Over (Van) Alles - Bert Van Eck


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.


Subtitel:
Beschouwingen vanaf de kant over mens en maatschappij

Waar gaat het boek over? 
We leven langzamerhand in een virtuele wereld. De mens is vervreemd van de werkelijkheid, de waarheid en zelfs van zichzelf. De mens moet echter trouw blijven aan zijn individuele natuur en, gehoor geven aan zijn persoonlijke wensen. Het resultaat is dit boek. Het zijn een 26-tal beschouwingen over mens en maatschappij. Geschreven "vanaf de kant", vrij en, ronduit vanuit ongebondenheid. De 26 beschouwingen gaan over de wereld (5), Europa (1), Nederland (6), de politiek (5), "t Gooi (2), de mens (5) en mezelf, ik (2).
De schrijver is een natuurwetenschapper "Marien Geochemicus' die na zijn pensioen filosofie heeft gestudeerd. De schrijver heeft ruim 30 jaar in Zeeland gewoond en gewerkt. Eerst aan de Deltawerken, later aan het (Internationale) beheer van de (Wester)Schelde.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463387897

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
284

Genre:
Mens en maatschappij, politiek

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Over (van) alles van Bert van Eck krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig. De subtitel geeft meer duidelijkheid over het boek. De titel en sibtitel passen in ieder geval bij het boek, net zoals de haiku en de tekst op de muur.
In de inleiding van dit boek vertelt de auteur wat je van dit boek kan verwachten, waarom hij dit boek heeft geschreven, wie hij is en wat zijn persoonlijkheid is. Aan het eind van het boek vertelt hij nog meer over zichzelf zoals wat hij heeft gestudeerd, dat is nogal wat, met wie hij getrouwd is, hoe zijn werkzame leven is verlopen en wat hij heden ten dage doet sinds hij met pensioen is. Ook over dat laatste vertelt hij hoe hij dat heeft geregeld en hoe het pensioen in de loop der tijden in Nederland is veranderd.
Bert van Eck heeft in Over (van) alles over diverse beschouwingen zijn mening, waarbij je merkt dat hij over alles goed heeft nagedacht voordat hij die gaf, zoals bijvoorbeeld over de verengelsing van onze taal. Hij zet je geregeld aan het denken, laat je in een ander licht naar bepaalde beschouwingen kijken zoals bijvoorbeeld het islamitsch recht. Hij komt soms met oplossingen zoals bijvoorbeeld wat wij als personen individueel als persoon kunnen doen tegen de klimaatverandering. 
Het boek is opgedeeld in zeven delen: Wereld, Europa, Nederland, Regionaal, Politiek, De mens en Ik. Elk deel heeft passende hoofdstukken over het bewuste deel. Elk hoofdstuk begint met een 'wegwijzer' zodat je weet wat je van het bepaalde hoofdstuk kan verwachten. Je komt over diverse onderwerpen meer te weten zoals bijvoorbeeld over het verleden en de toekomst van Europa, de cultuurverschillen tussen de diverse Europese landen en hoe het kan dat voetballers zoveel verdienen. Dat laatste zal menigeen verbazen of misschien ook wel niet.
Kortom; Over (van) alles van Bert van Eck is een interessant boek waarin de auteur meer vertelt over de diverse beschouwingen, zijn weldoordachte mening geeft over de diverse onderwerpen, soms tips geeft over hoe het ook kan en aan het eind vertelt hij wat meer over zichzelf, wie hij is en wat hij graag doet. Dit boek is zijn debuut en hopelijk volgen er nog een aantal boeken waarin hij zijn beschouwingen geeft, want er is nog genoeg om over te schrijven. Zeker over dit vreemde jaar waar hij vast en zeker ook zo zijn meningen, zijn beschouwingen, zal hebben.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is misschien een groot woord, maar ik begrijp een aantal zaken nu beter. Ik heb me altijd verbaasd over de hoge bedragen die voetballers verdienen. Uiteraard vind ik het terrecht dat de voetballers betaald worden voor hun werk, want dat is voetballen voor hun, maar het is maar de vraag of ze die exorbitante bedragen echt moeten verdienen. Na het lezen van het hoodstuk over het Nederlands voetbal begrijp ik hoe dat werkt en hoe het kan dat de voetballers zoveel verdienen. Zo zijn er meer onderwerpen die ik nu beter begrijp.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in boeken over mens en maatschappij en over politiek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Sommige onderwerpen zullen mij nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Mocht de auteur met een nieuw boek komen, dan ga ik die zeker lezen. Ik ben wel benieuwd naar hoe hij dit jaar ziet, wat zijn mening erover is.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg