Kolberg - Kevin Prenger


Van Kevin Prenger mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Hitlers laatste propagandafilm en de opkomst en ondergang van een Duitse stad

Waar gaat het boek over? 
30 januari 1945: de geallieerden hebben het Duitse Ardennenoffensief afgeslagen en bereiden zich voor op de Rijnoversteek. Het Rode Leger heeft de Wehrmacht verdreven uit Polen en is 70 kilometer verwijderd van Berlijn. In de door zware bombardementen geteisterde Duitse hoofdstad vindt de première plaats van Hitlers laatste propagandafilm.
'Kolberg' is de titel, vernoemd naar de Duitse kuurbadplaats in Pommeren die in 1807 vier maanden standhield toen ze werd belegerd door Napoleon. Standhouden, dat is de boodschap die propagandaminister Joseph Goebbels wil overbrengen op de kijker anno 1945. 'Kolberg' is op dat moment de duurste speelfilm ooit gemaakt in Duitsland. Duizenden medewerkers, figuranten en paarden werden tijdens de opnamen onttrokken aan de oorlogsinzet.
De stad Kolberg zelf wordt begin 1945 overstroomd door burgers uit Pruisen die op de vlucht zijn voor het oprukkende Rode Leger. Het zal niet lang duren voordat de stad opnieuw belegerd wordt. Anders dan in 1807 resulteert dit in de ondergang van de Duitse stad.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kevin Prenger (1980) is hoofdredacteur van de afdeling artikelen op TracesOfWar.nl, het grootste Nederlandstalige online naslagwerk van de Tweede Wereldoorlog. Behalve voor deze website schrijft hij artikelen en recensies voor geschiedeniswebsite Historiek.net en schreef hij voor het magazine Wereld in Oorlog. Eerder publiceerde hij 'Oorlogszone Zoo' over de Berlijnse dierentuin en de Tweede Wereldoorlog. 'De boodschapper uit de hel' over SS-officier Kurt Gerstein, 'Een rechter in Auschwitz' over SS-rechter Konrad Morgen, 'Het masker van de massamoordenaar' over generaal Arthur Nebe en 'Kerstmis onder vuur' over kerst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Roger Paulussen

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789402100891

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
246

Genre:
Oorlogen

Prijs:
€23,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Kolberg van Kevin Prenger krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel spreekt voor zichzelf.
Net als in zijn vorige boeken, kan je ook in Kolberg van Kevin Prenger merken dat hij heel veel onderzoek heeft gedaan voor zijn boek, dat hij niet over één nacht ijs is gegaan, maar vele bronnen heeft geraadpleegd. Hij komt onder andere met feiten en ooggetuigenverslagen zoals bijvoorbeeld van Heinz Bockner en Tina Georgi. Het zijn ooggetuigenverslagen van burgers en soldaten. De auteur laat met dit boek zien dat, ondanks dat er al heel veel bekend is over de Tweede Wereldoorlog, er altijd nog nieuwe verhalen zijn die niet of nauwelijks bekend zijn, die verteld moeten worden. Kolberg is een stukje vergeten geschiedenis, die de auteur op een boeiende wijze weer in herinnering heeft gebracht. Dit boek is een mooie aanvulling op de boeken die al zijn geschreven over de Tweede Wereldoorlog. De foto's maken het boek compleet.
Kolberg van Kevin Prenger vertelt de geschiedenis van Kolberg. Tegenwoordig heet de stad anders, hebben de straten andere namen en hoort de stad bij een ander land, maar de geschiedenis van de stad gaat heel ver terug. Het is een boeiende en rijke geschiedenis waarin veel gebeurd is, waar veel mensen een dagje of langer geweest zijn in het verleden. Soms krijg je zelfs een idillisch gevoel zoals naar de tijd dat bakkersjongens nog 's morgens vroeg een broodzak met brood aan de deuren hingen zodat, als je wakker werd, vers brood had. Je krijgt een goed beeld van hoe Kolberg er voor- en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog uit zag en wat er heden ten dage nog van over is. Het verleden van Kolberg laat zien hoe belangrijk de Joden voor de stad waren, waar ze voor hebben gezorgd voordat de Tweede Wereldoorlog begon en voordat ze werden verdreven van Kolberg.
Kolberg van Kevin Prenger vertelt ook over Hitlers laatste propagandafilm. Waarom de film in Kolberg werd opgenomen, wie de regiseur was, wie erin meespeelden, hoeveel de film kostte indertijd en of de film veel werd bekeken. De opnames laten zien hoeveel macht Goebbels had, hoe ver hij zich met de film bemoeide. De film laat met de wetenschap van nu zien wat ze bloot legt. Het gaat niet alleen over de film Kolberg, maar ook andere films worden aangehaald en hoe bezoekers van bioscopen in feite werden gehypnotiseerd door de uitzending voor de film. Hoe Joden zwart werden gemaakt. Waarom veel acteurs en actrices ervoor kozen om Duitsland indertijd te verlaten en hoe het ze is vergaan.
Kolberg van Kevin Prenger vertelt ook over de ondergang van Kolberg en hoe het in handen van een ander land kwam, hoe het na de oorlog is gegaan en hoe het bepaalde personen is vergaan zoals bijvoorbeeld Veit Harlan. De ondergang laat zien hoeveel mensen het leven op een afschuwelijke manier lieten zoals veel vrouwen en kinderen die buitenboord vielen terwijl ze op een schip wilden vluchten. 
Kortom, Kolberg van Kevin Prenger is een boeiend boek over de geschiedenis van Kolberg en de propagandafilm die erover is gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt een goed beeld van hoe het indertijd is gegaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een boeiende, vlotte manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Zoals Kolberg er in het verleden uit zag, klinkt het heel erg mooi en het is dan ook jammer dat die stad verwoest is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Ik heb net even op Google Maps gekeken en moet zeggen dat de stad er mooi uit ziet. Het is echt een stad die ik wel zou willen bezoeken in de toekomst.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse malen zoals bijvoorbeeld de vele levens die de oorlog heeft gekost, vrouwen en meisjes die op een gegeven moment niet meer veilig waren in de stad en de verwoesting van de stad. Ook de liefde van de vrouw voor haar hondje heeft me geraakt. Wat moet dat moeilijk zijn geweest voor haar om tot die beslissing te komen. Zo zijn er meer momenten die me hebben geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Grenzen zijn veranderlijk en de verplaatsing ervan is vaak een logisch of onafwendbaar gevolg van politieke en militaire gebeurtenissen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
KEVIN PRENGER

Website van de uitgever:



















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg