Hopeloos Verliefd Op Frankrijk! - Rosemarijn Milo


Van Rosemarijn Milo mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Korte verhalen

Waar gaat het boek over? 
Rosemarijn Milo schrijft haar verhalen voor de achterblijvers in Nederland. In de meest uiteenlopende onderwerpen vertelt ze over haar ervaringen in Frankrijk, haar nieuwe vaderland. Die onderwerpen betreffen onder andere de geschiedenis en het aanzien van haar woonplaats Metz en omgeving, de Franse politiek, geschiedenis en cultuur. Van het hoogstpersoonlijke tot het publieke, van de meest recente ontwikkeling tot ver terug in de geschiedenis. De verhalen bestrijken de periode van begin 2006, het jaar waarin de auteur naar Frankrijk emigreerde, tot eind 2021. In de loop van de jaren verandert de blik op haar omgeving, maar de onderkoelde toon, nu eens met licht bijtende, dan weer met gepeperde humor, verandert niet. Haar observatie blijft scherp. Ze mag dan hopeloos verliefd zijn op Frankrijk, die liefde is niet blind. Met een voorwoord van Caspar Visser 't Hooft: 'Rosemarijn Milo is iemand die met een vrolijke, levendige blik de dingen beschouwt. Dan worden de dingen als vanzelf de moeite van het liefhebben waard. Neem daarbij een prettige, pittige schrijfstijl – en ja, Frankrijk wordt een land om verliefd op te worden.'

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Eric Jan van Dorp

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789461853189

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
266

Genre:
Cultuur

Prijs:
€ 17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Hopeloos verliefd op Frankrijk! van Rosemarijn Milo krijg je al een idee van wat voor soort boek je gaat lezen. De titel geeft deels aan wat je kan verwachten. Liefhebbers van Frankrijk zullen het alleen maar eens zijn met de auteur, zullen haar liefde voor Frankrijk begrijpen.
In Hopeloos verliefd op Frankrijk! van Rosemarijn Milo beschrijft de auteur in brieven voor de achterblijvers in Nederland, over het leven in Frankrijk, over de politiek, vertelt ze de geschiedenis van diverse plaatsen zoals een kathedraal en haar woonplaats, waar ze tegen aan liep toen ze in Frankrijk ging wonen, hoe het gaat om een huis te bouwen in Frankrijk, de taalbarrières die ze had, maar ook andersom, haar partner die Nederlands leerde en veel vreemd vond en over de cultuur in haar plaats. Het zijn korte verhalen, zodat je het boek ook tussendoor, bijvoorbeeld in een pauze, een brief kan lezen. 
Rosemarijn Milo geeft in Hopeloos verliefd op Frankrijk! een mooi kijkje in haar leven in Frankrijk. Door haar beeldende beschrijvingen van de diverse plaatsen, wil je de plaatsen zelf bezoeken, wil je de plaatsen met eigen ogen aanschouwen. Ondanks dat ze hopeloos verliefd is op Frankrijk, is ze ook vaak genoeg kritisch, geeft ze haar ongezouten mening, zoals over hoe de stad waar ze woont, veranderd. Voor diegenen die klagen dat ze 'ver' moeten reizen om naar een specialist te gaan, stoppen acuut met klagen als ze lezen hoever de auteur moet reizen. Soms geeft ze een tip van een restaurant die je kan bezoeken. Je leert dankzij haar dat je goed op moet letten als je een huis in Frankrijk gaat bouwen, er elke dag bij moet zijn. Geregeld krijg je door haar brieven het gevoel dat je, wat je leest over de politiek in Frankrijk, dat in Nederland het geval is, omdat veel, zoals politieke leiders die overal mee weg lijken te komen, ook in Nederland voor komt.
Geregeld moet je lachen om de diverse stukjes, zoals over de discussie die de auteur had met haar partner over het begrip stad. Het stukje laat goed zien hoe de Fransozen en hoe de Nederlanders erover denken, het verschil tussen beide landen. Ze laat door haar eigen ervaring goed zien hoe moeilijk de Franse taal is, maar ook hoe moeilijk Nederlands is voor Fransozen en dat daar ook nog een groot verschil is met het Vlaams en dan blijk je ook nog Frangels te hebben. Je raakt af en toe de draad kwijt als je even niet oplet en begrijpt dat de auteur het af en toe ook even niet meer weet met de Franse taal ondanks dat ze taal goed machtig is. 
Kortom; Hopeloos verliefd op Frankrijk! van Rosemarijn Milo is een vermakelijke, humorvolle, levendige maar ook kritische en observerende verhalenbundel met brieven over het leven, de cultuur, de politiek en meer over Frankrijk. Na het lezen van de brieven wil je naar Frankrijk, en dan met name naar Metz, om de stad met eigen ogen te aanschouwen. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Je krijgt meteen een idee van wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen waar het boek over gaat.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De brieven zijn op een beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor de brieven vlot weglezen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren, zoals bijvoorbeeld hoe de toiletten zijn Frankrijk en dan vooral in de ziekenhuizen. Juist daar verwacht je dat ze spik en span zijn. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Je ziet, de geschiedenis herhaalt zich, maar altijd net weer even anders.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van Frankrijk houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg