Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:De mantelzorger in het nauw
Waar gaat het boek over? Joke Werner (1948) is geestelijk verzorger met een eigen praktijk: ZinInZicht. Toen zij nog in een verpleeghuis werkzaam was, ontmoette ze verschillende mantelzorgers die daar hun geliefde bezochten. Uit de diverse gesprekken met mantelzorgers bleek enerzijds de enorme spanning die werd gevoeld tussen het liever zelf willen verzorgen van de dierbare én anderzijds het niet meer kunnen volhouden door geestelijke en lichamelijke uitputting. In dit boek wordt die spanning beschreven in verschillende gesprekken. De mantelzorgers gaven hun medewerking vooral om met hun interview anderen tot steun en troost te zijn. Op de cover is een beeldhouwwerk te zien, gemaakt door Lotta Blokker, dat op een ontroerende wijze laat zien hoe zwaar belast de mantelzorger zich vaak heeft gevoeld. De rode draad bij deze interviews is dat de mantelzorger het zo graag had willen volhouden, maar dat het op enig moment niet langer meer ging.
Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Paul Timmerman
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789463388658
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
172
Genre:
Verpleegkunde
Prijs:
€ 16,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Als de mantel niet meer past... van Joke Werner krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. Je voelt de zwaarte van de persoon die de andere persoon draagt, maar je ziet ook de liefde die ze voor elkaar voelen. De titel en subtitel spreken voor zichzelf.
In de inleiding van Als de mantel niet meer past... van Joke Werner vertelt ze wat de aanleiding was dat ze dit boek is gaan schrijven, waarom ze dit boek is gaan schrijven en voor wie het boek is geschreven. Ook vertelt ze waar het woord 'mantelzorg' vandaan komt. Daarna vertellen een aantal mantelzorgers hun verhalen over voor wie ze mantelzorg(d)en, wat ze allemaal deden, wat de ommekeer was dat ze de persoon voor wie ze mantelzorg(d)en naar een verpleeghuis brachten en hoe ze dat hebben ervaren. Aan het eind van het boek heeft de auteur een interview met een wijkverpleegkundige geplaatst die vertelt wat ze herkent en wat ze vindt dat er moet veranderen. Waar nodig heeft de auteur in een noot de diverse termen en afkortingen, zoals bijvoorbeeld de afkorting RIBW, goed uitgelegd zodat je begrijpt wat er bedoeld wordt.
Als de mantel niet meer past... van Joke Werner mag dan wel een jaar geleden zijn uitgegeven, toch zijn de verhalen van de mensen nog steeds actueel en zal dat altijd zo blijven zolang er mantelzorgers zullen zijn. De verhalen laten zien dat mantelzorgen over het algemeen genomen niet makkelijk is, dat er meer bij komt kijken dan je zo op het eerste gezicht verwacht. De verhalen laten ook zien dat het vaak zwaar en vermoeiend is, zowel geestelijk als lichamelijk. Dat men niet zomaar ervoor kiest om iemand naar een verpleeghuis te brengen, dat er vaak een heel proces aan vooraf heeft plaats gevonden. Je voelt tijdens het lezen hun machteloosheid, hun schuldgevoelens, hun twijfels, hun verdriet, hun verantwoordelijkheidsgevoel, maar bovenal voel je ook de liefde voor de persoon voor wie ze mantelzorg(d)en. Ondanks dat het verschillende verhalen zijn, hebben ze diverse overeenkomsten. Na het lezen van elk verhaal kan je alleen maar respect hebben voor de mantelzorgers, dat ze het zo lang hebben volgehouden, dat ze niet snel hebben opgegeven. De auteur heeft er dan ook goed aan gedaan om dit boek te schrijven, om aan de mantelzorgers te laten weten dat ze er niet alleen voor staan, dat hun situaties herkenbaar zijn en dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun vaak complexe gevoelens. Je krijgt tijdens het lezen een goed beeld van wat mantelzorgen inhoudt. Dit boek zouden niet alleen de mantelzorgers moeten lezen, maar zeker ook de huisartsen en de regeringsleiders opdat die zullen begrijpen dat mantelzorgen vaak meer inhoudt dan men aanvankelijk denkt, dat ze meer steun zouden moeten krijgen dan ze al krijgen, als ze die al krijgen.
Kortom: Als de mantel niet meer past... van Joke Werner laat zien dat mantelzorgen zwaarder is dan men vaak denkt, dat men de persoon voor wie ze mantelzorg(d)en niet zomaar naar een verpleeghuis brengen, maar dat daar vaak een heel proces is voor afgegaan en dat men dan nog niet klaar is met mantelzorgen omdat er dan ook vaak veel bij komt kijken. Na het lezen van de verhalen kan je alleen maar respect voor de mantelzorgers hebben.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, het beeld laat zien hoe zwaar mantelzorgen is, maar ook hoeveel liefde je voor een persoon kan voelen.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen. De titel geeft precies weer waar het boek over gaat.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur. De verhalen van de mantelzorgers hebben mij stuk voor stuk geraakt.
Mooie quote in het boek:
Engelen zijn als de adem die in je geblazen wordt.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor alle mantelzorgers, artsen en de mensen in de regering.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog een tijdje bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten