De Meisjes Van Ravensbrück Anna Ellory





Indringend en indrukwekkend

Het boek is vertaald vanuit het Engels in het Nederlands, de oorspronkelijke titel is The Rabbit Girls.
De meisjes van Ravensbrück van Anna Ellory is een indringend en indrukwekkend boek met drie verhaallijnen die uiteindelijk bij elkaar komen.

Drie verhaallijnen

De meisjes van Ravensbrück van Anna Ellory gaat over drie personen: Henryk, zijn dochter Miriam en Frieda. Henryk kampt sinds de oorlogsjaren met schuldgevoelens, maar het is nog maar de vraag of het terecht is. Henryk laat met zijn verhaal zien dat sommige verhalen ook grijze kanten heeft.
Frieda vertelt in de briefjes die ze in haar jurk verstopt heeft, over haar tijd in Ravensbrück en Miriam heeft soms het gevoel dat het leven van Frieda in Ravensbrück op haar huwelijksleven lijkt. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over de drie personen en blijkt dat hun levens ingewikkelder in elkaar zit dan verwacht. Het is een verhaal over opoffering, overleven, risico's nemen, lef om voor jezelf op te komen en liefde die nooit over gaat. Je krijgt dankzij de brieven van Frieda een goed beeld van hoe het eraan toe ging en wat er gebeurde in Ravensbrück. Het verhaal wordt steeds schokkender, je krijgt geregeld de rillingen van wat ze allemaal met de meisjes deden in Ravensbrück. Aan het eind wordt duidelijk waarom Emilie de jurk bewaarde in haar kast, het vermoeden komt al even daarvoor dankzij een wending in het verhaal van een van de personen.
Het huwelijksverhaal van Miriam zal helaas voor veel vrouwen deels herkenbaar zijn. Zo te meer je komt te weten over haar leven, zo te beter je haar begrijpt waarom ze datgene doet wat haar tot rust brengt. Je krijgt steeds meer met haar te doen.

Veelzeggende cover

Meestal zijn de covers in de originele taal mooier dan de cover van het vertaalde boek, maar in dit geval is het andersom. De cover van De meisjes van Ravensbrück van Anna Ellory is mooier, veelzeggender dan de oorspronkelijke cover. Alles wat je op de cover ziet, komt voor in het boek. De kleur van de veer is een doordenkertje, maar als je het verhaal van een de personen goed leest, dan begrijp je waarom er voor die kleur is gekozen.
Anna Ellory weet in De meisjes van Ravensbrück de lezer te raken met de drie verhaallijnen. Ze heeft de gevoelens zo verwoord, dat je het zelf ook voelt. De verhalen zo geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent. De rillingen lopen geregeld over je lijf als je leest wat de hoofdpersonen en dan vooral Frieda en Miriam hebben moeten doorstaan, hebben meegemaakt, ook al zijn hun levensverhalen niet te vergelijken. Het zijn verhalen die steeds schokkender worden. De tranen stromen geregeld over je wangen.

Het is niet altijd zwart of wit

De verhalen van de hoofdpersonen in De meisjes van Ravensbrück van Anna Ellory laten zien dat niet alle verhalen zwart of wit zijn, maar dat er ook een grijze kant aan zit. Dat mensen soms hun normen en waarden laten varen als men alleen de keus heeft om de normale normen en waarden te volgen of alles doen om te overleven met alle gevolgen van dien.

Mooie quote:
De vernietiging van het hele gezin is als het weghalen van de wortels van een boom.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg