Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Een Hond Met Negen Levens - W. Bruce Cameron


Ik mocht dit boek van HarperCollinsHolland lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
A Dog's Purpose

Waar gaat het boek over? 
Na een kort en tragisch leven als straathond is Bailey tot zijn grote verbazing opeens weer een onstuimige golden retriever-puppy. Tijdens de eindeloze avonturen met de achtjarige Ethan leert hij hoe hij een 'brave hond' moet zijn. Maar zijn leven als lievelingshuisdier is niet het einde van Baileys reis. Hij wordt opnieuw als puppy geboren. En nog eens. Steeds weer vraagt hij zich af: wat is de bedoeling hiervan?

Een hond met negen levens is veel meer dan een ontroerende hondenroman; het beziet menselijke relaties en biedt een onvergetelijke kijk op de unieke band tussen de mens en zijn beste vriend. Deze prachtig geschreven en gecomponeerde roman leert ons dat liefde altijd standhoudt, dat onze echte vrienden altijd bij ons zijn en dat elk wezen geboren wordt met een doel.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
W. Bruce Cameron is een New York Times bestsellerauteur. Twee maal won hij de National Society of Newspaper Columnists award for Best Humor Columnist en zijn column wordt wekelijks gelezen door meer dan drie miljoen lezers. Samen met zijn vrouw Cathryn Michon schreef hij het scenario voor A Dog's Purpose.

Bron: achteterkant van het boek

Wat vind je van het boek? 
De cover laat een van de levens van de hond zien. De persoon is een van zijn baasjes die heel belangrijk voor hem zal blijven. Het is dan ook een hele mooie cover die heel erg goed bij het boek past, maar ook bij de film die van het boek is gemaakt.
Het verhaal is op een vlotte, beeldende, vertellende manier geschreven. Langzaam aan word je via een paar levens met ieder hun eigen levensdoel naar het verrassende plot geleid. Het eind is heel erg emotioneel, je moet dan echt even een brok in je keel weg slikken.
Na het lezen van de eerste geweldige zin, kan je niet meer stoppen en wil je alleen maar verder lezen.
De auteur heeft zich goed ingeleefd in de honden. Zoals hij het beschrijft, zo zouden de honden best wel eens kunnen denken en ze doen inderdaad zoals beschreven in het boek. Je hebt echt het gevoel dat een hond dit boek heeft geschreven in plaats van een mens. Ook de natuurlijke afkeer van katten komt erin voor zoals te lezen is in bijvoorbeeld de volgende quote: "Maya zei er niets van, die wist waarschijnlijk ook dat katten waardeloze, niet te trainen dieren waren." Maar ook de kennismaking met andere dieren, waarbij sommige dieren nog maar de vraag is of je daar blij mee moet zijn om mee in contact te zijn geweest.
Alle emoties komen voorbij; geregeld lig je in een deuk om een stukje, je wordt af en toe kwaad op bepaalde personen, soms is het emotioneel, ontroerend, dan weer voel je verdriet om het overlijden van de hond om in het volgende hoofdstuk weer te glimlachen bij zijn volgende geboorte. Op een gegeven moment hoop je stiekem dat hij bij zijn volgende geboorte een teefje zal zijn. Of dat ook gebeurt, dat mogen jullie zelf gaan lezen. ;)
Het boek staat vol geweldige quotes zoals bijvoorbeeld: "Elke keer dat ik voelde dat ik moest hurken om mezelf te ontlasten, werd iedereen in het huis gek."
Belangrijke thema's zijn; het trouw zijn aan bepaalde personen, opkomen voor je baas, ontdekken wat het doel van leven is en het omgaan met verlies.
Kortom, dit is echt een schitterend boek voor hondenliefhebbers, maar ook als je niet van honden houdt, is dit een schitterend boek. Hou in ieder geval een doos met tissues bij de hand voor de emotionele momenten die er volop in zitten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Langzaam aan word je via een paar levens met ieder hun eigen levensdoel naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt weten hoe het verder gaat. Wat voor leven hij nu weer gaat leiden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het zeker, die zie je niet aankomen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ethan, omdat hij een persoon is waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat weet ik wel zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me wel lukken.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Dat heeft hij zeker. Ik wist al dat honden trouw zijn aan hun baas en met dit boek is dat maar weer eens bewezen. Het laat zien hoe ver een hond voor zijn baas kan/wil gaan.

Mooie quote in het boek: 
Ik had het opgegeven hem weg te schuiven; Felix dacht blijkbaar dat ik zijn moeder was - vrij beledigend, maar hij was nu eenmaal een kat en had natuurlijk nauwelijks hersens.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek zeker aan iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral hondenliefhebbers zullen dit een geweldig boek vinden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag weer terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Nee, want ik kan me niet voorstellen dat de film net zo mooi zal zijn als het boek. Ik wil niet teleurgesteld worden.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 

Leuk weetje over het boek:
Het boek is verfilmd als A Dog's Purpose.

Website van de auteur:
W. Bruce Cameron

Website van de uitgever:
HarperCollinsHollandKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…