mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Zoals ik me haar herinner
Waar gaat het boek over?
Op 17 oktober 1977 werd Mathilde Willink dood op bed aangetroffen. Na ruim 46 jaar vraagt men zich nog steeds af of ze vermoord is of geen uitweg meer zag en heeft gekozen voor zelfmoord. Zoals Marilyn Monroe. Omgaan met roem valt niet mee en wat gebeurt er met paradijsvogels als de aandacht om hen heen wegvalt?
Voor Carel Willink, de kunstenaar waar Mathilde 15 jaar mee leefde, was ze niet een grotere muze dan zijn andere echtgenotes. En voordat Mathilde de creaties van Fong Leng ontdekte, kon je je door hem laten portretteren en moest hiervoor dan tussen de 800 en 2.000 gulden betalen.
De publiciteit die Mathilde met haar Fong Leng creaties trok, bracht hier grote verandering in en vanaf dat moment was er sprake van de Drie-Eenheid Willink, Fong Leng en Mathilde. Maar haar verslaving aan de creaties en publiciteit die ze ermee genereerde, dreef het echtpaar uit elkaar en het huwelijk eindigde in een echtscheiding.
Bron:
Amazon
Omslagontwerp:Maureen Vermeulen & Lisa Dijkhuizen
Binnenwerk:
Aspekt Graphics
Jaar van verschijnen:
2024
ISBN:
9789464871753
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
182
Genre:
Kunst & literatuur
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover Mathilde Willink van Adrian Stahlecker zullen de 'oudere' lezers meteen weten wie de vrouw op de cover is. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die herinneringen aan haar hebben. Het is daarnaast voor te stellen dat de jongere lezers de vrouw op de cover niet kennen. Het is alleen jammer dat de titel niet goed leesbaar is op het blote gedeelte van Mathilde Willink. Het was beter geweest als men de titel een of twee tinten lichter had gemaakt, dan was het beter leesbaar geweest. Zoals de titel al aangeeft, is de vrouw op de cover niemand minder dan Mathilde Willink. Je weet dan ook meteen over wie het boek gaat. De subtitel geeft duidelijk aan wat je van het boek kunt verwachten. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Adrian Stahlecker vertelt in Mathilde Willink zijn verhaal over Mathilde Willink. Hij doet dat niet zomaar, daar heeft hij zo zijn redenen voor. Het heeft het boek om begrijpelijke redenen geschreven. Hij geeft zijn visie over hoe het een en ander is gegaan, hoe Mathilde Willink was en wat er volgens hem in de laatste momenten van Mathilde Willinks leven is gebeurd. Het is voor te stellen dat niet iedereen even blij is met dit boek, maar dat maakt de auteur niets uit, hij heeft voor hemzelf het een en ander recht gezet, zodat de mensen weten hoe het een en ander echt is gegaan.
Mathilde Willink van Adrian Stahlecker is een indrukwekkend en boeiend verhaal over een vrouw die tot de verbeelding sprak en ook nu schijnbaar nog tot de verbeelding spreekt bij veel mensen. In dit boek komt goed naar voren hoe Mathilde Willink echt was en hoe ze over bepaalde dingen dacht, zoals bijvoorbeeld het ouder worden van mensen. Je merkt aan alles dat de auteur Mathilde Willink goed heeft gekend en weet hoe ze was en dat hij Willink ook goed heeft gekend, waardoor hij het een en ander kan ontkrachten, zoals wat Fong Leng had beweerd over Willink. De auteur veegt met veel interviewers de vloer aan en laat zien hoe veel interviewers, wat de geïnterviewden verteld hebben aan de interviewers, uit zijn verband rukken. De auteur komt met een voorbeeld dat hij zelf heeft meegemaakt. Hij had zijn mening gegeven over mannen en vrouwen en dat werd geheel uit zijn verband gerukt. Ook vertelt de auteur over zijn korte relatie die hij met Mathilde Willink heeft gehad en waarom hij de relatie heeft beëindigd.
Het is mooi dat Adrian Stahllecker in Matilde Willink zijn kijk op het een en ander geeft, zoals over de (zelf)moord van Mathilde Willink. Hij heeft zijn visie erover goed weten te onderbouwen, zoals hij alles, wat hij heeft geschreven, goed weet te onderbouwen. Evengoed is het voor te stellen dat veel lezers anders over de dood van Mathilde Willink zullen denken, mede door de kijk van Fong Leng, die een andere mening is toegedaan en waarom ze die mening heeft. Je wordt hoe dan ook tijdens het lezen aan het twijfelen gebracht. Het is jammer dat men indertijd de dood van Mathilde Willink niet goed heeft onderzocht, zodat iedereen zekerheid had of het zelfmoord was of dat ze toch vermoord is.
Tijdens het lezen begrijp je steeds beter waarom veel mensen Mathilde Willink mochten, maar ook waarom veel mensen op een gegeven moment klaar met haar waren, maar haar niet konden laten vallen. Het verhaal van de auteur laat goed zien dat Mathilde Willink graag in de belangstelling stond, een temperamentvolle vrouw was die een sterke eigen wil had, maar ook haar momenten had dat het niet goed met haar ging. De auteur heeft er dan ook goed aan gedaan om zijn herinneringen aan Mathilde Willink te vertellen, waardoor duidelijk wordt dat vandaag de dag nog steeds veel onwaarheden of halve waarheden worden verteld over Mathilde Willink, haar relaties en hoe ze was, maar ook over Willink en Fong Leng. Veel is bekend, zoals over de creaties van Fong Leng. Minder bekend is bijvoorbeeld hoe Mathilde Willink reageerde als ze met Willink in de winkel van Fong Leng kwam en weer een nieuwe creatie zag. De auteur weet alles goed te onderbouwen, zoals bijvoorbeeld waarom Mathilde Willink nooit de muze van Dali is geworden. Of beter gezegd... door wie. De auteur heeft de vele kanten van Mathilde Willink, zowel de leuke als de minder leuke kanten, goed weten te beschrijven, waardoor ze weer tot leven komt tijdens het lezen. Ze zal met een trots gezicht zitten kijken op haar wolk, wetende dat ze vandaag de dag nog steeds niet vergeten is.
Kortom, Mathilde Willink van Adrian Stahlecker laat zien dat Mathilde Willink een excentrieke vrouw was met meer gezichten. Een vrouw die verslaafd was aan de creaties van Fong Leng en graag in de belangstelling stond. Een vrouw die een bewogen leven heeft geleefd, haar beroemdheid aan een schilder te danken had, of de schilder had aan haar zijn beroemdheid te danken, en ze heeft een iets ander afscheid van het leven gekregen, dan ze vaak in interviews had verteld hoe haar afscheid zou zijn.
Het boek is onder andere te koop bij
amazon en
bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past. Je weet meteen over wie het boek gaat. Het is alleen jammer dat men de titel niet een of twee tinten lichter heeft gemaakt, zodat de titel beter leesbaar is.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, je weet meteen over wie het boek gaat.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je kunt verwachten van het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte manier geschreven, waardoor het boek vlot weg leest.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel zijn boek weten te raken. Wat een excentrieke vrouw was Mathilde Willink, maar wat kon ze ook gemeen zijn. Ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die een haat-liefdeverhouding met haar hadden.
Mooie quote in het boek:
Ze zag zichzelf na de breuk als een door storm losgeraakt gehavend schip dat doelloos op de stroom dreef en haar hoop naar een veilige haven te drijven bleek ijdele hoop.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die meer over Mathilde Willink wil weten.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Reacties
Een reactie posten