Vrijheid - Imogen Kealy


Van UITGEVERIJ De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebaseerd op het levensverhaal van verzetgsheld Nancy Wake

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:
Sphere

Waar gaat het boek over? 
Nancy Wake is de meest onderscheiden vrouwelijke verzetsheld ter wereld. Ze overleed in 2011 op 98-jarige leeftijd. Ze was getraind als supersion en stond tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de bijnaam 'De witte muis' op de Most Wanted-lijst van de Gestapo. Vrijheid vertelt het ongelooflijke verhaal van haar leven en daden.

Frankrijk, 1943. Nancy Wake is een van de beste verzetsstrijders die door de Britten achter de frontlinies is gedropt. Geboren in Nieuw-Zeeland, vond ze na haar jeugd haar weg naar Frankrijk. Sinds ze als journaliste eind jaren 30 voor het eerst verslag deed van die kleine Duitse man met zijn opruiende speeches, was ze zich bewust van het gevaar dat deze Hitler vormde voor haar geliefde Frankrijk. Toen de oorlog begon, vluchtte ze in eerste instantie naar Engeland, maar keerde na een training als spion al snel terug om de Duitsers zo veel mogelijk een hak te zetten. Maar nu zit de Gestapo haar op de hielen, en moet ze alles op alles zetten om hen uit handen te blijven…

Deze razendspannende pageturner boeit van begin tot eind. Imogen Kealey heeft dit verhaal gebaseerd op het leven van de echte Nancy Wake, de vrouw die de Duitse bezetter jarenlang in een kat-en-muisspelletje verwikkeld hield.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Jan Smit

Omslagontwerp:
Studio Jan de Boer

Binnenwerk:
ZetSpiegel Best

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789049807795

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
371

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€18,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vrijheid van Imogen Kealy krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. Bij het zien van de portretfoto van de vrouw krijg je een vermoeden dat het boek of gebaseerd is op het ware verhaal van de vrouw of het is het ware verhaal van de vrouw. De titel maakt nieuwsgierig. De subtitel geeft aan wie de vrouw op de portretfoto is.
Vrijheid van Imogen Kealy is gebaseerd op het verhaal van verzetsheld Nancy Wake. Aan het eind kan je lezen welke stukken waar zijn gebeurd en welke fictief zijn. Feit en fictie zijn in ieder geval heel erg mooi met elkaar verweven. Van begin tot en met het einde heb je het gevoel dat alles waar is gebeurd, nergens heb je tijdens het lezen het gevoel dat er iets niet klopt. Als er al iets niet klopt, dan is het de jurk die de vrouw op cover aan heeft. In het verhaal heeft de vrouw namelijk een andere kleur jurk aan als ze fietst. En ook de fiets ziet er te nieuw uit, daar had men beter voor een oude fiets, die er gehavender uitziet, voor kunnen kiezen.
Meteen vanaf het begin wordt je meegezogen in Vrijheid van Imogen Kealy. Je zit meteen in spanning of de hoofdpersoon wordt ontdekt, of ze ooit te pakken wordt genomen, of dat zij de Duitsers en verraders te slim af blijft te zijn. Van begin tot eind weet de auteur je in spanning te houden. Je kan het boek dan ook moeilijk wegleggen omdat je steeds wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen. De vele spannende momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een lange fietstocht omdat ze iets moet ophalen worden soms onderbroken door luchtige stukjes, soms humorvol zoals bijvoorbeeld dat een van de jongens aan de andere jongens trots vertelt hoe Nancy zich wist te bevrijden onder een Duitser vandaan. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet aan ziet komen. Steeds als je denkt te weten hoe het verhaal verder zal gaan, blijkt het toch weer anders te gaan.
De bijnaam die ze van de Gestapo heeft gekregen deed ze alle eer aan. Tijdens het lezen krijg je steeds meer bewondering voor haar moed, haar lef, haar daden. Ook al doet ze op een gegeven moment domme dingen voor de liefde, je blijft haar bewonderen. Je ziet haar groeien, je ziet haar harder worden, maar ook breken als het haar teveel wordt, dat ze het even niet meer aan kan. Het verhaal laat zien wat een oorlog met mensen kan doen, hoe normen en waarden in een oorlog veranderen, hoe men zich staande probeerden te houden, de risico's die worden genomen, hoe de Duitsers verzetsgroepen en vluchtelingen probeerde te pakken, verraad dat continu op de loer lag, wat men voor de liefde over heeft, hulp die uit onverwachte hoeken kan komen, de reden dat iemand in het verzet ging en hoe de oorlog tot waanzin kan drijven. 
Kortom; Vrijheid van Imogen Kealy is van begin tot en met het eind spannend. Meteen vanaf het begin wordt je meegezogen in het verhaal en laat je pas los als je het boek uit hebt. Bepaalde personen heb je dan al in je hart gesloten. Het eind past bij de hoofdpersoon.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Tijdens het lezen kom je er alleen wel achter dat de kleur van de jurk van de vrouw niet klopt en dat de fiets er te nieuw uit ziet. Het was mooier geweest als de vrouw dezelfde jurk als in het boek aan had gehad en er was gekozen voor een oude fiets die er gehavender uit ziet.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar werd om gestreden.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed, het boek is op een filmische manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Enerzijds wel, anderzijds niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Nancy Wake vanwege haar lef, haar moed. Ze laat niet over zich heen lopen, ook niet tegen de grootste bullebak. Dat ze op een gegeven moment domme dingen doet, laat zien dat ze ook maar een mens is die soms tot waanzin wordt gedreven.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze geregeld zoals bijvoorbeeld hoe de jeugd was van Nancy Wake. Ook hoe de Duitsers te keer gingen en zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Een wild beest is het gevaarlijkst als het gewond raakt.' merkte hij op.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van verhalen over de Tweede Wereldoorlog houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog een tijdje bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ De Fontein om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg