Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Terug Naar Congo - Lieve JorisWaar gaat het boek over? 
Op zoek naar sporen van haar heeroom, die missionaris was in Congo, reist Lieve Joris in 1985 naar Zaïre. Haar tocht leidt naar het oude Congo van de paters, maar ook naar het Zaïre van Mobutu: ze ontmoet vertrouwelingen en critici van de president, trekt de zwarte cité is waar de vermaarde Zaïrese plantrekkerij de toon aangeeft en het dansen doorgaat tot de ochtend gloort. In een oude roestige boot vaart ze de Zaïrestroom op. 'Terug naar Congo' is een zoektocht naar het koloniale verleden, maar ook een scherpzinnig portret van het dagelijks leven in het hart van Afrika.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Heel indrukwekkend waarbij je een kijkje krijgt op hoe de mensen leven, denken en doen in Zaïre. Lieve neemt geen blad voor de mond en laat zich niet bang maken door de 'negatieve' verhalen van 'blanken' over de oorspronkelijke bewoners. Het maakt haar alleen maar nieuwsgieriger na hoe ze echt zijn. Of de vooroordelen echt waar zijn of dat je dat met een flinke pak zout moet nemen.
Het boek leest over het algemeen vlot weg, maar soms had ik moeite met lezen omdat er veel Franstalige zinnen in staan. Het is jammer dat er niet achter die zinnen tussen haakjes de Nederlandse vertaling is geplaatst. Niet iedereen die het boek leest, kent Frans. Wat me overigens verbaasde dat er in Congo zoveel Frans werd gesproken, maar dat blijkt dus te komen doordat er zoveel Belgen hebben gewerkt en gewoond. Ook vond ik het soms langdradig.
Het is in ieder geval een mooi stukje geschiedenis van hoe het tot sowieso 1985 was. Je leest hoe ze toen omgingen met bijvoorbeeld als iemand was overleden, hoe ze toen leefden, de verschillen tussen arm en rijk en de verhoudingen tussen blank en zwart.

Wat vind je van de cover? 
De cover past bij het boek. Je hebt echt het idee dat het over Congo gaat, ook al ben je daar nog nooit geweest.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen leest het boek vlot weg, maar soms vond ik het langdradig en het is irritant dat de Franse zinnen niet vertaald zijn.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, ik merk dat ik toch niet zo avontuurlijk ben, dat ik zelf niet die reis zou maken die Lieve heeft gemaakt. Ik zou gillen als ik een kakkerlijk op mijn kamer zag en daar niet meer slapen. Dat zij dat wel heeft gedaan, vind ik knap. Sowieso zou ik als vrouw niet alleen naar zo'n land reizen. I know, ook dat klinkt als een vooroordeel, maar ik vind het nu eenmaal fijner om samen met iemand te reizen.
Toch had ik het gevoel dat ik even een paar dagen met Lieve ben meegereisd, omdat ik alles zo voor me zag en niet alles vond ik even leuk om te zien, maar het is wel de keiharde werkelijkheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan je het boek aanbevelen, maar voor de Franse zinnen zou ik wel een Frans-Nederlands woordenboek of een vertaal app op de telefoon bij de hand houden als je die taal niet kent.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik vond het leuk om het boek te lezen, maar hoef hem niet nog een keer te lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, dus ik kan het boek niet weggeven, maar ik ga hem verwijderen van mijn e-reader.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik niet kijken. Evengoed kan het een goedbekeken film worden. Vooral voor diegenen die niet van lezen houden, zou dit een goede en leerzame film kunnen zijn.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat het boek me nog wel even bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel.

Website van de auteur:
Lieve Joris

Koop bij bol.com

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…