Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Persoonlijk lees ik het liefst een papieren boek omdat je dan letterlijk de bladzijdes kan omslaan, de geur van een papieren boek zo heerlijk is, zeker als die net nieuw is, je een mooie boekenlegger erin kan leggen en je weet dat je een echt boek in de hand hebt. Soms vind ik een e-reader wel makkelijk, zoals bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Dat scheelt toch een paar kilo en ruimte in je koffer of tas.  Luisterboeken zal ik pas gaan luisteren als ik niets meer kan zien.
Nu is mijn boekvraag voor deze week aan jou: waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een papieren boek, een e-reader of een luisterboek?

Braziliaans Goud - Nelleke Posthumus MeyjesVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Serafina is één van mijn grootste liefdes.
Op sommige momenten is ons leven zwaarmoeilijkzielig enzovoort, meestal juist niet. Meestal is het grappig en verfrissend met haar omdat wat ze doet en laat zo onnavolgbaar autonoom is.'

Braziliaans goud is het verbazend openhartige verhaal over de adoptie van Serafina, een downbaby van vier maanden uit de sloppenwijken van São Paulo. Van het grote adoptiemoment, tot het beginnende pubermeisje, twaalf jaar later. Vanuit de chaotische dynamiek van de opvoeder die elke dag het wiel uitvindt waarbij toch lang niet alles op rolletjes loopt. Vanuit Serafina, die weinig woorden gebruikt maar feilloos ziet en aanvoelt. Vanuit haar biologische moeder, de schoonmaakster Rosimeire, die haar eigen kijk heeft op het harde leven in de Braziliaanse favela. En vanuit de juf, de therapeut of de tandarts, die in strakke verslagen hun kant belichten. Want zijn Downers alleen vertederend en aandoenlijk, zijn liefdesverhalen alleen lief en is de situatie alleen hilarisch? Geschreven in korte fragmenten, met humor en vaart, is dit boek interessant voor mensen die als ouder of professional met downsyndroom of met adoptie te maken hebben. En voor iedereen die een uniek verhaal wil lezen. Over liefde.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Nelleke Posthumus Meyjes (1973) volgde de theateropleiding De Kleine Academie in Brussel. Ze werkte als dramadocent in België en vertrok toen naar Brazilië waar ze elf jaar woonde en na, de pedagogische muziekopleiding Antropomúsica, werkte in het ontwikkelingswerk en het (kunst-) onderwijs. Sinds 2010 woont ze met haar drie kinderen in een Nederlands rijtjeshuis waar een gedeelte van deze debuutroman zich afspeelt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Maarten Bakker

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2016

ISBN:
9789461539052
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
272

Genre:
Literaire romans

Wat vind je van het boek? 
Bij het lezen van de titel verwacht je om een of andere reden een boek over de Braziliaanse maffia te lezen die iets met goud van doen hebben, maar bij het zien van de foto eronder, krijg je het gevoel dat de titel een andere betekenis heeft, dat er iets anders wordt bedoeld.
De hoofdstukken zijn eigenlijk losse verhalen, gedichten en een enkele brief van onder andere Nelleke, haar drie kinderen, de juf, de vader en de biologische moeder. Het is een ontroerend, soms grappig, aangrijpend, maar bovenal een liefdevol verhaal. Je voelt de liefde van Nelleke voor haar kinderen.
Het verhaal van een medewerkster van een kindertehuis is aangrijpend, het laat zien hoe het eraan toe gaat en eindigt schokkend, waarvan je, net als de medewerkster hoopt dat het laatst genoemde kind toch goed is terecht gekomen.
Na het lezen, maar eigenlijk heb je dat al tijdens het lezen, kan je alleen maar bewondering voor Nelleke hebben. Dat ze niet heeft gekozen voor een 'normaal' kind, maar voor een kind met down. Een kind dat een eigen gebruiksaanwijzing heeft, maar geen gemakkelijke. Je leest hoe en waarom ze voor Serafina koos. Wat erbij komt kijken om een kind te adopteren. Ze is ontzettend open en eerlijk over de opvoeding van haar drie kinderen, waar ze tegen aan loopt, maar ook eerlijk is over wat ze soms echt denkt, hoe zwaar ze het soms heeft, ondanks dat ze ontzettend blij is met haar drie kinderen en ze niet kwijt wil.
De hoofdpersoon is Serafina om wie alles draait. Je leert haar kennen als een dametje met een sterke eigen wil, haar nukken, maar ook haar vrolijkheid en waar ze gelukkig van wordt. Je komt erachter dat ze soms meer ziet dan je denkt zoals tijdens een gebeurtenis op een camping.
Ook lees je waarom de biologische moeder Serafina vermoedelijk heeft afgestaan. Je begrijpt haar beter en begrijpt beter dat er meer van die moeders zijn die zo'n beslissing nemen/ hebben genomen om dezelfde reden als de biologische moeder van Serafina.
Kortom, dit boek is een echte aanrader, zeker voor (toekomstige) ouders van kinderen met down.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een passende titel die je op diverse manieren kan opvatten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Nelleke, omdat ze lekker zichzelf is en doet wat zij denkt dat ze moet doen zonder zich iets van anderen aan te trekken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Schoonmoeder K. De reden mag je zelf gaan lezen, anders zou ik namelijk teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Naast haar verhaal hebben de verhalen van de biologische moeder en het verhaal van een medewerkster van het kindertehuis mij heel erg aangegrepen. Vooral de laatste, hoop ik echt dat het genoemde meisje een beter leven heeft dan vewacht. Kan er niet meer over vertellen, want dan zou ik teveel verraden. ;)

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor (toekomstige) ouders met een kind met down en voor een ieder die met kinderen met down te maken hebben.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een van de buren geven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…