geweest.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Hilbrand Vinckers (Coevorden, 1950) studeerde Nederlands, woonde in Warffum, op Tholen en keerde vervolgens terug naar Groningen. Hij was leraar en mentor aan middelbare scholen en schrijft. In 2016 verscheen de dichtbundel Van ver. De wie is zijn eerste roman.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover verwacht je een familiegeschiedenis te lezen waarbij de vader ietwat zorgelijk kijkt en de moeder als een trotse moeder, zoals alleen moeders dat kunnen, naar hun pas geborene kijken. Met de titel erbij, maakt het dat je benieuwd bent naar het verhaal erachter.
Het verhaal is over het algemeen vlot geschreven, maar een enkele keer voelt het droog aan. Gelukkig is dat niet vaak in het verhaal, waardoor het verhaal toch lekker wegleest.
De hoofdpersoon vertelt het verhaal in fragmenten waarbij je het ene moment in het heden bent, dan ben je weer in het verleden en zo gaat dat tot het eind van het boek door. Meestal heb je in de eerste zin van het fragment al door of nu in het heden of in het verleden bent. Je maakt het als het ware zelf mee, waardoor je je goed in de hoofdpersoon kan inleven en aan het eind alleen nog maar sympathie voor hem kan voelen. Eenmaal in het boek begonnen, wil je alleen nog maar verder lezen, wil je weten hoe het verder gaat, hoe het eindigt en of het eindigt zoals je denkt, hoopt.
Via fragmenten van het heden naar het verleden wordt je langzaam aan naar het plot geleid die toch wel verrassend is. Toch zie je bepaalde fragmenten wel aankomen, maar dat is niet storend.
Voor veel mensen die (net) na de oorlog zijn geboren kan het een herkenbaar verhaal zijn. Het is een verhaal met diverse thema's zoals schuldgevoelens om het verleden van de ouders, de waarheid, goed en fout ten tijde van de oorlog, hoe je met het verleden van je ouders om moet gaan en je rol in je huwelijk.
Het laat je nadenken over wat jij had gedaan als je die ouders was geweest, je wilt weten hoe jouw (groot) ouders de oorlog hebben beleefd.
Voor diegenen die de jaren '60, '70 en '80 bewust hebben meegemaakt, kunnen bepaalde gebeurtenissen, zoals de demonstratie en de uitspraak van John F. Kennedy, je even terug in de tijd brengen naar waar jullie waren in die tijd.
Kortom, het is een heel mooi boek voor een ieder die van inhoudelijke verhalen uit het verleden houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is eenvoudig, heel mooi en past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen heel vlot, maar een enkele keer is het droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel goed, langzaam aan wordt je naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Toch wel, stiekem had ik een iets ander plot verwacht.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze zeker, het zijn personen die je zou kunnen kennen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Andre, omdat hij is wie hij is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
De jaren '70 en '80 heb ik goed overleefd. ;)

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het raakte mij dat de hoofdpersoon zo in oorlog was met het verleden van zijn ouders. Het is begrijpelijk dat hij de waarheid wil weten, zodat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen en je dan kan bepalen wat je er verder mee gaat doen.

Mooie quote in het boek: 
Maar er zit een spook in je dat je alleen zelf kunt bestrijden.

Zou je het boek aanraden? 
Het is een boek die ik iedereen kan aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder van verhalen over de oorlog houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag weer terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is (nog) geen verfilming van het boek, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken. Ik hou het verhaal liever in gedachten zoals ik die gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Hilbrand Vinckers

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ NOBELMAN


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…