Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Het Huwelijkspact - Michelle RichmondVan uitgeverij Prometheus mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Marriage Pact

Waar gaat het boek over? 
Jake en Alice zijn pasgetrouwd. Op de bruiloft ontvangt het stel een huwelijkscadeau van een van de cliënten van Alice; een uitnodiging om deel te nemen aan een exclusieve, mysterieuze groep genaamd Het Huwelijkspact, beter bekend als Het Pact. Het doel van Het Pact is simpel: het gezond en intact houden van het huwelijk. En dat doen ze met succes; nog nooit is een deelnemend koppel gescheiden. De meeste regels klinken zinvol: neem altijd je telefoon op als je partner belt. Wissel maandelijks zorgvuldig gekozen cadeautjes uit. Plan vier keer per jaar samen een weekend weg. Bespreek Het Pact met niemand. Jake en Alice zijn aanvankelijk gecharmeerd van de bijbehorende chique feestjes, het idee onderdeel te zijn van een gemeenschap en hun alsmaar uitdijende netwerk van succesvolle en gelijkgestemde koppels. Tot een van de twee de regels overtreedt. De jonge geliefden staan op het punt onder ogen te zien dat Het Pact, net als het huwelijk, voor het leven is en tot het uiterste gaat om dat punt duidelijk te maken. Voor Jake en Alice verandert het huwelijk van hun dromen in hun grootste nachtmerrie.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en de titel verwacht je een mysterieus boek te gaan lezen. Een boek over een geheim iets waar je nieuwsgierig naar wordt. Wat je misschien kan gebruiken in je eigen huwelijk.
Het eerste hoofdstuk begint lekker, je wordt nieuwsgierig naar wat Jake is overkomen en waarom, maar dan wordt het monotoom en vaak langdradig. Er zit geen vaart in, soms is het saai. Geregeld speel je met de gedachte om het boek weg te leggen, om een ander boek te gaan lezen. Toch doe je dat niet, omdat je benieuwd bent of het verhaal later toch wat vlotter wordt en je bent heel erg benieuwd naar hoe het afloopt, wat het geheim is van het pact.
De opbouw is op zich goed, je wordt langzaam aan naar het plot geleid. Af en toe wordt er even terug gekeken naar hoe het begon of naar een bepaald gedeelte uit de schooltijd.
Helaas komt het verhaal geregeld erg ongeloofwaardig over. Zoals bijvoorbeeld het ondertekenen van iets, zonder goed te lezen wat je ondertekent, de straffen als je je niet aan het pact houdt en de extreme controle. Het verhaal bevat vaak veel te veel opsommingen van bijvoorbeeld een omgeving of een persoon die niet hadden gehoeven.
Het is jammer dat het verhaal maar vanuit één persoon is verteld en niet door beiden, waardoor je eigenlijk niet weet wat de ander denkt of precies meemaakt. Als het verhaal ook vanuit de andere persoon was verteld, dan was het waarschijnlijk een beter verhaal geworden.
Het einde is, ondanks een boodschap, toch vreemd en voelt niet af. Je hebt het gevoel dat je nog een stukje mist. Een epiloog met een kijkje in de toekomst had het verhaal af gemaakt.
Toch was het plot ook wel weer verrassend, je verwacht dat die een andere wending zou krijgen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Nee, ik had er meer van verwacht en zit nu toch met een soort van een kater.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi en goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Erg monotoon en langdraadig.

Hoe origineel is het verhaal?
Op zich redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, langzaamaan wordt je naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee. Doordat het verhaal monotoom en geregeld langdradig geschreven is, dwaal je geregeld weg met je gedachten of val je zelfs in slaap.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze niet altijd.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Alice, omdat ze altijd zichzelf blijft en probeert te doen wat ze denkt dat ze moet doen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen. Als je het boek hebt gelezen begrijp je wel waarom.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Bepaalde locaties zijn mooi, andere locaties wat minder mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het speelt zich in de huidige tijd af en dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, dat heeft ze niet.

Mooie quote in het boek: 
Voor iedereen geldt natuurlijk dat er een kloof gaapt tussen wie we zijn en wie we denken te zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Als je het niet erg vindt als een verhaal monotoom is en vaak langdradig, dan kan ik je het boek aanraden, anders niet.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van psychologische thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
2 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer is genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, dus ik kan het boek niet weggeven, maar ik verwijder hem van mijn Chromebook.

Ga je de verfilming bekijken? 
Het boek gaat verfilmd worden, maar ik ga de verfilming niet kijken. Ben bang dat het alleen maar nog minder wordt.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me niet lang bezig houden, denk ik.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Het boek wordt verfilmd.

Website van de auteur:
MICHELLE RICHMOND

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ PROMETHEUS

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…