Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Lang Leve Familie! - Joke Jansen


Van Joke Janssen en uitgeverij Clavis mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Hoe zou jij het vinden als je van de ene op de andere dag een 'logeerbroertje' kreeg? Nee, geen schattig babybroertje, maar een achtjarige nerd met een brilletje, spillebeentjes en een doodzieke moeder. De twaalfjarige Petra is niet bijzonder enthousiast. Haar leven is al druk genoeg zonder Wouter. Ze heeft haar handen vol aan haar mega-onhandige vader, haar herstellende moeder, haar bemoeizieke tante en de kennismaking met de middelbare school. Verder is er iets vreemds aan de hand met de moeder van haar nieuwe vriendin Dominique ...
Eerlijk, direct en met humor schrijft Petra in haar dagboek over haar leven. Het wordt een zomer die ze niet snel zal vergeten. De zomer dat ze zus werd.

Lang leve familie! gaat net als het eerder verschenen Lang leve saai! over Petra's leven. In dit nieuwe dagboek is Petra een half jaar ouder. Toch kunnen beide boeken in willekeurige volgorde gelezen worden. Lezers vanaf 12 jaar zullen lachen, huilen én huilen van het lachen.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Studio Clavis

Jaar van verschijnen:
2015

ISBN:
9789044825343

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
154

Genre:
Kinderboeken

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het meisje op de cover lijkt het alsof het meisje het allemaal wel best vindt, het haar niet uitmaakt. De titel daarentegen spreekt voor zichzelf.
Ook in dit tweede deel van de Lang leve! serie, wat je los kan lezen, schrijft Petra alles in haar dagboek op van wat ze denkt, hoe ze zich voelt en spaart ze niets of niemand. Ze neemt gelukkig nog steeds geen blad voor haar mond. Ook in dit deel heeft de auteur zich goed ingeleefd in de pubers. Voor de oudere lezers zal het wederom deels herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld het afscheid van de basisschool en het stiekem spelen met lego. Je bent er eigenlijk te oud voor, maar stiekem vind je het nog leuk om ermee te bouwen.
Ondanks dat je vaak moet lachen om de opmerkingen van Petra, is het voor een groot gedeelte een emotioneel boek. Tissues mag je dit keer zeker bij de hand houden, want geregeld moet je een traantje weg pinken. Je hebt te doen met een bepaald persoon die je het liefst wilt beschermen. Ook in dit deel is de vader gelukkig nog steeds heel erg onhandig en laat zijn zus gelukkig nog steeds graag het achterste van haar tong zien. Mede dankzij deze twee personen lig je geregeld in een deuk. Petra laat zien dat vrouwen/meisjes ook van alles kunnen, dat niet alles alleen maar mannenwerk is.
Het boek kent geregeld verrassende wendingen. De (jong) volwassenen zullen een bepaald mysterie over een bepaald persoon al snel door hebben, maar de jongeren zullen dat waarschijnlijk niet snel door hebben. Het boek zit, zoals gezegd, vol emoties; vreugde en verdriet wisselen elkaar in een hoog tempo af.
Kortom; Lang leve familie! van Joke Janssen is een echte aanrader voor meisjes vanaf 11 jaar, maar zoals eerder gezegd, hou de box met tissues wel bij de hand.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Liesbeth, omdat ze niet over zich laat lopen, gelijk actie onderneemt ook al is dat niet altijd verstandig. Toch kunnen veel mensen van haar leren.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan ik dit keer niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af en dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het verhaal van Wouter trof me recht in mijn hart.

Mooie quote in het boek: 
Door een situatie te negeren gaat deze niet vanzelf weg.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor meisjes vanaf 11 jaar.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik vond het leuk om het boek te mogen lezen, maar ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een van mijn buurmeisjes geven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
Joke Janssen

Website van de uitgever:
Clavis






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: