Ook Voor Jouw Kinderen - Just Stam


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Willem den Boer van verzetstrijder en Engelandvaarder tot verschoppeling

Waar gaat het boek over? 
Dames en heren! Hedenavond zal ik tot u spreken over de wijze waarop de bevrijding van Nederland door de Nederlandse regering werd voorbereid of eigenlijk, hoe het werk voor deze bevrijding werd verwaarloosd. Zo begint oud-majoor Willem den Boer op 10 februari 1947 in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht zijn toespraak over zijn ervaringen tijdens de oorlog.
Na een heldhaftige strijd tegen de Duitsers in de meidagen van 1940 wordt hij commandant van de "Oranjewacht". Als de Duitsers deze verzetsgroep oprollen, ontsnapt hij ternauwernood aan arrestatie en duikt onder. In een gammel bootje steekt hij over naar Engeland om daar de Nederlandse regering in ballingschap te overtuigen van zijn ideaal: Nederland door de Nederlanders zelf te laten bevrijden. Hij loopt daarvoor de deur plat bij premier Gerbrandy en andere ministers, maar wordt langzamerhand op een zijspoor gezet. In de strijd om zijn ideaal raakt hij dan ook steeds meer verbitterd en voelt hij voortdurend het offer dat hij daarvoor brengt: het enorme gemis van zijn vrouw en elf kinderen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Just Stam is kleinzoon van Willem den Boer. In Ook voor jouw kinderen vertelt hij het verhaal van zijn grootvader, die we van verzetsstrijder en Engelandvaarder tot verschoppeling zien worden. Een verhaal met zowel heroïsche als tragische kanten, dat onder meer is gebaseerd op het dagboek dat Willem den Boer heeft bijgehouden.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463387903

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
280

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Ook voor jouw kinderen van Just Stam wil je weten wie de man op de portretfoto is en wat zijn achtergrond is. Het bootje doet denken aan de Tweede Wereldoorlog-films waarin Engelandvaarders van Nederland naar Engeland voeren. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Tegen het eind van het boek wordt de titel duidelijk en kan je alleen maar concluderen dat de titel goed gekozen is. De subtitel geeft aan wie de man op de portretfoto is. Je wilt alleen nog maar meer weten over die man. Je wilt weten hoe hij van verzetstrijder en Engelandvaarder kon zakken naar verschoppeling. 
Just Stam vertelt in Ook voor jouw kinderen het verhaal van zijn opa, Willem den Boer. Het is een verhaal waar de auteur terecht stelt dat die inderdaad vertelt moet worden opdat men een andere kijk op de Tweede Wereldoorlog krijgt, hoe de oorlog ook had kunnen lopen als men beter had geluisterd naar onder andere Willem den Boer, ook al waren sommige van zijn ideeën misschien te idealistisch. Het boek is een goede aanvulling op de boeken die al zijn geschreven over de Tweede Wereldoorlog.
In Ook voor jouw kinderen van Just Stam begint het met een stukje van een speech die Willem den Boer wil gaan houden. De speech gaat over wat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, hoe hij die heeft beleefd, heeft ervaren, wat er allemaal fout is gegaan, hoe het ook anders had kunnen gaan als men eerder had ingegrepen, eigenlijk al meteen toen de Duitsers Nederland binnen vielen. Tussen de speechstukjes die hij schrijft en waar hij herinneringen ophaalt met zijn gezin, denkt hij in uitgebreidere hoofdstukken terug aan de Tweede Wereldoorlog, hoe die begonnen is, hoe hij in het verzet kwam, zijn werk in het verzet, hoe hij aan de Duitsers wist te ontsnappen, hoe hij naar Engeland is gegaan, aan de diverse mensen die hij ontmoet heeft, hoe de oorlog is verlopen, wat hij allemaal deed in Londen, hoe hij heeft geprobeerd om de ministers, premier, de koningin en haar schoonzoon in Londen te overtuigen hoe het Nederlandse verzet Nederland zelf kan bevrijden met hulp van de Nederlandse regering in Londen. Hij voert vele gesprekken, zet diverse personen geregeld op niet mis te verstane wijze op hun nummer, maar wordt langzamerhand steeds meer op een zijspoor gezet. Zo te langer de oorlog duurt, zo te verbitterder hij wordt en zo te meer hij zijn gezin mist. Hem wordt vaak ten onrechte van alles verweten terwijl hij alleen maar wil dat Nederland bevrijd wordt door de Nederlanders zelf.
Tijdens het lezen van Ook voor jouw kinderen van Just Stam leef je mee met Willem. Je voelt zijn frustraties groeien, maar voelt ook zijn liefde voor zijn gezin die hij zo mist. Je krijgt bewondering dat hij vecht voor gerechtigheid, dat hij zijn idealen niet opgeeft en zelfs na de oorlog er nog eens op terug wil komen over hoe het een en ander is gegaan en waarom bepaalde personen de hand steeds boven het hoofd werd gehouden ondanks dat al bekend was dat die niet te vertrouwen waren zoals een bepaalde vertrouwenspersoon van de koningin. In bepaalde opzichten zoals bijvoorbeeld dat Nederland eerder bevrijd had kunnen worden, kan je hem alleen maar gelijk geven. Helaas had men toen ook al last van rivaliteit en keek men liever weg voor de waarheid. Ook voor zijn vrouw en kinderen krijg je bewondering op de manier hoe ze de oorlog wisten te overleven en de offers die ze brachten voor hun man en vader. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Ook voor jouw kinderen van Just Stam is een indrukwekkend verhaal van de opa van de auteur. Het geeft een kijk op het verloop van de Tweede Wereldoorlog die maar bij weinig mensen bekend is en laat zien hoe mensen als Willem den Boer op een zijspoor werden gezet als ze niet meeliepen met de meute, omdat ze een andere mening hadden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want zo is het ook.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals Willem den Boer het zelf heeft beleefd, ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er steeds teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het eindigt.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Willem den Boer, ondanks dat hij soms misschien wat te ver gaat, bewonder ik zijn standvastigheid en zijn rechtvaardigheid, dat hij daarvoor blijft vechten. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Tijdens de oorlog niet, na de oorlog wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het is ongelooflijk hoe de hoofdpersoon is tegengewerkt, hoe hij steeds meer op een zijspoor werd gezet. Dat heeft me echt geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Het verhaal moét verteld worden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:



















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg