Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Een Hond Met Negen Levens - W. Bruce Cameron


Ik mocht dit boek van HarperCollinsHolland lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
A Dog's Purpose

Waar gaat het boek over? 
Na een kort en tragisch leven als straathond is Bailey tot zijn grote verbazing opeens weer een onstuimige golden retriever-puppy. Tijdens de eindeloze avonturen met de achtjarige Ethan leert hij hoe hij een 'brave hond' moet zijn. Maar zijn leven als lievelingshuisdier is niet het einde van Baileys reis. Hij wordt opnieuw als puppy geboren. En nog eens. Steeds weer vraagt hij zich af: wat is de bedoeling hiervan?

Een hond met negen levens is veel meer dan een ontroerende hondenroman; het beziet menselijke relaties en biedt een onvergetelijke kijk op de unieke band tussen de mens en zijn beste vriend. Deze prachtig geschreven en gecomponeerde roman leert ons dat liefde altijd standhoudt, dat onze echte vrienden altijd bij ons zijn en dat elk wezen geboren wordt met een doel.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
W. Bruce Cameron is een New York Times bestsellerauteur. Twee maal won hij de National Society of Newspaper Columnists award for Best Humor Columnist en zijn column wordt wekelijks gelezen door meer dan drie miljoen lezers. Samen met zijn vrouw Cathryn Michon schreef hij het scenario voor A Dog's Purpose.

Bron: achteterkant van het boek

Wat vind je van het boek? 
De cover laat een van de levens van de hond zien. De persoon is een van zijn baasjes die heel belangrijk voor hem zal blijven. Het is dan ook een hele mooie cover die heel erg goed bij het boek past, maar ook bij de film die van het boek is gemaakt.
Het verhaal is op een vlotte, beeldende, vertellende manier geschreven. Langzaam aan word je via een paar levens met ieder hun eigen levensdoel naar het verrassende plot geleid. Het eind is heel erg emotioneel, je moet dan echt even een brok in je keel weg slikken.
Na het lezen van de eerste geweldige zin, kan je niet meer stoppen en wil je alleen maar verder lezen.
De auteur heeft zich goed ingeleefd in de honden. Zoals hij het beschrijft, zo zouden de honden best wel eens kunnen denken en ze doen inderdaad zoals beschreven in het boek. Je hebt echt het gevoel dat een hond dit boek heeft geschreven in plaats van een mens. Ook de natuurlijke afkeer van katten komt erin voor zoals te lezen is in bijvoorbeeld de volgende quote: "Maya zei er niets van, die wist waarschijnlijk ook dat katten waardeloze, niet te trainen dieren waren." Maar ook de kennismaking met andere dieren, waarbij sommige dieren nog maar de vraag is of je daar blij mee moet zijn om mee in contact te zijn geweest.
Alle emoties komen voorbij; geregeld lig je in een deuk om een stukje, je wordt af en toe kwaad op bepaalde personen, soms is het emotioneel, ontroerend, dan weer voel je verdriet om het overlijden van de hond om in het volgende hoofdstuk weer te glimlachen bij zijn volgende geboorte. Op een gegeven moment hoop je stiekem dat hij bij zijn volgende geboorte een teefje zal zijn. Of dat ook gebeurt, dat mogen jullie zelf gaan lezen. ;)
Het boek staat vol geweldige quotes zoals bijvoorbeeld: "Elke keer dat ik voelde dat ik moest hurken om mezelf te ontlasten, werd iedereen in het huis gek."
Belangrijke thema's zijn; het trouw zijn aan bepaalde personen, opkomen voor je baas, ontdekken wat het doel van leven is en het omgaan met verlies.
Kortom, dit is echt een schitterend boek voor hondenliefhebbers, maar ook als je niet van honden houdt, is dit een schitterend boek. Hou in ieder geval een doos met tissues bij de hand voor de emotionele momenten die er volop in zitten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Langzaam aan word je via een paar levens met ieder hun eigen levensdoel naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt weten hoe het verder gaat. Wat voor leven hij nu weer gaat leiden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het zeker, die zie je niet aankomen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ethan, omdat hij een persoon is waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat weet ik wel zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me wel lukken.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Dat heeft hij zeker. Ik wist al dat honden trouw zijn aan hun baas en met dit boek is dat maar weer eens bewezen. Het laat zien hoe ver een hond voor zijn baas kan/wil gaan.

Mooie quote in het boek: 
Ik had het opgegeven hem weg te schuiven; Felix dacht blijkbaar dat ik zijn moeder was - vrij beledigend, maar hij was nu eenmaal een kat en had natuurlijk nauwelijks hersens.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek zeker aan iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral hondenliefhebbers zullen dit een geweldig boek vinden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag weer terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Nee, want ik kan me niet voorstellen dat de film net zo mooi zal zijn als het boek. Ik wil niet teleurgesteld worden.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 

Leuk weetje over het boek:
Het boek is verfilmd als A Dog's Purpose.

Website van de auteur:
W. Bruce Cameron

Website van de uitgever:
HarperCollinsHollandKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…