Nieuwste recensie

Denk Je Dat Je Droomt? - Irma Van Mourik


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Heb jij wel eens een straal van de maan zien afstappen? Een feeën jongetje op een zilveren dienblad gevonden? En waarom hangt de jager van Roodkapje aan een sliert van aan elkaar geknoopte prinsessenjurken? Het antwoord staat in deze 8 nieuwe verhalen voor iedereen die gelooft dat sprookjes bestaan. Nou ja… sprookjes…

Bron: bol

Omslagontwerp:
Mark Maker Heuveling Markmaker.nl

Binnenwerk:
Mark Maker Heuveling Markmaker.nl

Jaar van verschijnen:
2021

ISBN:
9789464248418

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
201

Genre:
Voorlezen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Denk je dat je droomt? van Irma van Mourik krijg je, door de dronken ogende kabouter, het gevoel dat je een boek voor volwassenen gaat lezen, maar niets is minder waar, het is een boek voor kinderen, maar volwassenen zullen er ook van genieten. Persoonlijk vind ik de cover niet mooi. Voor mijn gevoel heeft men maar wat plaatjes op de cover geplakt, zo van; 'er moest nog een coverfoto komen en we plakken maar wat plaatjes van een paar sprookjes die in het boek voorkomen op elkaar en bij elkaar. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet, als het maar duidelijk is dat het om een sprookjesboek gaat'. Toegegeven, de illustratie geeft goed weer dat het om een sprookjesboek gaat en alle sprookjesfiguren op de cover komen ook in het boek voor. Wat wel leuk op de cover is, is dat je door de jurken van beide selfienemende dames gefopt wordt. Door de wolf die ernaast staat en de dronken ogende kabouter, lijken het net twee paddenstoelen in plaats van twee jurken. De koning lijkt wel wat op onze koning toen hij wat jonger was. Je krijgt het gevoel dat hij rol heeft in een verhaal over een vals zingende koning. Of dat zo is, mag je zelf gaan ontdekken. 😉 
De titel maakt je nieuwsgierig. Je wilt weten wat er precies met de titel wordt bedoeld. Denk je te dromen, maar droom je niet echt? Of wordt er iets anders mee bedoeld? 
Bij een aantal sprookjes staan een bijpassende illustratie, maar je moet van die illustraties houden. Persoonlijk vind ik alleen de illustratie van een pauw mooi, de andere illustraties kunnen mij niet bekoren. Het boek is verder wel mooi vormgegeven. Elke eerste letter van het eerste woord van een sprookje heeft een sierlijke letter zoals je alleen in sprookjesboeken kunt verwachten.
De sprookjes in het boek zijn los te lezen. Je kunt samen met je kind bepalen met welk sprookje je eerst begint, welk sprookje je daarna (voor)leest en met welk sprookje je eindigt. 
Net zoals met veel kinderboeken, is ook Denk je dat je droomt? van Irma van Mourik heel goed om samen met je kind te lezen en om daarna samen over het (voor)gelezen sprookje te praten. Tijdens het (voor)lezen kun je ook al vragen stellen aan je kind, zoals hoe je kind verwacht dat het sprookje verder zal gaan en hoe het sprookje zal eindigen, maar ook wat je kind zou doen als hij of zij in de schoenen zou staan van bijvoorbeeld een draak.
In Denk je dat je droomt? van Irma van Mourik staan acht hedendaagse sprookjes. Het zijn sprookjes waar je wat van kunt leren, zoals een sprookje waarin het verhaal van drie waterdruppels wordt verteld. Het sprookje is niet alleen mooi om te lezen, maar het sprookje laat goed zien hoe ver een waterdruppel kan gaan, hoe hij een wolk van vorm kan laten veranderen en hoe een waterdruppel ijs kan worden. Door dit sprookje ga je anders naar waterdruppels kijken. Overigens kan het voor veel mensen herkenbaar zijn als een vader aan zijn zoon vraagt of hij ziet dat een wolk veranderd in een ander dier. Veel mensen zullen moeten glimlachen daarom, omdat ze zelf ook altijd iets in een wolk zien. 
Een ander sprookje zet je uiteindelijk aan het denken over jezelf, zoals het sprookje waarin een haan een dagje vrij neemt, omdat hij denkt dat niemand hem zal missen. Een gevoel dat veel mensen ook wel eens hebben. Het verhaal laat zien dat, hoe weinig, of voor je gevoel onzichtbaar, werk je ook doet, je evengoed belangrijk kunt zijn voor veel mensen en dieren. Het sprookje laat ook goed zien dat dieren in bepaalde opzichten wel op mensen lijken. Of andersom. Het is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval kunnen mannetjesdieren net zoals mensen mannen competitief zijn onder elkaar. Ook kunnen dieren, net zoals mensen, van slag raken als ze een knappe man of vrouw zien.
Mocht je nu iemand vals horen zingen of het gevoel hebben dat een muzikant een muziekstuk niet goed speelt, een noot verkeerd speelt of een noot teveel speelt, dan is de kans groot dat het niet aan de zanger of zangeres of aan de muzikant ligt, maar aan een avontuurlijke noot. In het sprookje over een lied voor de koning is een muzieknoot aan de wandel, maar ze kan niet meer terug, waardoor ze steeds ergens anders gaat staan, maar of dat erg is? Dat mag je zelf gaan lezen in het sprookjesboek. Je vraagt je door dit sprookje af of noten in het echte leven dat ook doen. Oordeel dus niet te hard als je een zanger of zangeres vals hoort zingen of een muzikant een noot verkeerd of te veel speelt.
Het sprookje over een sprookjesboek laat je anders naar je boeken kijken en je gaat je 's nachts, als je wakker wordt van vage geluiden, afvragen of jouw huisdier aan het spelen is of op onderzoek uit is, of dat de personages in de boeken actief zijn. Het is in ieder geval een heel mooi sprookje waarin bekende sprookjesfiguren een rol spelen en laten zien dat ze soms ook wel eens iets anders willen dan altijd maar in een boek blijven bij de andere personages. Het sprookje is met veel humor geschreven.
Wat ook een heel mooi sprookje is, alle sprookjes in dit boek zijn mooi, maar het sprookje over een spiegel waarin een spiegelbeeld verdwijnt, geeft goed weer dat wat je van buiten ziet en wat mensen van binnen voelen, twee heel verschillende dingen kunnen zijn. Je wordt aan het denken gezet over hoe het werkelijk met je gaat, maar bovenal hoe het met een ander gaat. Het is een verhaal dat je kan aanzetten om met anderen te gaan praten over jouw gevoelens of over de gevoelens van een ander.
Zo zijn er nog een paar mooie sprookjes, zoals van een vrouw die voor een babyfee moet zorgen en een sprookje over een manestraal die wel eens verder weg wil dan alleen maar op dezelfde plek te blijven. Overigens lijkt die kabouter en zijn paddenstoel in het bos verdacht veel op een kabouter en zijn paddenstoel in de Efteling, maar dat zal vast wel toeval zijn.
De sprookjes zijn stuk voor stuk goed opgebouwd en de meeste sprookjes hebben verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, maar de plots zijn niet verrassend. Voor volwassenen zijn ze althans niet verrassend. Voor kinderen, daarentegen, zijn de plots wel verrassend. Voor kinderen zijn de sprookjes ook van begin tot eind geloofwaardig. De auteur laat met haar sprookjes zien dat ze veel fantasie heeft.
Kortom; hoewel Denk je dat je droomt? van Irma van Mourik een (voor)leesboek is voor kinderen, is het ook een mooi boek voor volwassenen om te lezen. Het zijn sprookjes waar je wat van kunt leren, je aan het denken zetten, je doen verwonderen en je anders doen laten kijken naar het een en ander.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
De cover vind ik niet mooi, maar het is wel mooi dat de jurken van de selfienemende dames je op het verkeerde been zetten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel die je nieuwsgierig maakt naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De sprookjes zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven. Tijdens het lezen van de sprookjes heb je het gevoel dat je de sprookjes vanaf de zijkant zelf meemaakt.

Hoe origineel zijn de sprookjes?
De meeste sprookjes zijn erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de sprookjes?
De sprookjes zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de sprookjes?
Ja, ik zat direct in de sprookjes.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de plots je verrast?
Nee, de plots hebben me niet verrast, maar dat is niet erg. Voor kinderen zijn de plots wel verrassend.

Zijn de sprookjes geloofwaardig?
Ja, de meeste sprookjes zijn geloofwaardig. Voor kinderen zijn alle sprookjes geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb genoten van de sprookjes.

Mooie quote in het boek: 
Het leek wel een grasveld vol kleine spiegeltjes die allemaal een doorschijnend licht verspreidden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor kinderen vanaf vier of vijf jaar.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek laten zwerven.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:








Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg