Nieuwste recensie

Doe Dát Maar Eens Na! - Jaqueline Booij


Van Jaqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Acht nieuwerwetse sprookjes voor kleine en grote dromers

Waar gaat het boek over? 
Weet je dat... Je veel meer kunt dan je denkt? Dat je met gewone woorden, de krachtigste toverspreuken kunt maken? Dat spookjes in hun blote velletje geboren worden, net als alle andere baby’s? Dat kleine visjes, die in een kommetje wonen, ervan dromen om de zee te zien?Wist je dat niet? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek, of lees het gewoon zelf. Er staan nog véél meer ongelofelijke dingen in! Geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar.

Bron: bol

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789464504156

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
102

Genre:
Voorlezen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Doe dát maar eens na! van Jaqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt bij het gezellige tafereeltje gaan zitten en luisteren naar wat de tafelgasten allemaal te vertellen hebben. Je krijgt zin het heerlijke toetje dat op tafel staat. Over toetjes gesproken... het is verstandig om eerst te gaan eten alvorens je dit boek gaat lezen, want tijdens het lezen van een van de sprookjes in dit boek krijg je spontaan trek in het genoemde toetje en in een ander sprookje krijg je zin iets anders dat ook lekker is. Het is mooi dat elk sprookje in het boek afgebeeld staat op de cover. De titel van het boek maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wat je na mag doen. Het is alsof de auteur je aanzet tot iets nadoen, iets wat minstens een van de verhaaltjes ook doet. De subtitel geeft goed weer wat je van het boek kunt verwachten. De schitterende illustraties van Ljuba Gilani maken het boek compleet.
In Doe dát maar eens na! van Jaqueline Booij staan acht nieuwerwetse sprookjes voor kinderen. Volwassenen kunnen het boek voorlezen aan kinderen vanaf vijf jaar en men kan kinderen vanaf acht jaar het boek zelf laten lezen. Het is dan leuk om na elk (voor)gelezen sprookje, over het sprookje te praten, te kijken wat kinderen hebben opgestoken van het gelezen sprookje en wat de gedachten van de kinderen zijn over het sprookje. De sprookjes zijn niet alleen leuk voor kinderen om te lezen, ook voor volwassenen is het een leuk boek om te lezen. Het mooie van dit boek is, is dat je zelf de volgorde van de sprookjes kunt bepalen. Je kunt dus zelf bepalen met welk sprookje je begint, welk sprookje je daarna leest en met welk sprookje je eindigt.
Elk sprookje in Doe dát maar eens na! van Jaqueline Booij zit iets leerzaams, zoals het sprookje van een spookje dat iets voor zijn vader doet wat niet mag en welke gevoelens daarbij komen kijken. Het sprookje laat goed zien waarom je beter iets niet kunt doen, maar het sprookje leert je ook om angsten te overwinnen.
Het sprookje waarin een vis een hoofdrol speelt, zet je aan het denken over vissen in te kleine kommen. Voor veel ouders kan het sprookje aan het begin (deels) herkenbaar zijn, omdat ze zelf ook kinderen hebben (gehad) die een huisdier willen en beloven om voor het huisdier te zorgen, maar wie er uiteindelijk voor opdraait. In ieder geval zou iedereen, zeker mensen met een vis in een bolvormige kom, dit sprookje moeten lezen, opdat men beseft dat zo'n kleine vissenkom helemaal niet goed is voor welke vis dan ook. Je geeft de vis daarom aan het eind groot gelijk waar hij voor kiest.
Het sprookje van een professor zet je hier en daar aan het denken, zoals over mensen die alles willen weten en over jong eruit blijven zien. Zoals gewend van de auteur, is ze ook in dit boek goed in het tussen neus en lippen door uitleggen van iets in een verhaaltje, zoals wat een iglo is. Ze heeft dat perfect weten uit te leggen op kinderniveau. 
Wat mooi van een van de sprookjes is, is dat de auteur in een van de sprookjes laat zien dat een gebroken kopje niet weggegooid hoeft te worden, maar dat dat met een speciale techniek uit een bepaald land heel mooi gemaakt kan worden, dat het dan een heel mooi kopje wordt. Iets wat je dus ook met ander gebroken servies kunt doen. Het verhaal laat daarmee goed zien dat als iets gebroken of stuk is, het niet altijd weggegooid hoeft te worden, dat je er ook iets anders mee kunt doen. 
Het is voor te stellen dat er kinderen zullen zijn die na het lezen van het sprookje van een balletdanseres, anders naar speeldoosjes met een ballerina erin zullen kijken. Ook als volwassene ga je anders naar de speeldoosjes met een ballerina kijken, ook al weet je dat wat in het sprookje beschreven is, niet echt gebeuren kan, maar je gevoel denkt daar dan toch onbewust anders over. Stiekem wil je alle ballerina's in speeldozen gaan redden. De auteur heeft dat sprookje, net zoals de andere sprookjes, zo geloofwaardig geschreven, dat je ook als volwassene haast denkt dat bijna alle sprookjes van begin tot eind waargebeurd zijn.
Kortom, Doe dát maar eens na! van Jaqueline Booij is een nieuwerwets sprookjesboek met acht sprookjes waar kinderen, maar ook volwassenen wat van kunnen leren en waarbij je geregeld aan het denken wordt gezet. Het is leuk om na elk gelezen sprookje met de kinderen na te praten over het gelezen sprookje.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat alle acht de sprookjes die in het boek staan, staan afgebeeld op de cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Je wordt nieuwsgierig gemaakt naar de sprookjes.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Je krijgt meteen een idee van wat voor soort boek je gaat lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De sprookjes zijn op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor de sprookjes vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan een sprookje bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het bewuste sprookje zal eindigen.

Hebben de plots je verrast?
Nee, de plots hebben me niet verrast, maar voor kinderen zijn de plots wel verrassend.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
Met de tijd valt niet te spotten!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor kinderen. Dit boek kun je aan kinderen vanaf vijf jaar voorlezen en vanaf acht jaar kunnen kinderen zelf het boek lezen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik heb een pdf-versie van het boek van de auteur gekregen en kan het boek dus niet weggeven, maar het e-boek mag op mijn computer blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg