Wereldgeschiedenis Van Nederland


Van uitgeverij Ambo Anthos mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In 'Wereldgeschiedenis van Nederland' vertellen meer dan honderd aanstormende en gevestigde Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis, onder wie Martine Gosselink, Beatrice de Graaf, Lotte Jensen, Gert Oostindie, Lodewijk Petram en Suze Zijlstra. In dit verhelderende en prikkelende boek laten zij zien hoe Nederland de wereld door de eeuwen heen mede heeft vormgegeven, en andersom: hoe Nederland zich onder invloed van verre en nabije buren heeft ontwikkeld. Van de vondst van oermens Krijn in de Noordzee tot orkaan Irma op Sint Maarten en van Bonifatius tot Pim Fortuyn - aan de hand van talloze grote en kleine historische ontwikkelingen en gebeurtenissen laat 'Wereldgeschiedenis van Nederland' zien hoezeer Nederland verbonden is met de wereld, en de wereld met Nederland. 'Wereldgeschiedenis van Nederland' is een uitgave van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, een knaw-onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en literatuur.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Nico Richter

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789026343995

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
864

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Wereldgeschiedenis van Nederland krijg je al een goed beeld van waar het boek over zal gaan. De titel klinkt werelds.
In de opening wordt vertelt waarom en hoe dit boek is geschreven en aan welk voorbeeld dit boek is ontleend en waarom. Het maakt je nieuwsgierig naar  het boek.
Wereldgeschiedenis van Nederland is een heel erg interessant boek dat het verhaal vertelt van het allerprilste begin van Nederland tot en met het heden. Je komt er onder andere achter wie hier in den beginne leefden, waar de eerste Neanderthaler werd gevonden, waar de hoogste terp is en de orkaan op Sint Maarten. Je ziet het leven in Nederland, de politiek, het land zelf enzovoort in de loop der eeuwen veranderen, je krijgt er een heel erg goed beeld van, maar je moet het wel allemaal in het tijdsbeeld van dat moment bekijken. Je ontdekt dat, ondanks dat we in een klein kikkerlandje wonen, Nederland toch wel belangrijk is in en voor de wereld.
Het mooie is dat je op een gegeven moment in de jaren komt vanaf dat je geboren bent, dat je dingen herkent omdat je ervan hebt gehoord of omdat je er zelf misschien wel bij was. Bepaalde stukjes komen ook bekend voor omdat je ze tijdens de geschiedenisles op school hebt gehoord of gelezen.
Diverse auteurs geven hun kijk op het ontstaan, de diverse gebeurtenissen en gewoontes van Nederland. Ze zijn daar heel kritisch in, laten je anders naar bepaalde gebeurtenissen kijken zoals bijvoorbeeld hoe de Nederlanders zijn omgegaan met de Duitsers die voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland woonden na de oorlog en hoe men met de doodstraf in Nederlands-Indië in der tijd omging. Ze stellen vragen en geven antwoorden over of iets wel typisch Nederlands is, zoals bijvoorbeeld de bouw van de Nederlandse huizen en de dijken. Ze laten zien dat de Nederlanders eigenlijk altijd al hebben gereisd, geëmigreerd en dat Nederland altijd al immigranten heeft opgenomen. Dat het duidelijk niet iets is van de laatste jaren. Het laat ook zien dat veel Nederlanders niet zo heilig zijn als dat men altijd beweerd, dat ook die zo hun streken hebben.
Over het algemeen leest het boek vlot weg, maar je moet wel je aandacht erbij houden. Even je aandacht ervan af en je bent de draad kwijt. De genoemde boeken wil je lezen om nog meer te weten te komen over de besproken onderwerpen. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Wereldgeschiedenis van Nederland is een heel interessant en mooi boek over Nederland. Het boek begint bij het allerprilste begin van Nederland en eindigt in het heden. Eigenlijk zou iedere Nederlander dit boek moeten lezen. Dit boek is ook heel erg geschikt voor op scholen voor de geschiedenisles.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen lekker vlot en beeldend, soms wat droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet erg origineel, want veel kan je ook in dezelfde soort woorden in andere boeken over Nederland vinden, maar toch is het een mooi boek om te lezen en mag het zeker niet ontbreken in de boekenkast. Het mooie is dat diverse auteurs hun kijk op diverse onderwerpen geven en dat maakt het dan wel weer origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Het boek is chronologisch geschreven waarbij er af en toe vooruit of terug geblikt wordt als het erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, maar dat kan aan mezelf hebben gelegen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi. Als je er oog voor hebt, dan kan je alleen maar tot de conclusie komen dat we in een mooi en divers land wonen waar geen dorp, stad en gehucht hetzelfde is. Ze hebben allemaal zo hun eigen sfeer en karakter.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker. Diverse verhalen hebben mij geraakt zoals bijvoorbeeld hoe men met de Duitsers die in Nederland wonen, die al waren geïntegreerd, na de oorlog zijn omgegaan. En zo zijn er meer verhalen die me hebben geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Het geheugen van de natie denkt niet lang terug en, voor zover het verder terugreikt, beperkt het zich ten onrechte tot geografische en taalkundige grenzen die in het verleden geen enkele rol speelden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Nederlanders.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga terug lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Leesfragment:
Ga naar de website van Ambo Anthos Uitgevers om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:
ambo | anthos uitgevers







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg