Eén Vonk - Greetje Van Den Berg


Van Z&K mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De hoofpersonen van 'Eén vonk' van Greetje van den Berg worden geconfronteerd met het verleden als grote familiegeheimen aan het licht komen.

'Eén vonk' van Greetje van den Berg vertelt het verhaal van Amanda. Kort voor haar overlijden heeft Amanda's oma haar een geheim toevertrouwd. In de oorlog heeft ze een zoontje van een Duitser gekregen, dat ze onder dwang heeft afgestaan. Amanda raakt geïntrigeerd door deze onbekende oom en begint aan een voorzichtige zoektocht. Ze wil de belofte aan haar oma niet verbreken, maar haar nieuwsgierigheid wint het. Eén ontmoeting kan toch geen kwaad?

'Eén vonk' is het los te lezen vervolg op 'Stil vuur', waarin we Amanda al goed hebben leren kennen. In 'Eén vonk' belicht Greetje van den Berg een heel andere en aangrijpende kant van het verhaal.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Greetje van den Berg is al jaren een van de topauteurs van de Romanserie en ze publiceerde inmiddels meer dan vijftig romans. Eén vonk is het zelfstandig te lezen vervolg op de prachtige oorlogsroman Stil vuur, waarin we Amanda en haar oma Maria eerder hebben leren kennen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Liesbeth Thomas, t4design

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789020536911

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
226

Genre:
Oorlogromans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Eén vonk van Greetje van den Berg wil je weten wie de vrouw op de cover is en wie de jongen is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Het is een titel die je op meer manieren kan bekijken. Ongeveer halverwege wordt duidelijk wat er in dit geval mee bedoeld wordt.
Meteen vanaf het begin wordt je meegezogen in het verhaal van Eén vonk van Greetje van den Berg en laat je niet meer los tot je het boek uit hebt. Als je het boek uit hebt hoop je dat er een vervolg op komt. Dit boek is overigens het tweede deel van een serie en is los te lezen, maar tijdens het lezen weet je al dat je het eerste deel ook wilt lezen als je die nog niet hebt gelezen. Als je het boek om wat voor reden dan ook even weg legt, houdt het boek je onbewust bezig omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen. Je leeft mee met bepaalde personen, je wilt sommigen een hart onder de riem steken, tegen anderen wil je zeggen waar het op staat en tegen weer anderen wil je zeggen dat ze er echt mogen zijn, dat ze niet meer bang hoeven zijn dat de meeste mensen ze naroepen om zijn afkomst. Je begrijpt het dubbel gevoel dat bepaalde mensen hebben. Het is aan te raden om een doos tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld bij een groot verlies.
Eén vonk van Greetje van den Berg gaat over een familiegeheim dat een oma vlak voor haar sterven deelt met haar kleindochter. Een familiegeheim dat een grote schok in de familie te weeg zal brengen als het bekend wordt. De kleindochter houdt deels woord, maar gaat toch op onderzoek uit en ontmoet haar onbekende oom. Het blijkt een ontmoeting te worden met alle gevolgen van dien. Langzaam aan kom je te weten hoe bepaalde gebeurtenissen werkelijk zijn gegaan, blijken bepaalde personen toch niet te zijn zoals ze naar buiten toe waren.
Eén vonk van Greetje van den Berg zet je aan het denken. Je vraagt je geregeld af wat jij zou doen in de plaats van de hoofdpersoon en hoe jij zou reageren. Je vraagt je af hoeveel vrouwen er na de oorlog waren die met net zo'n geheim als de oma moest lopen en hoe het hen is vergaan. Het verhaal laat zien hoe verstikkend een familiegeheim kan zijn, hoe het kan doorwerken op de rest van het gezin, hoe een slechte jeugd door kan werken in het volwassen leven. Het verhaal laat ook zien hoe men na de oorlog vaak met moffenkinderen om ging, wat dat voor de moffenkinderen betekende. Daarnaast laat het verhaal zien dat er aan een verhaal vaak meer kanten zit.
Aan alles kan je merken dat de auteur veel onderzoek gedaan heeft. Ze heeft zich goed weten in te leven in diverse personen en situaties. Ondanks dat het een fictief verhaal is, heb je tijdens het lezen het gevoel dat het allemaal echt is gebeurd. Sommige stukjes zullen voor veel mensen herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld dat je niet weet wat je moet zeggen als iemand jou iets ergs vertelt.
Kortom; Eén vonk van Greetje van den Berg is een aangrijpend verhaal dat laat zien wat het met iemand doet als die een levenlang met een familiegeheim moet leven en hoe dat door kan werken op het gezin. Ook laat het verhaal zien hoe er indertijd vaak met moffenkinderen werd omgegaan. Ondanks dat het een fictief verhaal is, heb je steeds het gevoel dat het allemaal echt gebeurd is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel die je op meerdere manieren kan bekijken.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan het boek begonnen bent, kan je het boek moeilijk weg leggen om iets anders te doen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een iets andere plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot en met het eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Emmeloord is een mooie plaats, maar Kampen en Zwolle zijn nog mooier. Het was leuk om eens een boek te lezen waarin de stad waar ik woon (Emmeloord) een rol speelt.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van Andries, maar ook het verhaal van de oma heeft me geraakt en hoe dat heeft doorgewerkt op haar dochters. Zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Soms moet je accepteren dat er mensen zijn die met liefde iets voor je willen doen.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van familieverhalen met familiegeheimen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgende deel komt, dan wil ik die zeker lezen. Het eerste deel wil ik ook lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Z&K om het eerste hoofdstuk van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Greetje van den Berg

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg