Guswentha - Henriëtte Hemmink


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De verborgen boodschap

Waar gaat het boek over? 
"Ooit zien we elkaar terug.' Hij haalde een amulet uit zijn zak waarop het symbool van de Guswentha te zien was. Hij legde het op een harde ondergrond, pakte een vuistgrote steen en brak het in tweeën door er krachtig op te slaan.
Met plechtige gebaren overhandigde hij mij de helft van het amulet, de andere helft zou hij bewaren. "Als de tijd daar is, brengen we de twee delen van het amulet bij elkaar.'
"Afgesproken,' giechelde ik nerveus.
Dit verhaal vertelt niet alleen over de spannende speurtocht van de Nederlandse journaliste Joanna en reïncarnatietherapeut Anthony naar de verloren Guswentha (kralenketting). Het beschrijft ook een zinderende liefdesrelatie, die heden en verleden omspant. Daarbij wordt tevens op indrukwekkende wijze het tragische lot van de indianen van Noord-Amerika geschetst. Maar voor alle deelnemers aan de zoektocht naar het geheim van de Guswentha blijkt het eigenlijk een zoektocht naar de diepste waarden in zichzelf te zijn. Een pijnlijke, maar ook bevrijdende ervaring.
De Guswentha is de kralenketting waarmee veel Noordoost-Amerikaanse indianenvolken in 1613 hun vriendschap- en handelsverbond met Nederland vastlegden. Dit voor de indianen magische object is verdwenen en nooit meer teruggevonden.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463386197

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
444

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€22,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Guswentha van Henriëtte Hemmink krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig. Het klinkt als een meisjesnaam en je wilt er dan ook meer over weten.
Henriëtte Hemmink weet je in Guswentha meteen mee te nemen in haar boek. Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal en zo te verder je komt, zo te meer het verhaal je gaat bezig houden als je niet in het boek aan het lezen bent. Onbewust blijf je eraan denken en wil je snel weer verder lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan en hoe het verhaal zal gaan eindigen. Tegen het eind daarentegen wil je enerzijds weten hoe het zal aflopen, maar tegelijkertijd wil je ook nog geen afscheid nemen van bepaalde personen omdat je ze je hart hebt gesloten. Het is een verhaal dat je niet meer los laat, je leeft echt mee met de personen in het boek en voelt hun emoties.
Dit is geen boek dat je even tussendoor leest, want als je even niet oplet, dan ben je de draad kwijt. Henriëtte Hemmink zet je in Guswentha aan het denken zoals bijvoorbeeld over hoe de geneesmiddelenindustrie werkt, daarnaast laat het verhaal je ook naar jezelf kijken zoals bijvoorbeeld de band die je hebt met je familie en hoe de indianen omgaan met hun familiegeschiedenis. Je komt in dit boek meer te weten over indianen. Het blijkt dat die heel anders waren en leefden dan algemeen bekend is, de meeste mensen blijken een vertekend beeld van ze te hebben dat ook nu nog in stand wordt gehouden. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven, het hele verhaal komt geloofwaardig over en je hebt daardoor het gevoel dat het allemaal echt is gebeurd. Je kan aan de feiten en de foto's zien dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan naar de indianen. Het is alleen jammer dat de auteur het eind ingekort lijkt te hebben. Je hebt het gevoel dat je een stukje hebt gemist zoals bijvoorbeeld over de hoofdpersoon en haar ouders. Ook zijn bepaalde stukjes een tikkeltje voorspelbaar, je voelt al een beetje aan hoe het zal lopen, maar dat is anderzijds ook weer niet storend. Evengoed zitten er genoeg verrassende wendingen, zijn er diverse spannende momenten zoals bijvoorbeeld een gebeurtenis in een boshut en is het plot een verrassing.
De foto's en de opmerkingen aan het eind van het boek zijn een mooie aanvulling aan het boek. Voor sommigen zal het verhaal deels herkenbaar kunnen zijn zoals bijvoorbeeld de eerste geheime vakantieliefde.
Guswentha van Henriëtte Hemmink is een verhaal over geheimen, schuldgevoelens, het leven van voorouders dat generaties later nog kan meespelen bij de nazaten, zoektocht naar jezelf, zoektocht naar liefde en aandacht, beloftes uit het verleden, de effecten van de holocaust van de indianen op de indianen, reïncarnatie, zoektocht naar iets uit het verleden, rituelen, bewustwording en de psychologie van de mens. Je ziet sommige personen zoals de hoofdpersoon groeien, je ziet haar tijdens het verhaal steeds meer op een positieve manier veranderen en moet zelfs op een gegeven moment om haar lachen als ze anderen met hun eigen woorden terug slaat.
Kortom; Guswentha van Henriëtte Hemmink is een heel boeiend verhaal waarin feit en fictie heel mooi met elkaar zijn verweven. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat alles echt gebeurd is en komt meer te weten over hoe de indianen werkelijk waren.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en beeldend, soms zelfs filmisch en heel soms, maar dat is meer in de e-mailwisselingen, wat droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan laat het boek je niet meer los.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Lisa, omdat zij voor anderen klaar staat en mensen helpt als dat nodig is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld hoe de indianen omgaan met de geschiedenis van hun voorouders en, zonder teveel te verraden, een angstige gebeurtenis in de boshut, maar er zijn nog meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Jezelf verliezen is het ergste wat je kan gebeuren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die houdt van boeken waarin feit en fictie met elkaar zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Henriëtte Hemmink

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT







Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg