mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Een roman die een stem geeft aan hen die zwijgen
Waar gaat het boek over?
Arno Burgers, directeur van een Braziliaanse organisatie voor straatkinderen, is populair, maar ook gevreesd in de favela’s van Rio. In de goede doelenwereld wordt hij op handen gedragen. Zijn seksuele avonturen met minderjarigen spelen zich af in de schaduw van de omerta van de sloppenwijk. Ontwikkelingswerker Julian Ujazdowski stelt vragen over het gesjoemel door Burgers met donaties en valse medische titels. De directeur en zijn achterban reageren met dreigementen. Burgers zorgt ervoor dat Julian door de hulpsector wordt buitengesloten. Tot er compromitterende foto’s opduiken van de directeur en zijn clan in gezelschap van kinderen. In het nauw gedreven laat Burgers twee getuigen door straatjongens ombrengen. Maar zijn wanhopige jacht op de foto’s wordt ook hem zelf fataal. Daarbij gaat helaas het belastende materiaal verloren. Het goede werk van Burgers wordt voortgezet door sympathisanten en leden van zijn netwerk die hun werkelijke doelen nooit zullen prijsgeven. De roman is een verslag van de onaantastbaarheid van één man die zijn gang kan gaan dankzij het onwrikbare geloof van hen die tot elke prijs goed willen doen. Wie, zoals Julian, kritiek durft te hebben, wordt door het collectief genadeloos afgestraft.
Bron:
bol
Over de auteur:Stasio Komar (Breda 1947), zoon van een Poolse bevrijder, studeerde Frans, was vertaler, ontwerper, muzikant, ontwikkelingswerker. Hij publiceerde zes dichtbundels. Zijn betrokkenheid bij Braziliaanse hulpprojecten vormde de inspiratie voor het schrijven van deze roman.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
2023
ISBN:
9789491737916
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
520
Genre:
Roman
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de aangrijpende cover van De liefdader van Stasio Komar krijg je meteen het vermoeden, door het sleutelgat, dat de twee kinderen dingen hebben meegemaakt die ze niet hadden moeten mogen meemaken, ook niet als ze volwassen waren geweest. Je wilt dan ook weten wie de kinderen zijn en wat hun verhaal is.
Bij het lezen van de titel krijg je het vermoeden dat het woord in het nare woordenrijtje van 'loverboy' past. Net zoals van het woord 'loverboy', krijg je van het woord 'liefdader' de kriebels. Je vermoedt al meteen dat de dader veel meer liefde geeft aan mensen dan zou moeten.
De subtitel geeft een schokkend tipje van de sluier weer.
In De liefdader van Stasio Komar is Arno Burgers directeur van een Braziliaanse organisatie voor straatkinderen. Hij is populair, maar tegelijkertijd is men doodsbang voor Arno. Hij ontziet niets en niemand als hij tegengesproken of tegengewerkt wordt. Zolang je met hem mee praat, doet wat hij zegt, is er niets aan de hand, maar ga je tegen hem in, dan wordt het een ander verhaal.
Door veel mensen wordt Arno Burgers op handen gedragen, maar dat blijkt om een bepaalde reden te zijn en het is maar de vraag tot in hoever hij werkelijk bij veel mensen op handen wordt gedragen.
Als ontwikkelingswerker Julian Ujazdowski vragen begint te stellen, nadat hij heeft opgevangen dat niet alle donaties wordt besteed waar het aan besteed had horen te worden, over de donaties en over zijn artsenopleiding, begint Arno met zijn achterban Julian en zijn team te bedreigen en zet Arno Julian buitenspel.
Dan duiken er compromitterende foto's van Arno en nog een paar anderen op en dan laat Arno twee mensen ombrengen, maar zijn jacht op de foto's wordt hem fataal. Helaas gaat daarmee het bewijsmateriaal verloren, maar of dat laatste echt het geval is?
Het goede werk van Arno wordt voortgezet door sympathisanten van Arno en leden van zijn netwerk die hun werkelijke doelen nooit zullen prijsgeven, maar het is maar de vraag hoelang hun geheimen geheim zijn, want er is een slachtoffer dat uiteindelijk contact zoekt met een journaliste.
Het gebeurt maar zelden dat ik moeite met een boek heb, ik ben veel gewend en bij veel boeken kan ik het gelezene, hoe erg soms ook, redelijk goed van me afzetten, maar bij het lezen van het tweede hoofdstuk van De liefdader van Stasio Komar liepen de rillingen me over de rug en werd ik al snel kwaad op Arno Burgers. De toon was meteen gezet met de hoofdpersoon van dit boek. Ik heb even overwogen, iets wat ik later nog een paar keer heb overwogen, om het boek niet verder te lezen vanwege de walgelijke, zacht uitgedrukt, dingen die Arno doet. Zijn manier van praten over vrouwen in het hoofdstuk daarna, maakte hem niet sympathieker. Steeds als het over hem ging, werd ik kwaad en hoopte ik dat hij ooit gestraft zou worden voor zijn daden. Alleen daarom wilde ik het boek verder lezen, ik wilde weten of het recht uiteindelijk zou zegevieren.
Evengoed begrijp ik veel lezers als ze afhaken bij het tweede hoofdstuk. Toch wil ik iedereen die aan dit boek begint, aanraden om verder te lezen, omdat het verhaal heel goed laat zien hoe het komt dat veel daders met heel veel wegkomen, waarom veel mensen de slachtoffers niet als slachtoffers willen zien en daders niet als daders willen zien. Het verhaal laat goed zien hoe veel daders mensen weten te manipuleren, bang te maken met dreigementen, mensen voor hun karretje te spannen, anderen de schuld geven, zelf het slachtoffer te spelen, mensen tegen elkaar opzetten en er niet voor schuwen om mensen uit de weg te laten ruimen zonder dat ze zelf in beeld komen.
Stasio Komar heeft zich erg goed ingeleefd in de personages van De liefdader. Je hebt medelijden met de kinderen, ook met de gewelddadige kinderen, omdat je weet dat ze er niets aan kunnen doen, dat het hun overlevingsmodus is. Je hoopt dat ze ooit een toekomst krijgen waarin ze het harde straatleven vaarwel kunnen zeggen, dat ze hun dromen waar kunnen maken. Je hoopt, ook al is dat ijdele hoop, dat er ooit een tijd komt dat kinderen niet meer misbruikt en mishandeld worden.
Je hebt bewondering voor Ina en Julian dat ze zo geduldig zijn, ook al krijgen ze de gekste opdrachten, zoals optredens voor een band verzorgen. Tijdens het lezen vraag je je af wanneer ze uit hun slof schieten. Je hebt er begrip voor als dat zou gebeuren. Je vraagt jezelf af of je zelf zoveel geduld zou hebben als je in de schoenen van Julian en Ina had gestaan. Je voelt de machteloosheid die ze af en toe hebben.
Daarnaast bewonder je Julian voor zijn vasthoudendheid in zijn onderzoek naar Arno Burgers. Een onderzoek dat niet zonder risico is.
Ook heeft de auteur zich goed ingeleefd in een belangrijke sponsor die aan het eind van zijn leven beseft dat sommige mensen niet zijn wie hij dacht dat ze zijn. De auteur laat met deze sponsor zien hoe zwaar het leven van rijke mensen kan zijn en hoe veel mensen als vliegen op stroop op rijke mensen afkomen, zeker als ze geld nodig hebben.
Het is bewonderenswaardig van de auteur dat hij zich zo goed heeft ingeleefd in Arno Burgers. Je vraagt je geregeld af hoe hij het heeft ervaren om de vreselijke, zacht uitgedrukt, dingen van Arno te beschrijven.
De liefdader van Stasio Komar is een fictief verhaal, maar het had zomaar van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn. Aan het eind van het boek staan feiten die waargebeurd zijn, zoals dat twee Nederlanders werden veroordeeld op verdenking van seksueel misbruiken van kinderen in Brazilië.
Het verhaal laat goed zien dat niet alle mensen zijn die ze zeggen te zijn. Dat mensen als Arno Burgers, de goede doelenacties in kwaad daglicht kunnen zetten, waardoor veel mensen wel uitkijken om nog een donatie te doen aan welk goed doel ook. Iets wat niet de bedoeling is, maar het is wel goed als mensen beter nagaan aan wie en wat ze doneren.
Gelukkig laat het verhaal ook goed zien dat er ook veel mensen zijn die het beste met anderen voor hebben en niet voor geld voor zichzelf gaan.
Kortom, De liefdader van Stasio Komar is een aangrijpend en schokkend verhaal over een directeur van een organisatie die straatkinderen in Brazilië helpt, maar dat is naar buiten toe het verhaal. In werkelijkheid is hij een genadeloze misdadiger die dingen met kinderen doet die het daglicht niet kan verdragen. Tijdens het lezen hoop je dat het recht uiteindelijk zege zal vieren en dat de straatkinderen uiteindelijk gelukkige volwassenen worden die hun verleden, voor zover mogelijk, achter zich kunnen laten.
Het boek is onder andere te koop bij
bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een aangrijpende cover. Men heeft er goed aangedaan om voor die cover voor dit boek te kiezen.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, maar tegelijkertijd krijg je er een vieze smaak van.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen, het geeft een tipje van de sluier weer.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.
Hoe actueel is het boek?
Helaas is het boek erg actueel en zal het boek, vrees ik, altijd actueel blijven, omdat er helaas altijd kinderen misbruikt zullen blijven worden.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is chronologisch geschreven, waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja het boek weet je aandacht vast te houden.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Arno Burgers, de reden laat zich raden als je het boek leest.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen, zoals Julian, begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen, zoals Kring, begrijp ik ze totaal niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Sommige locaties, zoals het strand in Brazilië klinkt mooi, maar de sloppenwijken klinken niet mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me vaak weten te raken, zoals wat veel kinderen moesten ondergaan door Arno, maar ook hoe er tijdens een organisatie werd om gegaan met de echte origanisatoren heeft me geraakt en zo zijn er veel meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Muziek kon je niet stelen, alleen maar uitdelen.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fictieve verhalen houdt die waargebeurd kunnen zijn.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek laten zwerven.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Of kijk op
LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op
de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten