Eiland In De Nevel - Lodewijk Dros


Van Boom uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel in 1791

Waar gaat het boek over? 
In de vroege zomer van 1791 maakte Pieter Kikkert een rondwandeling over Texel, 45 kilometer lang, nadat daar een verwoestende storm had huisgehouden. Hele stukken land waren zo slecht ingepolderd dat de zee ze had weggevaagd. Hij had een romantische dichtbundel bij zich en werd zozeer "door verrukking weggesleept' dat hij bijna het leven liet door het wassende water. Dit boek geeft een caleidoscopisch beeld van het leven op een eiland rond 1800. Pieter Kikkert (1775-1855) hield zich bezig met schilderkunst, literatuur, theologie en politiek. Met zijn goede pen en zijn schildersoog – hij was ook een begenadigd etser – wist hij een verrassend modern beeld te geven van de wereld waar hij in leefde. Zo maakte hij pikante prenten voor een geheim genootschap, die nu na twee eeuwen opduiken. Lodewijk Dros laat zien dat er een rechtstreekse lijn loopt van de romantiek naar onze eigen tijd met zijn natuurbeleving, massatoerisme en identiteitshonger. Door aandachtig om je heen te kijken en het landschap te ervaren, zoals Pieter aanbeval, leer je niet alleen Texel – dat Nederland in het klein is – maar ook jezelf beter kennen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Lodewijk Dros (Texel, 1964) werkt sinds 2000 bij dagblad Trouw, momenteel als chef van Letter & Geest. Hij studeerde theologie, was predikant in Amsterdam en werkte voor radio en televisie. Eerder publiceerde hij de boeken Als een eenzame mus en De C-factor van Nederland.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Martin Vlaming en Pieter Kers

Binnenwerk:
Pieter Kers

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789024418961

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
224

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende en rustgevende cover van Eiland in de nevel van Lodewijk Dros krijg je zin om naast die man te gaan staan en samen te genieten van het schitterende uitzicht, van de rust en de geluiden van de natuur. Je wordt nieuwsgierig naar het verhaal van de man. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten over welk eiland het gaat en of het een mooi eiland is en wat daar is gebeurd.
Eiland in de nevel van Lodewijk Dros gaat over de eerste wandelaar van Texel in 1791. Door zijn aantekeningen krijg je een goed beeld van hoe Texel er in 1791 uitzag, hoe hij de wandeling ervoer en er jaren later nog over kon vertellen. Je gaat daarmee terug in de tijd, in de tijd dat de Zuiderzee nog bestond en dat het eiland niet zo toeristisch was als heden ten dage, nog sterker, in die dagen kon je gerust rondlopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Tussendoor nam Pieter ook pauze om in een gedichtenbundel te lezen van een schrijver waar achteraf gezien een apart verhaal aan zit en waarbij hij twee keer zijn leven heeft moeten redden omdat hij zo verdiept was in de gedichtenbundel. Later in het boek wordt het verhaal van de auteur van die gedichtenbundel opgehelderd. De schrijver heeft een paar stukjes van de aantekeningen van Pieter gelaten zoals hij het heeft geschreven zonder het te veranderen naar de huidige Nederlandse spelling. Vrees niet dat het heel erg lastig is om te lezen, want dat valt reuze mee. De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een goed beeld van zijn kunstwerken en van Texel van toen en nu.
Eiland in de nevel van Lodewijk Dros gaat niet alleen over de wandeling van Pieter op Texel in 1791, maar ook over zijn familiegeschiedenis, hoe hij was als man, wat hij deed, wat zijn familie met Texel had, waar zijn familie woonde, wat ze voor werk deden, hoe diverse families werden verbonden met hun familie en hoe het zit met de familiestamboom. Ook wordt er verhaalt over een oom van hem die niet bij iedereen even geliefd was, maar wel een hoog aanzien had in de familie en wat hij te maken heeft met de kleuren van de huizen op Curacao. Het is dan ook een boeiende familiegeschiedenis die veel heeft meegemaakt en ook probeerde op te komen voor in hun ogen belangen waar ze dachten recht op te hebben.
Aan het eind laat de auteur de verschillen van Texel van vroeger en nu zien, hoe het eiland in de loop der tijden is veranderd van een boeren- en visserseiland naar een voornamelijk toeristische trekpleister. Hoe de politiek ook hier de hand in heeft bepaalde beslissingen zoals bijvoorbeeld voor de boeren. Daarnaast staat er een recept in van een typisch Texels gerecht en een wandelroute zoals Pieter die ongeveer heeft gemaakt met een paar andere routes omdat het oorspronkelijke stukje route niet meer bestaat of omdat het te druk is dankzij de toeristen. Het is een wandeling die je wilt gaan maken om het met eigen ogen te aanschouwen.
Kortom; Eiland in de nevel van Lodewijk Dros is een heel interessant boek over de eerste wandelaar van Texel in 1791, de familiegeschiedenis van Pieter en je krijgt een goed beeld van hoe Texel vroeger eruit zag en hoe Texel er heden ten dage uit ziet. Je wilt na het lezen van dit boek (weer) naar Texel om van het eiland te genieten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, rustgevend. Je wilt naast de man gaan staan om samen van het uitzicht, de rust en de natuurgeluiden te genieten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek en maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is over het algemeen lekker vlot geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Texel is een mooi eiland, Vlaardingen is een mooie stad en Curacao lijkt me ook heel erg mooi. Het verhaal achter de kleur van de huizen is bijzonder.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij mij een paar keer zoals bijvoorbeeld het verhaal van Albert en hoe hij met bepaalde mensen omging. Daar werd ik echt boos om en helaas was hij niet de enige die zo met die mensen omging. Meer kan ik niet zeggen, want dan verraad ik teveel.

Mooie quote in het boek: 
Elke tijd had zo haar winnaars en verliezers, maar modes ook die elkaar opvolgden maar nooit aflosten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor mensen die van wandelen houden, de Texelaars en voor mensen die van de geschiedenis van Nederland houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga terug lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Boom uitgevers om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
lodewijk dros Twitter

Website van de uitgever:
Boom uitgevers








Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg