Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over? Armoede en schulden in de praktijk
Oorzaken en oplossingen
Hulporganisaties & politiek
Overheid & wetenschap
In dit boek laten we alle partijen aan het woord die met armoede en schulden te maken hebben. Naar schatting worstelen twee miljoen Nederlanders met armoede. Uiteraard wordt gesproken met mensen die arm mogen worden genoemd, vanwege een laag inkomen, door scheiding, werkloosheid en schulden. Mensen die er zonder hulp niet uitkomen. Ook praten wij met vertegenwoordigers van hulporganisaties, politieke partijen, wetenschap en lokale overheid.
Dit complete werk brengt de situatie over armoede in Nederland in beeld en samen met geïnterviewden en gastschrijvers wordt gezocht naar oorzaken en oplossingen. Zodat armoede, zoals het vroeger was, nooit meer mag gebeuren en de armoede-van-nu wordt gestopt. Ook kinderarmoede komt ter sprake.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:Robert Jan Blom is onderzoeker op tereinen van schuldsituaties, schuldhulp en schuldsanering. Als ex-wethouder stelde hij een praktisch en noodzakelijk minima-armoedebeleid vast in zijn woonplaats. Over zijn werk schreef hij tientallen boeken en columns.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Frieda C. van Rossum & Eveline Louws
Binnenwerk:
Thomas de Boer & Emy van Gorkom
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789463387873
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
412
Genre:
Mens & maatschappij
Prijs:
€24,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Armoede in Nederland van Robert Jan Blom krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan, maar bij het lezen van de titel begrijp je meteen waarom er voor deze cover is gekozen. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over gaat.
Er zullen nu mensen zijn die roepen dat Nederland geen armoede kent en als mensen al arm zijn dat ze dat aan zichzelf te danken hebben. Helaas laat dit boek zien dat die beweringen niet kloppen. Zeker diegenen die dat roepen zouden dan ook dit boek moeten lezen zodat ze begrijpen dat de vork vaak anders in de steel zit dan gedacht. De cijfers liegen er niet om, die zijn schrikbarend. Het boek laat zien dat iedereen arm kan worden door omstandigheden zoals bijvoorbeeld als men zijn baan kwijt raakt of gaat scheiden of gescheiden is.
Armoede in Nederland van Robert Jan Blom is net voor de Corona-crisis uitgebracht en tijdens het lezen vraag je je (onbewust) af hoeveel mensen erbij zijn gekomen die in armoede leven, die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Aan alles is te merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek, met heel veel mensen heeft gesproken, dat hij niet over één nacht ijs is gegaan voor hij iets opschreef. Hij weet, net als de geïnterviewden en de gastschrijvers, alles goed te onderbouwen. Het bijzondere aan dit boek is, dat niet alleen de mensen die werken met mensen in de bijstand, politieke partijen, lokale overheid, vertegenwoordigers van hulporganisaties en wetenschap aan het woord komen, maar dat ook een aantal mensen die arm zijn aan het woord komen. Het zijn persoonlijke, aangrijpende verhalen van mensen die allemaal hun eigen verhaal hebben, die vaak door omstandigheden arm zijn geworden zoals een vrouw die op een gegeven moment alles weer op de rit had, maar met alles moest stoppen toen haar dochter ziek werd. De geïnterviewden en de gastschrijvers zoeken naar oorzaken dat men arm kan worden en oplossingen om dat te voorkomen. Ze geven ook tips hoe bepaalde dingen anders kunnen zoals bijvoorbeeld dat als je op gesprek gaat bij de gemeente, meer privacy zou moeten hebben zodat niet Jan en alleman hoort van jouw situaties die altijd privé zijn.
Armoede in Nederland van Robert Jan Blom vertelt niet alleen over de armoede in Nederland in de laatste jaren, maar ook de geschiedenis van armoede in Nederland en België. Ook wordt uitgelegd wat armoede is, hoe verschillend dat kan zijn van land tot land. Wat armoede met mensen kan doen, hoe dat voor kinderen is. Waarom het belangrijk is dat arme mensen hun huisdieren houden. De oprichting van voedselbanken, gaarkeukens en voedselbanken voor dieren. Ook komt aan bod tegen welke, vaak kromme, regels en wetten de mensen aanlopen. Hoe de Staat die problemen veroorzaakt. Hoe het van gemeente tot gemeente kan verschillen dat men goed geholpen wordt. De voor- en nadelen van een basisinkomen. Het opent je ogen, zet je aan het denken.
Kortom; iedereen zou Armoede in Nederland van Robert Jan Blom moeten lezen zodat men begrijpt dat niet iedereen er wat aan kan doen dat hij arm wordt/is, dat iedereen arm kan worden, dat niet iedere bijstandtrekker lui is, veel rookt en drinkt, maar dat de meeste bijstandtrekkers er alles aan doen om hun situatie te veranderen al dan niet met hulp van anderen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek en meer dan dat. Het is fijn dat er ook een aantal mensen die arm zijn aan het woord komen.
Wat vind je van de cover?
Die is mooi, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, want daar draait het boek om.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren. De persoonlijke verhalen van de mensen die in armoede leven hebben me stuk voor stuk geraakt.
Ik vind het verbazingwekkend dat er toeristenuitjes georganiseerd worden naar de arme wijken zoals bijvoorbeeld in Rotterdam. Het lijkt me verschrikkelijk voor die bewoners dat ze als een bezienswaardigheid worden gezien terwijl ze al zo in de ellende zitten.
Het blijft me ook raken hoe veel mensen naar huisdieren kijken, dat veel mensen zeggen tegen uitkeringstrekkers dat ze hun huisdier(en) maar weg moeten doen alsof het om een kast gaat die in de weg staat. Terecht wordt er door diverse mensen aangehaald dat de dieren voor veel mensen juist een soort kind is die je ook niet wegdoet omdat je even geen geld meer ervoor hebt. Dat dieren juist voor troost kunnen zorgen.
Zo zijn er meer dingen die me geraakt hebben zoals bijvoorbeeld de schrikbarende cijfers van mensen die arm zijn en ik vrees dat door de Corona-crisis de aantallen nog vele malen hoger ligt.
Mooie quote in het boek:
Als het om fysieke kwetsbaarheid gaat, zijn we allemaal gelijk.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Iedereen zou dit boek moeten lezen, maar vooral diegenen die roepen dat er geen armoede in Nederland is en als iemand arm is, dat die dat aan zichzelf te danken heeft.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek kan lezen.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten