Buigen Of Barsten - Kees Schulten


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Tweede Boerenoorlog 1899 - 1902

Waar gaat het boek over? 
In 1899 kwamen in zuidelijk Afrika de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje-Vrijstaat in oorlog met Groot-Brittannië dat zijn machtspositie in dat deel van Afrika probeerde te versterken. In mei 1902 kwam er een einde aan de strijd en werden de twee republieken opgenomen in het Britse Imperium. Daar vormden zij met de Britse Kaapkolonie en de Britse kolonie Natal een eenheid waaruit de Republiek Zuid-Afrika zich zou gaan ontwikkelen. In dit boek wordt het verhaal verteld van de Boeren die niet wilden buigen voor de Britse overmacht. Hun strijd werd onder meer in landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en Rusland, om maar enkelen te noemen, van dag tot dag gevolgd. De bevolkingen van die landen stonden als een man achter de Boeren. Steuncomités werden gevormd voor de uitzending van ambulances. Maar in tegenstelling tot wat de Boeren gehoopt hadden, hielden hun regeringen zich afzijdig, want geen enkel land wilde in conflict komen met het Britse rijk dat de zeeën beheerste. In deze publicatie wordt ingegaan op het waarom van de Tweede Boerenoorlog, wat het krijgsbeleid van de Britten en Boeren inhield en hoe die oorlog verlopen is.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Dr. Kees Schulten was van 1974 tot 1990 hoofd van de toenmalige Sectie Militaire Geschiedenis van de Landmachtstaf en van 1990 tot 1995 directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Hij was van 1990 tot 2000 voorzitter van de Commission Internationale d'Histoire Militaire. Hij publiceerde over de Nederlandse militaire geschiedenis, het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog en de Slag bij Waterloo. Zijn meest recente publicatie was Kunstroof. Nederlands bezit in Franse handen. 1795-1815 (Zutphen 2018).

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling, Markmaker.nl

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463387941

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
220

Genre:
Oorlog, Geschiedenis, Afrika

Prijs:
€21,94

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Buigen of barsten van Kees Schulten krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wie dat heeft gezegd, waarom en waar er voor gekozen is. De subtitel geeft aan waar het boek over gaat.
In de Inleiding vertelt Kees Schulten wat je in Buigen of barsten verwachten. Daarnaast vertelt hij ook wat hij met bepaalde woorden bedoeld. Soms gebruikt hij woorden van vroeger die in het boek een andere betekenis hebben dan in het huidige Nederlands zoals bijvoorbeeld het woord 'kaffer'. Tevens kan je in de inleiding het chronologische overzicht van hoe de Tweede Boerenoorlog verliep zien. Je krijgt een goed beeld van hoe de oorlog indertijd verliep. Het verhaal moet je wel in het tijdsbeeld bekijken, want bepaalde dingen en gebeurtenissen wat nu ondenkbaar is, was toen heel normaal zoals bijvoorbeeld dat men terpentijnverband gebruikte om een bloeding te stelpen. Ook hebben bepaalde plaatsen vroeger een andere naam zoals bijvoorbeeld Botswana. Sommige namen zoals bijvoorbeeld Jan van Riebeeck zullen bij veel mensen bekend voorkomen. Bepaalde stukjes die voor de lezer onbekend zijn, heeft de auteur goed uitgelegd, zoals bijvoorbeeld waaruit een kommando bestond.
Buigen of barsten van Kees Schulten gaat over de Tweede Boerenoorlog die in 1899 begon en eindigde in 1902. Twee Boerenrepublieken kwamen in oorlog met Groot-Brittanië. Deze oorlog speelde zich af in Afrika. Een oorlog die door diverse landen zoals Nederland, Duitsland en Rusland van dag tot dag werd gevolgd. Ondanks dat de oorlog door diverse landen werd gevolgd, wilde niemand ingrijpen omdat geen enkel land in conflict wilde komen met het Britse Rijk. Na de oorlog werd dat ook op een gegeven moment weer pijnlijk duidelijk toen Koninging Wilhelmina iets weigerde aan iemand vanwege dezelfde reden dat onder andere Nederland zich niet met de oorlog bemoeide. 
Er waren twee mannen die een hoofdrol speelden in de Boerenoorlog. Je komt te weten wie ze waren en wat hun rollen in de oorlog was. Het boek geeft heel goed het verloop van de Tweede Boerenoorlog weer; hoe de oorlog is begonnen, hoe de oorlog verliep en hoe de oorlog eindigde, op welke dag, hoe laat en waar het vredesverdrag gesloten werd en hoe het na de oorlog ging. Je komt te weten hoe de twee Boerenrepublieken zijn ontstaan, waarom de oorlog was, hoe belangrijk het geloof indertijd was, normen en waarden die vervaagden tijdens de oorlog, het leven in kampen en hoe bepaalde personen erover dachten en wat ze eraan deden, hoeveel gewonden en doden er waren te betreuren tijdens de oorlog en hoe hard het leven indertijd was.
Aan alles, vooral in het laatste hoofdstuk komt dat goed naar voren, kan je merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de Tweede Boerenoorlog. In het laatste hoofdstuk geeft hij zijn eigen visie, zijn eigen mening over hoe de Boerenoorlog is verlopen en wat anderen zoals bijvoorbeeld Monica Wilson en Leonard Thompson eerder elders schreven. Hij weet zijn meningen goed te onderbouwen waardoor je de oorlog met andere ogen gaat bekijken. De getuigenverslagen van bijvoorbeeld Conan Doyle zijn goed in het verhaal verwerkt, waardoor je niet het gevoel hebt dat je een losstaand stukje leest. De foto's maken het boek compleet. Het enige jammere is, dat de Engelstalige-, de Duitstalige- en de Franstalige teksten niet in een noot zijn vertaald in het Nederlands voor diegenen die die talen niet of nauwelijks spreken.
Kortom; Buigen of barsten van Kees Schulten is een indrukwekkend verhaal dat laat zien hoe de Tweede Boerenoorlog begon, verliep en eindigde. In het laatste hoofdstuk geeft de auteur zijn mening over diverse zaken, die hij goed weet te onderbouwen waardoor je er op een andere manier naar gaat kijken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek. Het is een titel die nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische wijze geschreven waarbij er soms vooruit- of teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij verschillende keren zoals bijvoorbeeld de momenten dat er even niet aan de oorlog werd gedacht, maar men even met het geloof bezig was. Wat mij verbaasde, maar waar ik tegelijkertijd ook respect voor heb, is dat men niet alleen de overledenen van eigen kant begroef, maar ook die van de tegenstander als die er niet was en netjes een condoleancebericht naar de nabestaanden stuurde. Voor zover ik weet gebeurde dat niet of nauwelijks in andere oorlogen. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Liever praten dan met de vuist op tafel slaan!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in waargebeurde oorlogsverhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg