Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

De Madonna Van De Bergen - Elise Valmorbida


Van ambo | anthos uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een meeslepende familiesaga in Italië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog

Oorspronkelijke titel:
The madonna of the mountains

Oorspronkelijke uitgever:
Faber & Faber

Waar gaat het boek over? 
"De madonna van de bergen' van Elise Valmorbida is een meeslepende roman vol couleur locale over een vrouw en haar gezin op het Italiaanse platteland rond de Tweede Wereldoorlog. "De madonna van de bergen' is een epische familiesaga voor de lezers van Elena Ferrante.
Maria Vittoria is vijfentwintig wanneer haar vader thuiskomt met de man die haar echtgenoot zal worden. Het is 1923, en Maria is blij dat ze kan trouwen en haar ouderlijk huis in een klein dorpje nabij Venetië kan verlaten, met zelfgeborduurd beddengoed en een Mariabeeldje. Ze krijgt vijf kinderen en werkt met haar man in hun eigen winkeltje. Maar haar leven blijkt minder overzichtelijk dan ze had verwacht: barre tijden breken aan in het bergdorp. Je moet voorzichtig zijn, omdat onder het fascisme de regels bijna dagelijks veranderen. Maria beschermt koste wat kost haar gezin tegen de gevaren van buitenaf.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Elise Valmorbida groeide op in Australië en woont tegenwoordig in Londen. Ze is ontwerpster, schrijver en leraar. De madonna van de bergen is gebaseerd op haar familiegeschiedenis en won de prestigiueze Victorian-prijs voor literaire fictie in Australië.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Ambo|Anthos uitgevers, Amsterdam en Carolien Metaal

Omslagontwerp:
Marry van Baar

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789026346217

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
432

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De madonna van de bergen van Elise Valmorbida wordt je nieuwsgierig naar het verhaal van de vrouw. Ook de titel maakt nieuwsgierig.
Het verhaal begint in 1923 en eindigt in 1950. Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegenomen in een meeslepend verhaal van een jonge vrouw die uitgehuwelijkt wordt en dan haar eigen leven met haar man gaat leiden, voor- tijdens- en na de Tweede Wereldoorlog. Zoals valt te lezen is het een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. In sommige landen en culturen was het bijvoorbeeld vroeger heel gewoon dat een vader op zoek ging naar een man voor zijn dochters en dan was het maar te hopen dat het een man was die de dochter ook beviel. Het leven van Maria en haar gezin is een leven van hard werken en nauwelijks vrije tijd, zeker ten tijde en van- en na de oorlog waarbij er vele risico's genomen werden zodat het gezin kon eten, drinken en geld blijven verdienen. Een leven van voor- en tegenspoed, een leven van risico's nemen en een leven van alles doen voor het gezin opdat het gezond blijft en niet verhongert.
De madonna van de bergen van Elise Valmorbida laat zien waar mensen toe in staat zijn als er geen of nauwelijks eten en drinken meer is, zeker niet voor hun kinderen en welke risico's er dan soms genomen worden, risico's die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Het laat zien dat je nooit weet wie je kan vertrouwen en wie niet. Je ziet langzaamaan het tijdsbeeld veranderen, ook al merk je dat niet zo zeer bij de hoofdpersonen. Sommige mensen blijken toch anders te zijn gedacht en is het maar de vraag of diegenen waarvan men denkt dat ze gek zijn, wel zo gek zijn, of ze misschien toch wel de waarheid vertellen over hun afkomst.
Ondanks dat het een boeiend verhaal is, stoor je je soms aan de herhalingen zoals bijvoorbeeld over wat de band van Maria en Duilio is, ook stoor je je geregeld aan bepaalde personen zoals bijvoorbeeld aan Achille om zijn gedrag. Het verhaal is hier en daar wat voorspelbaar zoals bijvoorbeeld een ontmoeting van twee personen, maar gelukkig kent het verhaal ook diverse verrassende wendingen die je niet aan ziet komen en is het plot ook enigzins verrassend. Het is daarentegen jammer dat er geen epiloog is waarin je kan lezen hoe het de hoofdpersonen verder is vergaan in hun leven. Je wilt onbewust toch weten hoe het Maria en haar gezin vergaan is, of Maria gezond oud is geworden, of Achille zijn droom heeft waar kunnen maken en hoe het de kinderen is vergaan in hun verdere leven.
De madonna van de bergen van Elise Valmorbida is niet alleen een hartverscheurend familieverhaal, je leert ook een paar woorden Italiaans zoals bijvoorbeeld El me ama, leer je wat meer over het geloof zoals bijvoorbeeld wat Palmzondag inhoudt, leer je hoe zijde wordt gemaakt en kan je een paar recepten maken. Tijdens het lezen kan je soms trek krijgen van de genoemde gerechten.
Kortom; De madonna van de bergen van Elise Valmorbida is een indrukwekkend verhaal, maar het is jammer dat er geen epiloog is waarin je kan lezen hoe het het gezin verder is vergaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek, maar de originele cover past er beter bij.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want die speelt een belangrijke rol in dit boek. Gelukkig is de titel goed vertaald van het origineel en is er geen totaal andere titel van gemaakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en beeldend, alleen zitten er wat teveel herhalingen in.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel.

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen wel.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Amelia, omdat ze met de tijd mee durft te gaan en dingen durft te doen die verstrekkende gevolgen hebben. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet. We verschillen teveel over heel veel dingen zoals bijvoorbeeld over de rol van de man in het gezin.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Voor- en na de oorlog wel, maar niet tijdens de oorlog.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse malen zoals bijvoorbeeld hoe men de vrouwen behandelde vroeger, dat heeft me echt geraakt, maar ook hoe een moeder kan reageren als haar kind niet doet wat in haar ogen goed is.

Mooie quote in het boek: 
Handel kiest geen partij.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor mensen die houden van familiegeschiedenissen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de website van ambo | anthos uitgevers om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Elise Valmorbida

Website van de uitgever:
ambo | anthos uitgevers








Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg