Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Exodus Uit De Vuurtoren - Dina-Perla


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Schaduw Achter En Gezicht Naar De Zon

Waar gaat het boek over? 
Dina-Perla groeit op in de joodse orthodoxie en een verstikkende werkelijkheid, waarin niets is wat het lijkt. Als jong meisje vecht zij voor vrijheid en liefde, ontvlucht haar ouderlijk huis en besluit nooit meer terug te keren. Exodus uit de vuurtoren is een meeslepende onthulling en behandelt Dina-Perla's bijzondere levenslessen uit die bewogen periode. Nooit eerder is een dergelijke entourage achter gesloten deuren, waaronder haar tijd op de orthodoxe school het Cheider, immers zo indringend en van binnenuit beschreven als nu.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snezhina Uzinova & Mark Heuveling

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463382960

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
244

Genre:
Literaire non-fictie

Verfilmd?
Dit boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om in de toekomst verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de vrolijke vrouw op de cover verwacht je geen afschuwelijk en verdrietig verhaal te gaan lezen. Schijn bedriegt gaat hierbij zeker op.
Het is het autobiografische verhaal van Dina-Perla. In dit eerste deel maak je kennis met Dina-Perla, kan je lezen wat een afschuwelijke, verstikkende jeugd zij heeft gehad. Een jeugd waarbij je je afvraagt waarom zoveel mensen niet eerder hebben ingegrepen, waarom ze zwegen ondanks dat Dina-Perla bij bepaalde personen wel terrecht kon als ze het even niet meer zag zitten, waar de jeugdzorg was, waarom bepaalde personen in de doorzichtige praatjes van andere personen trapten. De vraag komt dan automatisch naar voren of dat nu nog zo is of dat men tegenwoordig sneller ingrijpt. Gelukkig was, en is nog steeds, Dina-Perla een sterke vrouw die de afgrijselijkste mishandelingen wist te overleven dankzij haar overlevingsmodus en uiteindelijk veel gesloten deuren heeft geopend. Ze laat zien dat er soms meer achter gesloten deuren gebeurd dan men denkt, dat het niet altijd even vredig is. Hoe ouders hun kinderen kunnen brainwashen, tegen elkaar op kunnen zetten en niet alleen hun kinderen, maar ook andere mensen. Het is dan ook bewonderswaardig hoe Dina-Perla uiteindelijk haar ouderlijk huis heeft weten te verlaten.
Het is een verhaal waarbij diverse emoties de boventoon voeren, je wordt geregeld kwaad op bepaalde personen, je hebt medelijden met de jonge Dina-Perla en wenst haar een vrolijke, liefdevolle jeugd zonder zorgen en angst toe, je voelt op bepaalde momenten de angst van Dina- Perla en hoopt zo met haar dat bepaalde gelegenheden zoals haar verloving en huwelijk rustig verlopen. Je herkent haar in haar onzekere puberteit waarin ze zich van alles af vraagt zoals alleen pubers dat kunnen, waarin ze zich tegen van alles afzet. Desondanks dat, is het toch niet gewoon, omdat ze ook teveel andere bijzaken erbij heeft waar een puber eigenlijk niet mee bezig zou moeten zijn zoals hoe de jeugd te overleven en waarbij ze ook nog eens moet leren dat alles wat ze ooit te horen heeft gekregen, niet altijd zo is.
Je komt tevens meer te weten over joodse gebruiken, gewoontes, joodse woorden (die gelijk uitgelegd worden), het jodendom, hoe ze zich moeten kleden en hoe dat heden ten dage is.
Kortom; dit is een zeer aangrijpend boek van een meisje dat haar jeugd moet zien te overleven waar velen haar hebben laten vallen en waar ze bij anderen terecht kon als het moest. Een meisje dat voortdurend op zoek was naar liefde, naar antwoorden op vragen zoals bijvoorbeeld wie heeft bedacht dat mensen zich moeten gedragen en kleden zoals het joodse geloof voorschrijft.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet echt mooi, de vlekken op het gezicht en arm zien er nogal raar uit.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is sterk gekozen. Na een hele tijd kom je er pas achter wat er met de titel wordt bedoeld.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van Dina-Perla.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan is het boek lastig weg te leggen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Dina-Perla, omdat ze een ijzersterke vrouw is die zich niet snel kapot laat maken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De moeder en Avi, de reden laat zich raden als je het boek hebt gelezen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat kan ik, want het verhaal speelt zich vanaf 1989 af en dat heb ik tot nu toe goed weten te overleven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het is ongelooflijk wat een afschuwelijke jeugd ze heeft gehad en waar ze niet of nauwelijks hulp heeft gehad.

Mooie quote in het boek: 
De vuile was hingen joden nooit buiten, ongeacht hoe vuil die was.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in autobiografische verhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een van de buurvrouwen geven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
Dina-Perla Business

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…