De Scheidings - Epidemie En Bijbelse Heelheid - Sietse H. W. Werkman


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Over huwelijken in verstand en in boosheid

Waar gaat het boek over? 
Het fenomeen scheiden heeft in de laatste decennia epidemische vormen aangenomen. Het aantal slachtoffers veroorzaakt door deze "epidemie' is ongekend groot, alsook het leed en de wonden die het bij jong en oud heeft veroorzaakt. Er is een verkillingsproces in gang gezet, waardoor liefde en trouw
verdwijnen en eenzaamheid, angst en geweld toenemen. Het vaderbeeld, dat is afgeleid van het Godsbeeld, wordt verduisterd en het zicht op het ene grote wereldomvattende gezin dat God aan het vormen is, en waarvan Hij de Vader zal zijn, is bezig te verdwijnen. Dit boek beschrijft de grote aanval op huwelijk en gezin, maar het laat ook zien waarom het Gods basisconcept is voor liefde en heelheid. Tot nu toe weinig bekend onderzoek werpt een geheel nieuw licht op de Bijbelse visie inzake echtscheiding en hertrouw en op de relatie tussen seksualiteit en trouw. Het laat op verrassende en verwarmende wijze de grote waarde zien van het huwelijk, en de nauwe verwevenheid met geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Sietse H.W. Werkman is gedragsspecialist en pastoraal werker met een Master in Speciale Educatie. Na ruim 30 jaar in het onderwijs in Nederland en in Canada te hebben gewerkt, doet hij nu Pastoraal en Educatief werk. Naast het schrijven van boeken en artikelen doet hij onderzoek naar de geestelijke dimensie bij autisme, ADHD, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Koert Stavenuiter / Mark Heuveling

Binnenwerk:
Tessa van Eijkelenburg / Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789461534026

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
426

Genre:
Christendom

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De scheidings - epidemie en Bijbelse Heelheid van Sietse H. W. Werkman krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel doet vermoeden dat het boek zal gaan over om maar vooral niet te scheiden, hoe zwaar het huwelijk ook is. Gelukkig blijkt dat niet helemaal het geval te zijn en zijn er uitzonderingen waarop men het oke vindt als men gaat scheiden.
Dit is het derde deel in de serie Bijbelse Heelheid, maar is heel goed los te lezen, omdat bepaalde stukjes uit de vorige delen aan het begin van dit boek deels herhaald worden zodat je een idee hebt waar de boeken over gaan en wat de link is met dit deel. Sowieso wordt er veel herhaald, vooral over dat God is liefde, wordt veel herhaald. Voor diegenen die vrezen dat het een boek is waar de auteur heel veel verwijten maakt naar diegenen die gescheiden zijn, schuldgevoelens proberen over te brengen, dat is allerminst het geval. De auteur wil alleen maar aangeven wat de gevolgen van een scheiding kunnen zijn en dan met name als er kinderen in het spel zijn, wat dat met kinderen doet, wat de gevolgen zijn op het verdere leven van de kinderen, maar ook wat de gevolgen zijn voor diegenen die zijn gescheiden. Hij heeft begrip voor bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld als er geweld in het spel is, dat men dan gaat scheiden. Als dat niet het geval is, dan wil de auteur, en ook de onderzoekers in dit boek, dat men wat beter gaat nadenken voor men gaat scheiden, zeker als er kinderen in het spel zijn.  Hij geeft ook complimenten aan de ouders die gescheiden zijn en bij wie hun kinderen niet zijn ontspoord, waar het goed is gegaan.
In De scheidings - epidemie en Bijbelse Heelheid van Sietse H. W. Werkman weet de auteur heel erg goed uit te leggen hoe de Bijbelse visie echt is en hoe dat in de loop der eeuwen is verdraaid door de kerken en de media zoals bijvoorbeeld over de naaktheid en besnijdenis. De auteur heeft daar heel veel terechte kritiek op. Aan de hand van diverse teksten uit de Bijbel, die heel erg goed te lezen zijn, legt de auteur uit wat er oorspronkelijk bedoeld wordt en hoe dat heden ten dage wordt geïnterpreteerd. Het laat zien dat het allemaal uit zijn verband is gerukt en dat God vergevingsgezind is, dat dat in het algemeen niet wordt vertelt in de kerken en de media. De auteur vertelt onder andere hoe de mens is ontstaan, hoe het huwelijk oorspronkelijk ging en zoals het is bedoeld, hoe dat in de loop der eeuwen door diverse personen is veranderd naar wat men heden ten dage voor ogen heeft, over hoe men kinderen kan opvoeden, wat de gevolgen van een scheiding op de ouders zelf is en voor de kinderen, wat voeding en medicijnen voor invloed op de mens hebben, het verschil tussen ongelovigen en Christenen en scheiding, dat het niet alleen veel mannen zijn die kinderen mishandelen, maar dat het vaak ook vrouwen zijn en aan het eind kan je een paar artikelen van wetenschappers lezen waarin ze met feiten komen over het effect van het scheiden, wat dat met kinderen doet. De cijfers, als die kloppen, liegen er niet om. Het zijn schokkende cijfers van het aantal kinderen dat gescheiden ouders heeft, maar ook de gevolgen die een scheiding kan hebben op de kinderen zijn schokkend.
Kortom; De scheidings - epidemie en Bijbelse Heelheid van Sietse H. W. Werkman is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Het is een boek dat je aan het denken zet, waar je het niet altijd eens zult zijn met de auteur, maar tijdens het lezen wel doet beseffen dat scheiden voor een kind ingrijpender is dan men denkt, dat het maar bij heel erg weinig mensen wel goed gaat en blijft gaan. Het laat ook zien dat de Bijbelse visie heel anders is dan dat algemeen wordt vertelt in kerken en in de media.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is helder en duidelijk.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, maar dat lag aan mij.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Ik ben geschrokken van het aantal huwelijken dat jaarlijks eindigt in een scheiding en wat dat met kinderen kan doen. Ik had dat echt niet verwacht en hoop stiekem dat de aantallen toch lager zijn. Gelukkig zijn er ook gevallen waar het wel goed bij gaat.

Mooie quote in het boek: 
Een plant groeit niet door er aan te trekken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor alle ouders die willen gaan scheiden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een gedicht terug ga lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker en ook de eerste twee delen wil ik gaan lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog een tijdje bezig gaat houden. Ik merkte al, dat als ik een stukje had gelezen en niet in het boek aan het lezen was, het me bezig hield.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg