Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Braziliaans Goud - Nelleke Posthumus MeyjesVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Serafina is één van mijn grootste liefdes.
Op sommige momenten is ons leven zwaarmoeilijkzielig enzovoort, meestal juist niet. Meestal is het grappig en verfrissend met haar omdat wat ze doet en laat zo onnavolgbaar autonoom is.'

Braziliaans goud is het verbazend openhartige verhaal over de adoptie van Serafina, een downbaby van vier maanden uit de sloppenwijken van São Paulo. Van het grote adoptiemoment, tot het beginnende pubermeisje, twaalf jaar later. Vanuit de chaotische dynamiek van de opvoeder die elke dag het wiel uitvindt waarbij toch lang niet alles op rolletjes loopt. Vanuit Serafina, die weinig woorden gebruikt maar feilloos ziet en aanvoelt. Vanuit haar biologische moeder, de schoonmaakster Rosimeire, die haar eigen kijk heeft op het harde leven in de Braziliaanse favela. En vanuit de juf, de therapeut of de tandarts, die in strakke verslagen hun kant belichten. Want zijn Downers alleen vertederend en aandoenlijk, zijn liefdesverhalen alleen lief en is de situatie alleen hilarisch? Geschreven in korte fragmenten, met humor en vaart, is dit boek interessant voor mensen die als ouder of professional met downsyndroom of met adoptie te maken hebben. En voor iedereen die een uniek verhaal wil lezen. Over liefde.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Nelleke Posthumus Meyjes (1973) volgde de theateropleiding De Kleine Academie in Brussel. Ze werkte als dramadocent in België en vertrok toen naar Brazilië waar ze elf jaar woonde en na, de pedagogische muziekopleiding Antropomúsica, werkte in het ontwikkelingswerk en het (kunst-) onderwijs. Sinds 2010 woont ze met haar drie kinderen in een Nederlands rijtjeshuis waar een gedeelte van deze debuutroman zich afspeelt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Maarten Bakker

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2016

ISBN:
9789461539052
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
272

Genre:
Literaire romans

Wat vind je van het boek? 
Bij het lezen van de titel verwacht je om een of andere reden een boek over de Braziliaanse maffia te lezen die iets met goud van doen hebben, maar bij het zien van de foto eronder, krijg je het gevoel dat de titel een andere betekenis heeft, dat er iets anders wordt bedoeld.
De hoofdstukken zijn eigenlijk losse verhalen, gedichten en een enkele brief van onder andere Nelleke, haar drie kinderen, de juf, de vader en de biologische moeder. Het is een ontroerend, soms grappig, aangrijpend, maar bovenal een liefdevol verhaal. Je voelt de liefde van Nelleke voor haar kinderen.
Het verhaal van een medewerkster van een kindertehuis is aangrijpend, het laat zien hoe het eraan toe gaat en eindigt schokkend, waarvan je, net als de medewerkster hoopt dat het laatst genoemde kind toch goed is terecht gekomen.
Na het lezen, maar eigenlijk heb je dat al tijdens het lezen, kan je alleen maar bewondering voor Nelleke hebben. Dat ze niet heeft gekozen voor een 'normaal' kind, maar voor een kind met down. Een kind dat een eigen gebruiksaanwijzing heeft, maar geen gemakkelijke. Je leest hoe en waarom ze voor Serafina koos. Wat erbij komt kijken om een kind te adopteren. Ze is ontzettend open en eerlijk over de opvoeding van haar drie kinderen, waar ze tegen aan loopt, maar ook eerlijk is over wat ze soms echt denkt, hoe zwaar ze het soms heeft, ondanks dat ze ontzettend blij is met haar drie kinderen en ze niet kwijt wil.
De hoofdpersoon is Serafina om wie alles draait. Je leert haar kennen als een dametje met een sterke eigen wil, haar nukken, maar ook haar vrolijkheid en waar ze gelukkig van wordt. Je komt erachter dat ze soms meer ziet dan je denkt zoals tijdens een gebeurtenis op een camping.
Ook lees je waarom de biologische moeder Serafina vermoedelijk heeft afgestaan. Je begrijpt haar beter en begrijpt beter dat er meer van die moeders zijn die zo'n beslissing nemen/ hebben genomen om dezelfde reden als de biologische moeder van Serafina.
Kortom, dit boek is een echte aanrader, zeker voor (toekomstige) ouders van kinderen met down.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een passende titel die je op diverse manieren kan opvatten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Nelleke, omdat ze lekker zichzelf is en doet wat zij denkt dat ze moet doen zonder zich iets van anderen aan te trekken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Schoonmoeder K. De reden mag je zelf gaan lezen, anders zou ik namelijk teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Naast haar verhaal hebben de verhalen van de biologische moeder en het verhaal van een medewerkster van het kindertehuis mij heel erg aangegrepen. Vooral de laatste, hoop ik echt dat het genoemde meisje een beter leven heeft dan vewacht. Kan er niet meer over vertellen, want dan zou ik teveel verraden. ;)

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor (toekomstige) ouders met een kind met down en voor een ieder die met kinderen met down te maken hebben.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een van de buren geven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: