Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

De Bewakers Van Westerbork - Frank Van Riet


Van Boom Uitgevers Amsterdam mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Over kamp Westerbork, het Nederlandse voorportaal van de Holocaust, zijn talrijke boeken verschenen. Tot nu toe bleven de organisatie en de bewaking van het kamp echter onderbelicht. Vooral daarover gaat dit boek.

Voor de bewaking van kamp Westerbork waren geen brute sadisten nodig, zoals in andere kampen wel het geval was. Kampcommandant Gemmeker had slechts een tiental SS'ers tot zijn beschikking. Zij kregen hulp van de uit joden samengestelde Ordedienst (OD), door andere kampingezetenen ook wel aangeduid als de joodse SS, en van de Marechaussee, die de buitenbewaking deed. In al hun gruwelijkheid waren de maatregelen van het kampbestuur zeer effectief: van de ruim honderdduizend joden wisten er slechts enkele honderden te ontkomen. Frank van Riet beschrijft hoe het kamp werd geleid; een vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van Nederland in oorlogstijd.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je al een idee waar het boek over zou kunnen gaan. Toch was het mooier geweest als ze voor een andere cover hadden gekozen of wel de prikkeldraad, maar bijvoorbeeld nog een tekening van een wachttoren of van een of meerdere bewakers achter het prikkeldraad hadden geplaatst, waardoor het een nog duidelijker beeld geeft.

Je kan zien dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan waardoor je een compleet beeld krijgt van hoe het voor-, tijdens- en na de oorlog ging in kamp Westerbork ging. Het is niet alleen het verhaal van de bewakers van Westerbork, maar ook van diegenen die in het kamp hebben gezeten ten tijde van de oorlog en het overleefd hebben. Die soms andere herinneringen aan hebben aan bepaalde bewakers dan anderen.

Het boek geeft een heel goed beeld van hoe en waarom kamp Westerbork werd gebouwd, waarom er voor Westerbork werd gekozen, waarvoor het eigenlijk is bedoeld en voor wie, voordat de bezetters het kamp overnamen, het was bedoeld.
Het boek belicht een verhaal dat niet of nauwelijks bekend is. Het vertelt de verhalen van de bewakers van kamp Westerbork waarbij je een heel goed beeld krijgt van wie de bewakers waren, wat hun taken waren, hoe het ze is vergaan en waarom sommige kampingezetenen kozen voor de OD waardoor je een ander beeld van de bewakers krijgt dan je had. Je krijgt daardoor meer begrip voor sommige bewakers, waardoor je je af gaat vragen wat je zelf gedaan zou hebben als je in hun schoenen had gestaan. Wat eigenlijk een onmogelijke vraag is tot je in hun schoenen komt te staan. Wat uiteraard niet te hopen is dat je daar ooit in komt te staan. Aan andere bewakers krijg je een nog grotere hekel dan je al had.
Bepaalde stukjes zijn bekend omdat je ze eerder hebt gelezen in andere boeken over de oorlog, maar dat is niet erg, omdat, als die stukjes weggelaten zouden zijn, dan zou je het gevoel hebben dat je iets mist.
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor je steeds verder wilt lezen. De foto's zijn goede onderbrekingen waardoor je een nog beter beeld krijgt van het kamp en de bewakers.

Toch nog even een minpuntje, mijn vaste lezers hoor ik al zuchten omdat ik dit vaker noem in recensies; het is jammer dat je de noten niet onderaan de genoemde bladzijde vindt, maar achterin het boek moet kijken wat er bedoeld wordt met de noten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker. Ik heb nu een beter beeld van de bewakers van Westerbork.

Wat vind je van de cover? 
Zoals ik al eerder aangaf; het was indrukwekkender geweest als er achter het prikkeldraad een wachttoren uit kamp Westerbork was geplaatst of een of meerdere bewakers waardoor het boek nog meer aansprekend zou zijn.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot, verhelderend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want vanuit de kant van de bewakers van kamp Westerbork is nog nooit, voor zover ik weet, een boek geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, als je er eenmaal in begonnen bent, is het moeilijk om het boek weg te leggen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, het was een te heftige tijd.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Dat heeft hij zeker. Zoals gezegd, je begrijpt sommige OD'ers beter na het lezen van het boek. Dat wil niet zeggen dat je het goed keurt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen aanraden om het boek te gaan lezen. Het zou eigenlijk wel in het boekenpakket op scholen moeten zitten.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 steren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man neemt het boek eerdaags mee naar zijn werk zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Je kan kamp Westerbork bezoeken waardoor je een nog beter beeld krijgt van wat er zich heeft afgespeeld.

Website van de uitgever:
Boom Uitgevers Amsterdam


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…