Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

FAQ & Contact

Waar gaat dit blog over?
Wekelijks vind je hier één of meerdere boekrecensies, een boekvraag van de week en elke week een quote van de week.

Mag ik hier ook blogs schrijven?
Nee, dat is niet toegestaan.

Zou je een boek van mij of iemand anders willen lezen en recenseren?
Je kan mij altijd de titel van het boek en de schrijver ervan in een bericht sturen via het contactformulier hieronder en dan laat ik je weten of ik het wil.

Zou je een winactie van mijn boek willen plaatsen?
Ja, dat wil ik, maar dan zou ik wel graag eerst het boek willen lezen zodat ik weet wat ik weggeef en daar plaats ik dan in een apart blog een recensie over. Je kan mij erover mailen via het contactformulier hieronder.

Mag ik reageren op de blogs die je geschreven hebt?
Ja, dat mag. Je kan dat via het reageer-button bij de blogs waar je op wilt reageren reageren.

Is dit blog voor alle leeftijden?
Ja, dit blog is voor alle leeftijden.

Heb je echt alle boeken die je gerecenseerd hebt helemaal gelezen?
Ja, dat heb ik. Ik ben van mening dat je een boek helemaal gelezen moet hebben als je er een recensie over wilt schrijven, anders kan je er beter geen recensie over schrijven, want dan weet je niet wat er allemaal precies is geschreven en kom je met een fake-recensie.

Mag ik suggesties doen voor een blog waar jij over kan schrijven?
Ja, dat mag. Je kan een bericht sturen via het contactformulier hieronder. Ik beloof alleen niet dat ik erover schrijf, maar dan krijg je eerlijk antwoord.

Mag ik jouw blogs op mijn site plaatsen?
Neen, dat mag niet.

Mag ik jouw blog delen via social media?
Ja, dat mag. Je kan op Delen in het blogbericht klikken.

Kan ik contact met je opnemen als ik iets wil weten of laten weten?
Ja, dat kan, dat kan via het contactformulier hieronder.

Kan ik een boek bij jou bestellen?
Neen, dat kan niet. Klik op de foto van het boek dat je wilt bestellen of klik onder het boek op de button 'Koop bij bol.com' om het boek te bestellen. Je kan ook op die button klikken om een ander boek of iets anders bij bol.com te bestellen.

Waarom vertel je geen spoilers en andere belangrijke dingen uit het boek zodat ik het boek niet meer hoef te lezen zodat ik het kan gebruiken voor bijvoorbeeld op school?
De vraag geeft het antwoord al weer. Als je echt geïnteresseerd bent in het boek, dan zul je of het boek moeten lenen bij een bibliotheek in jouw woonplaats of moeten kopen bij bol.com of een andere (online) boekwinkel. Zowel de auteurs, uitgevers als ik vinden het ongepast om alles van een boek bloot te geven. Het is ook niet leuk naar anderen toe die wel echt geïnteresseerd zijn in het boek en alles zelf graag willen ontdekken zonder dat iemand alles al verraad.

Hoe kan het dat je soms een paar dagen achter elkaar een recensie plaatst en dan soms een week niet?
Dunne boeken, met relatief weinig bladzijdes, heb ik zo uit en plaats ik dan 's avonds een recensie, maar met de dikkere exemplaren doe ik er wat langer over. Afhankelijk van de dikte kan ik er zo een paar dagen tot een week en een enkele keer iets langer over doen. Daarnaast speelt tijd ook een rol. Ik heb veel tijd om te lezen, maar heb daarnaast ook nog een huishouden, een man en een je-weet-wel-kater die aandacht willen. ;)
Uiteraard kan ik ervoor kiezen om op vaste dagen een recensie te plaatsen, maar dat vind ik persoonlijk niets, ik verras mijn lezers liever.

Zijn er genres die je niet leest?
Ik heb geen voorkeur voor genres, ik lees bijna alles, maar managementboeken zul je mij niet snel zien lezen. Die zijn over het algemeen langdradig en daar hou ik niet van.

Wat is jouw adres zodat ik een of meerdere boeken naar jou kan sturen?
Je kan mij een bericht sturen via onderstaand contactformulier voor het adres.

Je hebt een boek gerecenseerd die jij heel erg goed/ heel erg slecht vindt, heb je het boek wel goed gelezen, want het is echt een superslecht/ super goed boek?
Tja, smaken verschillen, maar ik kan je verzekeren dat ik alle boeken echt heb gelezen en heb mijn eerlijke mening erover gegeven. Het kan voorkomen dat jij daar anders over denkt, maar dat is niet erg, want zoals gezegd, smaken verschillen.
Je mag in een reactie jouw mening/ recensie over het boek plaatsen. Dat vinden de auteurs en uitgevers ook leuk om te lezen. Ook als je het boek niets vond, maar dan moet je het wel onderbouwen waarom je het niets vond.

Bij 'Boek van de Week' zie ik altijd alleen maar boeken die 3 sterren of meer hebben, waarom maak je nooit een boek van de week die minder dan 3 sterren hebben?
Dat is omdat ik die boeken niet goed vind en ze het dus ook niet waard vind om boek van de week te laten zijn.

Ik heb een reactie geplaatst, waarom is die niet direct zichtbaar?
Ik heb in het verleden bij een andere bloghost last gehad van heel veel spam-reacties, dat ik sindsdien heb besloten om alle reacties te modereren. Zoals zo vaak, de goeden moeten helaas lijden onder de slechten. Ik kan je in ieder geval verzekeren dat als je een reactie hebt geplaatst, dat die meestal binnen 24 uur online staat. Een enkele keer kan het iets langer duren vanwege privé gebeurtenissen.

Waarom moet ik een code invullen voor ik een reactie kan plaatsen?
Ook dat heeft weer met de spammers te maken. Dat verkleint dat spammers zullen reageren.

Wat maakt lezen nou zo leuk?
Je kan leren van verhalen, je in de hoofdpersonen verplaatsen waardoor je van alles mee maakt, dingen doet die je in het echt niet zou doen, vele relaties aangaan, plaatsen bezoeken die je niet zo snel zult bezoeken en zo kan ik nog wel even door gaan. Als je niet van lezen houdt, dan heb je simpelweg het juiste boek nog niet gevonden.

Wil je ook andere soort boeken zoals stripboeken, kookboeken, studieboeken, agenda's, kleurboeken, tijdschriften en alles wat maar in een boekvorm is, recenseren?
Ja, dat wil ik, maar dat ligt wel aan het boek. Je kan er contact over opnemen met mij via het onderstaand contactformulier.

Lees je ook boeken in andere talen dan Nederlands?
Tot nu toe lees ik alleen Nederlandstalige boeken, maar ik wil ook Engelstalige boeken gaan lezen. De recensies worden dan wel in het Nederlands geschreven omdat mijn Engels nu ook weer niet zo goed is, dat ik het in het Engels zou schrijven. Mijn mening is dat als je de taal niet machtig genoeg bent, je daar dan ook niet in moet schrijven op een website. Dat wekt alleen maar irritatie op bij diegenen die de taal wel machtig zijn.
Boeken in andere talen dan Engels en Nederlands geschreven ga ik niet lezen omdat ik die niet spreek. Oke, Duits spreek ik dan weer wel, maar daar houdt het dan ook bij op.

Kan ik ook zoeken naar een boek op jouw blog?
Ja, dat kan. Klik rechtsboven op mijn blog op Zoeken.

Ik kan een bepaald boek die ik zoek niet vinden. Betekent dat dat je die nog niet hebt gelezen?
Het kan zijn dat ik die inderdaad nog niet heb gelezen en gerecenseerd. Er komen wekelijks zoveel boeken uit en er zijn in het verleden zoveel boeken geschreven, dat het ondoenlijk is voor mij dat ik alle boeken die ooit uit zijn gekomen heb gelezen. Maar je mag mij altijd tippen over een boek waarvan jij vindt dat ik die moet lezen en wie weet, ga ik die in de toekomst wel lezen en plaats ik er een recensie over. Je kan mij tippen over het boek dat je mij aanraadt via onderstaand contactformulier.

Wat is jouw doel met dit blog?
Mijn doel is dat ik hoop dat mensen de boeken gaan lezen die ik heb gelezen. Diegenen die niet van lezen houden, dat die hopelijk enthousiast worden van de recensies die ik heb gelezen, dat ze de boeken willen gaan lezen en lezen een hobby van ze wordt.


Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…