Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Scheepsberichten - Rob Biersma


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Zeilend naar Suriname

Waar gaat het boek over? 
"Scheepsberichten' van Rob Biersma is een bevlogen reisverhaal en zeilvertelling ineen.
Biersma, bioloog en schrijver, zeilde met zijn schip Rissa solo van Rotterdam naar Paramaribo, en via de Caraïben terug. De lange dagen en doorwaakte
nachten brengt hij door in het gezelschap van dolfijnen, orka's en walvissen, maar vooral samen met grote en kleine zeevogelsoorten. Ogenschijnlijk rijgen de dagen zich aaneen, maar in werkelijkheid is geen dag hetzelfde. Wel stuurde hij dagelijks het thuisfront mails via de satelliettelefoon. De groep ontvangers breidde zich steeds verder uit, gezien Biersma's oog voor de natuur en zijn fijne manier van vertellen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Rob Biersma (1948) is bioloog en chemicus. Hij was lange tijd wetenschapsredacteur bij NRC Handelsblad. Eerder schreef hij met Warna Oosterban Ik kan alles. Survivelgids voor het dagelijks leven.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Studio Jan de Boer

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789045039138

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
272

Genre:
Watersport

Prijs:
€21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Scheepsberichten van Rob Biersma wil je weten wat voor soort vogel het is. Je krijgt al een gevoel dat het boek over een reis op zee gaat. De titel en de subtitel bevestigen dat.
In Scheepsberichten van Rob Biersma vertelt de auteur via e-mail bijna dagelijks over zijn belevenissen op het water en over de plekken waar hij aanmeert, met als einddoel Suriname om vervolgens na een paar maanden weer terug te keren naar ons kikkerlandje. Op een boeiende manier vertelt hij over wat hij allemaal meemaakt. Hij vertelt aan het begin wat je van dit boek kan verwachten van dit boek, daarna volgt een woordenlijst met een duidelijke uitleg van termen die gebruikt worden in de zeilwereld en een nautische kaart waarop je kan zien welke route hij heeft gevaren. Doordat hij aan het begin vertelt dat hij de e-mails voor de helft heeft ingekort, word je nieuwsgierig naar de andere helft van de e-mails. Had hij niet vertelt dat hij de helft heeft geschrapt, dan had je het niet gemist. Het is ook jammer dat hij geen foto's heeft geplaatst. Ondanks dat hij boeiend en beeldend schrijft, je hebt als lezer het gevoel dat je met hem mee zeilt, zou het leuk zijn geweest als er foto's in stonden, dat had het boek compleet gemaakt.
Zoals gezegd heeft Rob Biersma in Scheepsberichten bijna dagelijks een e-mailbericht naar zijn familie en vrienden gestuurd met zijn belevenissen van die dag. Hij begint altijd met de dagdatum en waar hij die dag is. Daarna begint hij met 'Lieve familie en vrienden' en volgen zijn belevenissen, hoe de reis verloopt. Ook al lijken veel dagen op elkaar, toch is dat absoluut niet zo, elke dag is weer mede dankzij het weer en de dieren anders. Op een boeiende wijze weet hij zijn beslomeringen te vertellen. Niet alleen over de leuke dingen en de bijzondere ontmoetingen zoals bijvoorbeeld met een Duitse dame in El Hierro, maar ook de minder leuke dingen zoals bijvoorbeeld tegenslagen waar hij mee te maken krijgt. Ook geeft hij zijn beeld van de plaatsen en de inwoners waar hij komt, waardoor je een goed beeld krijgt van hoe het in die plaatsen is. In Suriname blijken een paar plaatsen te zijn met wel heel bekende plaatsnamen die je in Nederland ook kan vinden.
Soms legt hij uit wat de diverse termen zijn die hij gebruikt of wat iets is waar hij die dag onder andere mee heeft gewerkt zoals bijvoorbeeld Mastclimber. Voor diegenen die niet bekend zijn met de scheepvaart/zeilvaart kan het wat overweldigend zijn, terwijl voor diegenen die bekend zijn met de scheepvaart/zeilvaart bijna alles bekend voorkomt. Hij laat zien dat zo'n zeilreis niet voor iedereen weg is gelegd, maar als je niet bang bent aangelegd, niet erg vind om soms lange dagen te maken, niet erg vind om hard te werken, tegen lange tijd alleen zijn kan en zeebenen hebt, dan kan het een mooie reis zijn ondanks dat het weer niet altijd mee werkt (zacht uitgedrukt) en andere tegenslagen die je kan overkomen, om zelf ook eens te maken.
Wat in alle berichten opvalt, is dat hij niet alleen oog heeft voor de zee en de mensen die hij ontmoet, maar ook oog heeft voor de kleinste dingen, voor de natuur, voor de dieren die hij onderweg tegen komt. Hij weet ze mooi te omschrijven. Ondanks dat je hem niet ziet schr... typen, wil je geloven dat, als hij over de dieren en de natuur typt, zijn ogen extra gaan glanzen als hij het over de dieren en de natuur heeft. Aan alles is te merken dat hij een dieren- en natuurliefhebber is.
Kortom; in Scheepsberichten van Rob Biersma weet de auteur via zijn e-mails aan zijn familie en vrienden op een boeiende manier te vertellen over zijn zeilavonturen en wat hij bijna dagelijks meemaakt. Mocht hij weer een grote zeilreis gaan maken, dan hoop je dat hij daar ook over gaat schrijven, maar dan wel aangevuld met foto's.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, zoals gezegd, ik mis foto's in dit boek. Als die erin hadden gestaan, dan was het boek compleet geweest.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want dat zijn de berichten in het boek ook.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De berichten zijn op een vlotte, beeldende en boeiende manier geschreven waardoor het boek vlot weg leest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals de auteur het allemaal heeft meegemaakt, heeft ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik heb genoten van de scheepsberichten. Dat is ook wat waard.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van zeilen of varen in het algemeen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om het eerste hoofdstuk te lezen.

Website van de uitgever:






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg