mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Change, efficiencyverhoging en kostenbesparing bij overheidsorganisaties
Waar gaat het boek over?
Veranderingen, bezuinigingen en efficiencyverhoging: ze zijn niet eenvoudig in overheidsland. Politici burgers en managers uit het bedrijfsleven hebben daar allemaal zo hun ideeën over, en regelmatig simplificeren ze daarbij de zaak te veel. Maar al te vaak wordt gedacht: je geeft die ambtenaren gewoon minder geld, en dan moeten ze het wel goedkoper doen. Helaas is deze methodiek meestal gedoemd te mislukken. Er zijn te veel actoren in het spel, op alle verschillende niveaus, omdat de overheid een veelkoppige leeuw is. Ze kan niet, zoals een bedrijf, al haar energie richten op Meer met Minder. Beide auteurs hebben dit meermalen aan den lijve ondervonden, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Zij analyseren de problematiek op een nieuwe, frisse manier, en leggen de vinger op de pijnlijke plekken, zonder daarbij verwijtend te worden: iedere laag in de organisatie heeft zijn eigen ‘logica’.
Cies de Theije (1968) Filosoof, was van 2002 tot en met 2008 lid van het Dagelijks Bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven, met onder andere de portefeuilles Financiën en Interne Organisatie. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig adviseur. In zijn vrije tijd is hij DJ en draait hij oude Soul, Jazz, Rhythm & Blues en Funk.
Sander van Reedt Dortland (1958) Ingenieur, bedrijfskundige, gewerkt voor Shell, HBG, Eneco en de gemeente Rotterdam, nu als Interim-manager. Houdt van (motor)fietsen en bracht tot voor kort nog jaarlijks een paar vrachten weg als internationaal vrachtwagenchauffeur.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Wim de Jong
Jaar van verschijnen:
2020
Druk:
Tweede, aangevulde druk
EAN:
9789038928104
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
106
Genre:
Openbaar bestuur
Prijs:
€ 17,50
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van De overheid als veelkoppige leeuw van Sander van Reedt Dortland & Cies de Theije krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. De titel van het boek wordt al heel snel duidelijk in het boek. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten. De foto's maken het boek compleet.
In De overheid als veelkoppige leeuw van Sander van Reedt Dortland & Cies de Theije laten de auteurs zien dat veranderingen, bezuinigingen en efficiencyverhoging niet makkelijk is in de overheid en het bedrijfsleven. Ze laten zien dat er vaak verkeerd gedacht wordt en waarom dat gedoemd is te mislukken. De auteurs spreken uit ervaring en analyseren de problematiek en weten heel goed de vinger op de zere plekken te leggen. Ze houden de mensen een spiegel voor, dat die vaak teveel wil in een te snelle tijd en dat het niet altijd zo simpel is als men vaak denkt. Ze leggen duidelijk uit waarom veel zaken zo lang nodig hebben voor er echt iets gebeurd. Ook de overheid en de mensen in het bedrijfsleven houden ze een spiegel voor, van hoe het in ieder geval niet moet.
Sander van Reedt Dortland & Cies de Theije geven in De overheid als veelkoppige leeuw goed weer hoe het bij de overheid en in het bedrijfsleven werkt. Na het lezen van dit boek begrijp je beter waarom het bij de overheid, politiek en het bedrijfsleven gaat zoals het gaat. Hoe het kan dat er niet één logica is, maar dat er meer logica's zijn. Je leest hoe men in de politiek in de loop van de tijd is veranderd, en dan met name hoe men met elkaar praat tijdens bijvoorbeeld debatten. Toch lijken bepaalde zaken nooit te veranderen, zoals bijvoorbeeld hoe de machtspartijen energie verspillen met onderlinge competentiestrijd. Tussendoor komen ze af en toe met een verluchtiging, zoals bijvoorbeeld wat de diverse dansen met elkaar gemeen hebben. Ook komen ze tussendoor af en toe met een verdieping, zoals wat een overheid is. De auteurs zijn eerlijk in dat ze zelf ook niet weten hoe ze veel problemen op moeten lossen, ook al willen ze dat nog zo graag, omdat elk probleem weer een andere oplossing vraagt, Ook verschilt het of het landelijk of lokaal is, ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet belangrijk te zijn.
Kortom; wil je begrijpen hoe het er bij de overheid en in het bedrijfsleven aan toe gaat en hoe het ook anders zou kunnen, dan is De veelkoppige leeuw van Sander van Reedt Dortland & Cies de Theije een aanrader om te lezen. Het is een boek dat iedereen kan lezen, de auteurs hebben de problematiek op een duidelijke, voor iedereen leesbare, manier beschreven. Sowieso is het verstandig als iedereen die bij de overheid en in het bedrijfsleven werkt, dit boek zou gaan lezen. Ze kunnen veel leren van de auteurs.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt naar het boek.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is goed gekozen, je weet meteen wat je wachten staat in het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een informerende, voor iedereen duidelijk leesbare manier, geschreven.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Mooie quote in het boek:
Wat in het ene land goed werkt, hoeft in het andere land, of in een andere gemeente, helemaal niet te werken.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de overheid en het bedrijfsleven en diegenen die bij de overheid en in het bedrijfsleven werkt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk niet dat ik het boek nog een keer ga lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden, wel zal ik er misschien aan denken als ik iets over de overheid of het bedrijfsleven hoor of lees.
Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leuk weetje over het boek:
Eerste druk verscheen in 2012.
Website van de auteurs:
Reacties
Een reactie posten