Veenbrand - Leo Dorrestijn, Henk Van Der Linden, Perry Pierik En Robert Jan De Vogel


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren.

Subtitel:
De Grote Oorlog en de vrede die uitbleef

Waar gaat het boek over? 
De herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 hebben velen de ogen geopend over wat destijds gebeurde. Wat vooral blijft hangen is de verbijstering over de massale vernietiging en hoe de mensheid dit heeft kunnen laten plaatsvinden. Over de oorlog zijn al vele boeken verschenen, ook met veelzeggende titels, zoals The War to end all Wars, The Great War for Civilisation, A Peace to end all Peace en The War that ended Peace. Vooral de laatste maakt duidelijk, dat ondanks de wapenstilstand van 11 november 1918 en het Verdrag van Versailles in juni 1919 deze oorlog nooit vrede heeft gebracht. Integendeel, de Grote Oorlog woekert ook in onze tijd nog gewoon door. Vandaar de titel van dit boek: Veenbrand. Deze oorlog is als een veenbrand, vaak niet te zien, maar onder het oppervlak smeult het en breidt hij zich uit om plotseling ook bovengronds fel uit te barsten. Onze wereld kent vele brandhaarden en veel ervan hebben hun oorsprong in de Eerste Wereldoorlog. Boeken over wat er destijds gebeurde zijn er vele, maar boeken over de gevolgen van die oorlog, ook nu nog, die boeken ontbreken. Dit boek probeert in deze lacune te voorzien. Het is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW). In dit boek belichten 17 in de Grote Oorlog gespecialiseerde Nederlandse en Belgische auteurs ieder voor zich een deel van onze huidige werkelijkheid vanuit de oorsprong: de Grote Oorlog. Dit boek pretendeert niet het volledige plaatje te geven, wel biedt het de lezer een beter inzicht in wat er zich in onze wereld afspeelt.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388467

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
508

Genre:
Eerste Wereldoorlog

Prijs:
€ 29,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Veenbrand van Leo Dorrestijn, Henk van der Linden, Perry Pierik en Robert Jan de Vogel krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen. De titel is een echte doordenker en je begrijpt het meteen waarom men voor deze titel heeft gekozen als je het weet. De foto's maken het boek compleet.
In Veenbrand van Leo Dorrestijn, Henk van der Linden, Perry Pierik en Robert Jan de Vogel belichten zeventien auteurs in even zovele essays een deel over onze huidige werkelijkheid vanuit de Grote Oorlog. De essays laten zien dat de oorlogen in feite nog niet voorbij zijn, maar dat ze vandaag de dag nog steeds ondergronds voortwoekeren. Het zijn zeventien verschillende essays over zeventien uiteenlopende onderwerpen met als hoofddraad de Eerste Wereldoorlog. Aan alles is te merken dat de auteurs weten waar ze het over hebben, dat ze veel onderzoek hebben gedaan alvorens ze iets opschreven en weten alles wat ze hebben opgeschreven goed te onderbouwen. Daardoor kunnen ze kritisch zijn, ze bekijken het gebeuren in de Eerste Wereldoorlog en daarna van diverse kanten. Je komt onder andere te weten hoe het verbod op chemische wapens in werking ging, het ontstaan van de Nederlandse inlichtingendiensten, hoe de troonsafstand Duitslands dynastieën ging, maar ook heeft er een skelet, die gevonden is bij Fleury, zijn naam teruggekregen, de fascinatie van Nederlanders voor de Eerste Wereldoorlog, over de Duitse koloniën en nog veel meer.
Wat mooi is, is dat een van de auteurs een onderzoek op scholen heeft gedaan naar wat de huidige jeugd weet van de Eerste Wereldoorlog, wat ze erover zouden willen leren, wat ze belangrijk vinden om te bewaren uit die tijd en dat ze op een andere manier les heeft gegeven. Het essay laat zien dat het soms beter is, om leerlingen op een andere manier iets te laten leren dan zoals men dat al jaren deed en doet. 
De essays zijn los te lezen, je kan zelf bepalen met welke essay je begint, welke essay je daarna leest en met elke essay je eindigt. Maar het is geen boek dat je even tussendoor leest, want je moet er goed je aandacht bij houden, vooral het essay over boeken die geschreven zijn over de Eerste Wereldoorlog, is goed opletten geblazen. Je wilt bijna alle genoemde boeken lezen en de filmliefhebbers willen de genoemde films bekijken.
Veenbrand van Leo Dorrestijn, Henk van der Linden, Perry Pierik en Robert Jan de vogel is een indrukwekkend boek. Het boek geeft een andere kijk op de Eerste- en Tweede Wereldoorlog en de vele brandhaarden die daarna zijn ontstaan. Naast diverse bekende feiten, zoals de moord op keizer Franz-Joseph, staan er ook veel nieuwe of minder bekende feiten in, zoals bijvoorbeeld dat naast het welbekende verdrag van Versailles er meerdere verdragen waren, zoals bijvoorbeeld het verdrag van St.-Germain. De essays laten zien wat je van de oorlogen kan leren, zoals bijvoorbeeld over het annexeren van plaatsen. Net zoals in veel boeken over de oorlogen, laten diverse essays in dit boek zien wat een oorlog met mensen aan het front doet, hoe men erdoor veranderd.
Kortom; Veenbrand van Leo Dorrestijn, Henk van der Linden, Perry Pierik en Robert Jan de Vogel is een boek waarin je een beter inzicht krijgt in wat er zich vandaag de dag afspeelt in de wereld en waarom hun oorsprong in de Eerste Wereldoorlog ligt. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover, je krijgt meteen een idee van wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, het is een echte doordenker.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de opbouw van de essays?
De essays zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de essays?
Ja, ik zat direct in de essays.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Over het algemeen weet het boek je aandacht vast te houden.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, de auteurs hebben mij weten te raken, zoals bijvoorbeeld het essay waarin een gevonden skelet zijn naam terug heeft gekregen. Ook al weet je dat dat onmogelijk is, omdat er veel skeletten, op welke manier dan ook, verloren zijn gegaan, of omdat de nabestaanden niet meer te achterhalen zijn, stiekem hoop je dat iedere gevonden skelet uiteindelijk zijn naam terug krijgt, dat het geen onbekende soldaat enz. meer is. Zo zijn er meer essays die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Leren van fouten uit het verleden lijkt wel een doodzonde; dit ging en dat gaat ten koste van het leven en de gezondheid van mensen die er niet zelf om gevraagd hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in boeken over de Eerste Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Dat denk ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg