Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Vogelman - Mo Hayder

Waar gaat het boek over? 
Vijf vrouwen worden ritueel vermoord aangetroffen op een braakliggend terrein in Londen. Onderzoek wijst uit dat de slachtoffers een vreemd en weerzinwekkend detail gemeen hebben. Rechercheur Jack Caffery realiseert zich dat hij op het spoor is van het gevaarlijkste soort misdadiger dat we kennen. Daarom is hij vastbesloten iedere mogelijkheid die de moderne forensische wetenschap biedt, aan te grijpen in zijn jacht op de dader.

Maar Jack weet ook dat de tijd beperkt is: de sadistische moordenaar kan elk moment zijn volgende slachtoffer eisen...

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Vanaf de allereerste bladzijde wordt je meegenomen in het verhaal. Bij de laatste hoofdstukken zit je op het puntje van je stoel omdat je hoopt dat ze de moordenaar te pakken krijgen, of bepaalde personen het stiekem toch overleven, of er een bepaald persoon gevonden wordt na zoveel jaar enz. enz. Het is een en al spanning, soms ergerniswekkend en dan niet naar de schrijver toe…

Het Onvoltooide Leven Van Thomas - René WillemsenVan UITGEVERIJ NOBELMAN mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De roman Het onvoltooide leven van Thomas gaat over vriendschap, schuld en boete, en de zoektocht naar zinvolle levensovertuigingen. Henri en Thomas zijn vrienden die veel interesses delen; ze wandelen graag en bespreken de belangrijke gebeurtenissen uit hun leven. Thomas draagt een trauma met zich mee dat hij in Parijs in de meidagen van 1968 heeft opgelopen. Henri is een einzelgänger die al vroeg de weg naar de filosofie heeft gevonden. Hij probeert tijdens wandelingen Thomas te winnen voor de filosofie van Spinoza en het schuldgevoel dat hij meedraagt af te werpen.
Dan volgt een dramatische episode: Thomas komt weer in contact met zijn voormalige vriendin. Ze blijkt ongeneeslijk ziek te zijn en haar leven als voltooid te beschouwen. Hij stemt ermee in aanwezig te zijn bij haar zelf gekozen einde, maar de gevolgen zijn ingrijpend. Biedt het Humanisme hen voldoende houvast om het leven te doorstaan?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
René Willemsem (Amsterdam, 1953) studeerde economische geschiedenis aan de UVA. Hij promoveerde in 1988, waarna hij 25 jaar werkzaam was in de financiële sector. Hij beheerde vermogens en adviseerde over risicobeheer. Over dat onderwerp gaf hij ook colleges aan de VU te Amsterdam en Windesheim te Zwolle. Hij verdiepte zich in de economische geschiedenis van Nederland en begon zich gaandeweg ook voor filosofie te interesseren, in eerste instantie voor Spinoza maar later ook voor andere grote denkers.
Tegenwoordig woont hij in de bossen van Lage Vuursche waar hij zich toelegt op het doen van onderzoek en publiceren. Zijn onderwerpen zijn: economie, filosofie en geschiedenis. Daarnaast heeft hij enkele bestuursfuncties, zoals bij het Humanistisch Verbond en bij het medische fonds Hart in Zicht. Het onvoltooide leven van Thomas is zijn eerste roman.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van Baruch Spinoza op de cover, kan je alleen nog maar verwachten dat het een filosofisch boek zal zijn. Ergens is het jammer dat er niet voor een afbeelding van Thomas, ook al is die fictief, is gekozen, maar het is anderzijds ook wel begrijpelijk. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt, waarom het leven van Thomas onvoltooid is. Het verhaal stelt in dat opzicht je geduld op de proef, want pas op het eind begrijp je waarom er voor die titel is gekozen, wat ermee bedoeld wordt.
Het is een schitterend verhaal van een vriendschap van twee mannen die al wandelend met elkaar praten over voornamelijk het geloof, maar ook over wat hen verder bezig houdt. Je leert ze tegelijkertijd beter kennen. Je krijgt te doen met Thomas, die zijn leven lang loopt met diverse lasten. Eenmaal in begonnen, kan je het boek niet meer wegleggen.
Op een vlotte, beeldende manier wordt het verhaal door één persoon verteld, Henri. Die veteld hoe de vriendschap is onstaan en hoe het verder is gegaan. Waar ze het samen over hebben tijdens de wandelingen. Ze laten je anders kijken naar het geloof, dat van de kant van zowel Henri als van Thomas uit wordt bekeken. Niet alleen het geloof, maar ook laten ze je anders kijken naar beide Wereldoorlogen en de huidige tijd vanuit hun ogen. Ze laten je er over nadenken. Tevens krijg je bij bepaalde plaatsen waar ze wandelen een stukje geschiedenis van die plaats en een uitgebreide omschrijving van de omgeving waar ze wandelen. Je wordt er nieuwsgierig naar en wilt daar ook eens gaan wandelen.
Langzaamaan wordt je naar het verrassende plot geleid. Een plot van een persoon was niet zo'n verrassing, maar van een ander persoon wel.
Het verhaal kent diverse thema's zoals onder andere het omgaan met verlies van een dierbare, omgaan met een verbroken relatie en omgaan met een streng geloof.
Wat heel mooi is, is dat boven elk hoofdstuk een bloemetje is getekend waardoor het iets speels heeft.
Kortom het is echt een boek voor een ieder die van diepgang in een verhaal houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker.

Wat vind je van de cover? 
Zoals gezegd, het is jammer dat er niet voor een afbeelding met Thomas is gekozen, maar ik begrijp wel waarom er voor Spinoza is gekozen. De letters zijn lekker speels.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Pas aan het eind begreep ik waarom er voor die titel is gekozen. Het is een titel die goed is gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend, waardoor het boek vlot wegleest en je alles zo voor je ziet.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, langzaam wordt je naar het verrassende plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt steeds verder lezen omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan en wat er met die titel wordt bedoelt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft die zeker. Misschien niet met een bepaald persoon, maar wel met een ander persoon.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze zeker. Het zouden zomaar mensen kunnen zijn die je kent of gekend hebt.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Henri, om de manier waarop hij in het leven staat en hoe hij alles bekijkt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Je zal het boek zelf moeten gaan lezen. ;)

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 

Die zijn heel mooi, je wilt daar ook gaan wandelen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk wel dat ik in de paar jaar voor ik geboren werd had kunnen leven. Het heden gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het verhaal van Thomas raakte me. Het laat zien wat een streng geloof met je kan doen. Met wat voor schuldgevoelens je levenslang kan lopen als dat jou je hele leven is verteld.

Mooie quote in het boek: 
Met sommige mensen heb je direct een klik en voel je een vertrouwde verbondenheid ook al kunnen het totaal andere persoonlijkheden zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Dit boek is zeker een aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van verhalen met een diepgang houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vond ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is geen verfilming van het boek, maar het zou zomaar kunnen dat het boek ooit verfilmd wordt. Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan ga ik de film niet kijken omdat ik het verhaal liever in mijn hoofd hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me nog even bezig gaat houden. Zeker het gebeuren met Thomas en het geloof. Beide heren zetten je aan het denken.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ NOBELMAN

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Exodus Uit De Vuurtoren - Dina-Perla

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Schaduw Achter En Gezicht Naar De Zon

Waar gaat het boek over? 
Dina-Perla groeit op in de joodse orthodoxie en een verstikkende werkelijkheid, waarin niets is wat het lijkt. Als jong meisje vecht zij voor vrijheid en liefde, ontvlucht haar ouderlijk huis en besluit nooit meer terug te keren. Exodus uit de vuurtoren is een meeslepende onthulling en behandelt Dina-Perla's bijzondere levenslessen uit die bewogen periode. Nooit eerder is een dergelijke entourage achter gesloten deuren, waaronder haar tijd op de orthodoxe school het Cheider, immers zo indringend en van binnenuit beschreven als nu.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snezhina Uzinova & Mark Heuveling

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463382960

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
244

Genre:
Literaire non-fictie

Verfilmd?
Dit boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om in…