Kanteling


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Over een crisis als keerpunt

Waar gaat het boek over? 
Elk verhaal heeft een crisis. Dit is het keerpunt - de kanteling - het punt waarop de hoofdpersoon iets leert, onder ogen ziet, iets loslaat of verliest - om daarna iets nieuws terug te vinden in zichzelf. Deze kanteling is het thema van de tien verhalen uit deze bundel, geschreven door tien verschillende schrijvers, die hiervoor allen een Masterclass volgden bij schrijfbegeleider Nanda Huneman. Het zijn eigenzinnige, autonome verhalen waarin hoogte- en dieptepunten, autobiografie en fictie elkaar soepel afwisselen in doorleefde, beeldende en soms bloedstollende scenes. De diverse stijlen, de geheel eigen aanpak van iedere schrijver en de wijze waarop de hoofdpersonen uiteindelijk hun weg weten te vinden maken deze bundel tot een onverwacht en inspirerend leesavontuur.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653480

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
260

Genre:
Verhalenbundel

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Kanteling krijg je niet meteen een idee van wat voor boek je gaat lezen. Bij het lezen van de tien auteurs krijg je een vermoeden dat het een verhalenbundel is waarin elke genoemde auteur één of meerdere verhalen in de verhalenbundel heeft geschreven. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt, hoe je ernaar moet kijken. De subtitel geeft een tipje van de sluier van wat je van de verhalen kan verwachten.
In Kanteling hebben tien auteurs elk een verhaal voor deze verhalenbundel geschreven. Het zijn tien totaal verschillende verhalen die een crisis als uitgangspunt hebben. De auteurs hebben over een al dan niet verzonnen crisis geschreven waarbij de hoofdpersoon uiteindelijk iets onder ogen ziet, iets leert van de crisis, iets loslaat of iets verliest, om uiteindelijk iets nieuws te ontdekken in zichzelf. Het zijn verhalen die (deels) herkenbaar kunnen zijn, die emoties oproepen, waar je je in kan verplaatsen en waar je wat van kan leren. Aan het eind kan je lezen hoe de verhalen tot stand zijn gekomen en leer je hoe je verhalen, zoals die in deze verhalenbundel staan, kunt schrijven. Helemaal aan het eind maak je in een minibiografie kennis met de tien auteurs.
De verhalen in Kanteling zijn stuk voor stuk verhalen waar je meteen in zit, waarmee je niet kan stoppen met lezen als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, wanneer het keerpunt komt bij de hoofdpersoon, hoe het verhaal zal eindigen en wat de hoofdpersoon zal leren van de crisis waarin hij of zij zit. Bij sommige verhalen heb je het gevoel dat het verhaal (deels) autobiografisch is, dat de auteur zelf het een en ander heeft meegemaakt, zo goed hebben ze de gevoelens en denken en doen van de hoofdpersonen beschreven, dat gevoel heb je vooral in de verhalen Fier! van Henk Kwant, Zorg en Hoop van Monique Bradley, Un ta ruman di nium van Johanne Wiegers, Werkelijk onwerkelijk van Charlene Schmelz en Spiegelbeeld van Marieke van Atten. Het zijn verhalen die (deels) herkenbaar kunnen zijn voor veel mensen, zoals bijvoorbeeld over een vrouw wiens vader zijn gezin heeft verlaten toen de dochter zes jaar was en een man die zijn ware gevoelens niet kan uiten vanwege wat hij allemaal heeft meegemaakt, heeft gezien in zijn werk en zo kunnen de andere acht verhalen ook (deels) herkenbaar zijn voor veel mensen. Elk verhaal weet je te raken, je leeft mee met de hoofdpersoon en hoopt dat hij of zij uit de crisis weet te komen. De verhalen laten goed zien wat elke crisis met mensen en hun omgeving doet, zoals bijvoorbeeld een zelfmoord of hoe het is om gemengde ouders te hebben. Bij veel verhalen ga je anders naar bepaalde situaties en mensen kijken, omdat ze laten zien dat er vaak meer speelt of heeft gespeeld in het verleden dan dat je aan de buitenkant ziet. Vaak blijkt het heel erg schokkend te zijn, dat de hoofdpersoon zich daarom zo gedraagt zoals hij of zij zich gedraagt. Het zijn verhalen die je aan het denken zetten. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want diverse verhalen kennen zo zijn emotionele momenten waarbij je het niet droog kan houden.
Kortom; de verhalen in Kanteling zijn stuk voor stuk verhalen die laten zien hoe mensen uit een crisis kunnen komen, waar je wat van kan leren, die je aan het denken zetten en die (deels) herkenbaar kunnen zijn. Het zijn verhalen die je haast zelf met de hoofdpersoon mee beleeft door de beeldende schrijfwijze van de auteurs. Daarnaast is het leuk dat je aan het eind kan lezen hoe de verhalen zijn opgebouwd, dat je kan leren hoe je verhalen zoals die in de verhalenbundel staan zelf kan gaan schrijven. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je krijgt een idee van wat je van het boek kan verwachten.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de plots je verrast?
Ja, dat hebben ze stuk voor stuk.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
In de meeste verhalen zie je de personen groeien, vooral in het verhaal Fier! van Henk Kwant zie je de vader ineens groeien.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, de auteurs hebben mij stuk voor stuk met hun verhalen weten te raken.

Mooie quote in het boek: 
Een goed boek wil ik uit hebben en tegelijk sla ik het na de laatste zin spijtig dicht.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalenbundels houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
NANDA HUNEMAN

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg