Houdoe! - Wim Daniëls


Van uitgeverij Thomas Rap mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het verhaal van een Brabantse groet

Waar gaat het boek over? 
‘Houdoe’ is bij herhaling gekozen tot het populairste Brabantse woord. Maar het rukt ook op in de rest van Nederland en staat al een flink aantal jaren als trefwoord in de Dikke van Dale. ‘Houdoe’ wordt almaar populairder, en dat in een tijd dat dialecten zo onder druk staan.

Taalkundige Wim Daniëls gaat op zoek naar de herkomst van ‘houdoe’, hij vergelijkt het met andere binnen- en buitenlandse afscheidsgroeten, legt uit wat het Hebreeuwse woord ‘houdoe’ betekent, wijst op het bestaan van de achternaam Houdoe en op de oehoe Houdoe uit het sprookjesbos in De Efteling.

Het boek laat zien hoe een ogenschijnlijk simpel en regionaal woord vele harten veroverde.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
De in Houdoeland geboren Wim Daniëls is misschien wel Nederlands meest geliefde taalkundige. Hij publiceerde talloze boeken over taal. Zijn bij Thomas Rap verschenen columnbundels werden bestsellers en zijn boek Groeten uit Brabant is al aan de negende druk toe; als taalcabaratier trekt Wim Daniëls volle zalen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Aard Bakker

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789400402836

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
176

Genre:
Literaire non-fictie

Prijs:
€14,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de titel van Houdoe! van Wim Daniëls zal er vooral bij de Brabanders een glimlach op het gezicht verschijnen, een glimlach van herkenning. Je hoeft niet uit Brabant te komen of er geweest te zijn om ervan gehoord te hebben. Velen zullen zeker de groet hebben gehoord in een autoverzekeringspot op tv een tijdje geleden of anders wel in een lied op de radio.
Houdoe! van Wim Daniëls gaat over de herkomst van de groet Houdoe!, wanneer die voor het eerst werd uitgesproken, wanneer het woord gangbaar is geworden, hoe de groet Nederland verovert, in welke liedjes je de groet kan horen, in welke boeken de groet voorkomt, waar het woord vaak mee gecombineerd wordt en wie het voornamelijk gebruiken.
Je leert hoe je houdoe moet uitspreken en dat blijkt toch nog niet zo gemakkelijk te zijn als gedacht. Zoals je in de bijzondere verhalen in het boek kan lezen, vereist het uitspreken van het woord een grote oefening als je niet uit Brabant komt. De een leert het heel snel, een ander doet er jaren over en weer een ander zal het nooit leren. De personen in de verhalen hebben zo hun reden om het te leren en weer een ander heeft zo haar reden om het woord nooit te vergeten, altijd te zullen uitspreken ook al woont ze al jaren in een ander land. Ook is er een mooi verhaal van na de Tweede Wereldoorlog van de groet houdoe dat als redder in nood werd gebruikt door een kind voor haar moeder.
Ondertussen leer je ook nog een paar andere Brabantse woorden doordat er voorbeeldteksten worden aangehaald waarin 'houdoe' voor komt. Ook kom je meer te weten over de herkomst van woorden als 'hoie', 'oké' en 'doei' en hoe het komt dat dialecten steeds meer verdwijnen. Voor wie wil weten waar de uitdrukking 'te veel hooi op je vork nemen' vandaan komt, kan dat lezen in dit boek. Als je het weet, dan blijkt het ook wel een logische verklaring te zijn.
De passende, mooie tekeningen maken het boek compleet. Ze zijn een mooie onderbreking.
Kortom; Houdoe! van Wim Daniëls is een interessant boek over de herkomst van de groet 'houdoe'. Door de vele herkomstvoorbeelden kan je merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan naar de groet. De verhalen over 'houdoe' zijn een mooie aanvulling. Het zijn bijzondere, ontroerende verhalen waarbij je bij een paar verhalen een brok in de keel krijgt zoals bijvoorbeeld bij het verhaal van de man die wekelijks bij zijn vriendin gaat eten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar gaat het boek over.

Wat vind je vanDe de schrijfstijl? 
Als men woorden gaat uitpluizen, op zoek gaat naar de herkomst ervan, dan wil het nog wel eens saai en droog zijn, maar dat is dit boek allerminst. Het boek is op een vlotte manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Vooral het verhaal van de vrouw die geëmigreerd is heeft me geraakt. Ik had haar graag een ander, beter leven gegund.
Ook het verhaal van de moeder en het kind na de Tweede Wereldoorlog heeft me geraakt. Wat een bijzonder, ontroerend verhaal is het.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de taal en voor de Brabanders.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga terug lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat dit boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Wim Daniëls

Website van de uitgever:
Thomas Rap













Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg