Het Litteken Van De Dood - Onno Blom



Van uitgeverij De Bezige Bij mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit.

Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover zie je meteen over wie dit boek gaat. Het is voor te stellen dat mensen die hem niet hebben gekend, het boek vanwege de cover voorbij zullen lopen, maar tegelijkertijd ook nieuwsgierig worden naar het boek omdat je het gevoel hebt dat de ogen je volgen, wat uiteraard niet zo is. Voor diegenen die hem en/of zijn werk hebben gekend zal het boek nieuwsgierig maken naar de inhoud. De titel wordt al na een paar hoofdstukken duidelijk en dan kan je alleen maar concluderen dat die heel goed gekozen is. De hoofdstukken hebben allemaal passende titels waarbij je gelijk een idee hebt waar de hoofdstukken over zullen gaan.
In het proloog kan je lezen hoe de auteur erop kwam om een biografie over Jan Wolkers te schrijven, waarom hij dat deed en hoe hij te werk is gegaan om deze biografie te schrijven. Je kan merken dat hij er heel veel werk in heeft gestoken. Na het lezen van dit boek heb je het gevoel dat je Jan persoonlijk hebt gekend, dat je bijna alles van hem weet. Hij is niet mooier gemaakt dan hij was, maar precies zoals hij was met zijn goede- en mindere kanten. Het is soms net of je Jan zelf hoort praten, dat hij zijn eigen verhaal vertelt en dat de auteur hooguit af en toe wat heeft aangevuld.
Je krijgt een goed beeld van zijn grootouders en zijn ouders, het gezin waar hij in opgroeide, de relaties die hij had, zijn gezinnen. Waarom hij stopte met geloven, hoe hij beeldhouwer, schilder en schrijver is geworden. Na het lezen van dit boek weet je wie hij bewonderde, wat hij vond van de kritieken op zijn werk, hoe hij te werk ging, hoe hij op de ideeën kwam voor een beeld, schilderij en boek. Sommige stukjes komen bekend voor omdat je ze al eens in een interview hebt gehoord of gelezen zoals het verhaal over de Zangeres Zonder Naam.
Hij laat je, zelfs 10 jaar na zijn overlijden, anders naar bepaalde dingen kijken. Je krijgt bijvoorbeeld, als je die al niet had, bewondering voor de natuur en dieren. Bepaalde stukjes zullen voor sommigen herkenbaar zijn zoals omgaan met het verlies van een kind. De schuldgevoelens die je kan hebben. Soms moet je ook wel lachen zoals bijvoorbeeld bij de opmerking van Gerrit als er in het gezin Wolkers weer een op komst was.
Na het lezen van dit boek wil je de genoemde boeken gaan (her)lezen, je wilt zijn beelden en schilderijen gaan bekijken.
De foto's maken het boek af, je krijgt daardoor een nog beter beeld van Jan's leven.
Minpuntje is dat de noten niet onderaan de bewuste pagina staan, maar achterin, waardoor je die eerst moet zoeken.
Kortom: dit boek is een echte aanrader voor iedere Jan Wolkers fan. Het is overigens geen boek dat je zo even tussendoor leest, je moet er echt de tijd voor nemen en niet bang zijn om een dikke pil te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Hij komt wat angstaanjagend over, ik heb de flap van mijn e-reader dan ook steeds over het boek gelegd zodat ik niet het gevoel had dat ik werd gevolgd. Uiteraard word je niet gevolgd, maar dat is een gevoel. Evengoed past de foto bij de cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Bij het lezen van de titel dacht ik dat die ergens anders op sloeg, maar na het lezen van het gelijknamige hoofdstuk begreep ik wat er bedoeld werd en vind ik de titel heel sterk gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek leest lekker weg. Het is net of Jan zelf zijn levensverhaal vertelt en dat de auteur het op een vlotte manier aanvult.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal over Jan Wolkers.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. In de proloog lees je hoe de auteur erop kwam om het boek te schrijven, waarom hij het boek heeft geschreven en hoe hij te werk is gegaan. Daarna lees je vanaf de geboorte tot aan dat Jan zijn as is begraven het levensverhaal over Jan waarbij er soms even terug gekeken wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Als hij nog geleefd zou hebben, dan denk ik wel dat ik bevriend met hem zou kunnen zijn.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam, Leiden en Texel zijn mooie plaatsen. De andere genoemde plaatsen klinken ook over het algemeen heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Er zijn een aantal stukjes die raken zoals het overlijden van Eva, hoe Jan & Maria erop hebben gereageerd en ermee omgingen, maar ook hoe Jan reageerde op de dood van Gerrit en veel later op de dood van Voske, hoe hij daarmee omging dat heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Hij werd vereerd en verguisd.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de fans van Jan Wolkers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik zijn gedichten in het boek af en toe nog eens ga herlezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven. Het e-boek mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de auteur:
ONNO BLOM

Website van de uitgever:
De Bezige Bij





Koop bij bol.com

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg