De Dertiende Kamer - Harry Turksma


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Salomon Coniche, een ambitieuze en gefortuneerde kunsthandelaar uit Parijs, ontmoet op een zakenreis naar Knokke de beeldschone Godelieve du Mourier. Zij is onderwijzeres op een katholiek kostschooltje. Beiden worden op slag verliefd en vertrekken samen naar Parijs. Hun uiteenlopende karakters en achtergrond vormen aanvankelijk een stimulans voor hun onstuimige relatie, maar veroorzaken ook spanningen. Het overleven daarvan vergt het uiterste van hun aanpassingsvermogen en bereidheid om de barsten in hun sprookje onder ogen te zien. Of dat lukt..?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Harry Turksma is van oorsprong musicus, maar schrijft daarnaast. Hij nam drie cd's op en toonzette bekende Nederlandse dichters, onder wie Achterberg en Vasalis. Onder het pseudoniem Ben van Oordt schrijft hij maandelijks voor het populair literaire tijdschrift voor poëzie en mail-art, Kladblok. In 2021 publiceerde Harry Turksma Feinsteins Erfenis, een bundel korte verhalen die goede kritieken oogstte.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654982

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
204

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De dertiende kamer van Harry Turksma krijg je het gevoel dat het verhaal zich afspeelt in Parijs. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die door de cover (weer) naar Parijs willen om te genieten van de Franse stad. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten of die kamer ook het getal dertien aan de buitenkant heeft of dat men dat, zoals in veel hotels, niet heeft gedaan om bepaalde redenen. Je wilt weten of het om een kamer in een hotel of in een huis gaat, wat voor kamer het is en wat er in die kamer gebeurd (is). De titel van het boek wordt op een gegeven moment duidelijk en dan kun je alleen maar concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze titel te kiezen. De dertiende kamer blijkt een ander soort kamer te zijn dan je had verwacht, je was er nooit opgekomen.
In De dertiende kamer van Harry Turksma ontmoeten de hoofdpersonen elkaar op straat en worden op slag verliefd. Ze hebben allebei een eigen geloof en vooral Godelieve worstelt daar kort mee, ze wil de boot afhouden, maar gevoelens zijn niet te sturen en ze vertrekt samen met Salomon naar Parijs. Ze beleven een onstuimig begin, maar naarmate hun relatie langer duurt, krijgen ze spanningen en worstelen ze beiden met hun eigen gedachten, gevoelens en wat ze willen in hun relatie. Ze blijken allebei een last op hun schouders te hebben die ze willen vervolmaken. Zal het sprookje een gelukkig eind krijgen zoals de meeste sprookjes eindigen? Of eindigt het sprookje niet zoals het eigenlijk hoort?
Meteen vanaf de eerste pagina van De dertiende kamer van Harry Turksma word je meegezogen in het verhaal. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur zie je het verhaal zoals de auteur het heeft geschreven voor je en waan je je eerst in Knokke en later ook in andere plaatsen die in het verhaal voor komen. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de personages en de plaatsen, maar heeft zich duidelijk ook verdiept in de bezigheid van Salomon waardoor de auteur Salomon goed uit de verf kon laten komen als kunsthandelaar. Het is mooi dat je daardoor ook wat over de kunst leert, zoals bijvoorbeeld hoe de waarde van kunst wordt bepaald. Het komt allemaal heel geloofwaardig over, maar op een gegeven moment wordt het verhaal hier en daar wel wat langdradig waardoor je aandacht af kan dwalen.
Ondanks dat het mooi is dat er af en toe in het Frans is geschreven, was het fijner geweest als men in een noot onderaan de bewuste pagina's de Nederlandstalige vertaling van de stukjes Franse teksten had geplaatst, omdat niet iedereen Frans spreekt. De Franse taal is wel goed verwerkt in het verhaal, dat geeft het verhaal net wat meer kleur.
In het begin heb je het gevoel dat De dertiende kamer van Harry Turksma een echte feelgood roman is. Vooral de eerste delen doen voornamelijk zoetsappig aan en heb je het gevoel dat het niet kan mislopen, dat er niets mis kan gaan, maar of dat ook zo is? 
Het is jammer dat Godelieve al vrij snel toegeeft, dat had wel wat langer mogen duren, wat meer aantrekken en afstoten, maar tegelijkertijd is het mooi hoe je haar ziet groeien tijdens het verhaal. Je krijgt bewondering als ze vrij in het begin een groepje mensen op hun plaats weet te zetten. Je kunt haar alleen maar gelijk geven en beseft dat dat in het echte leven ook nog steeds zo is bij veel van die mensen. Dat stukje had dan ook zomaar waargebeurd kunnen zijn. 
Je moet geregeld lachen om bepaalde stukjes, zoals als Salomon op een gegeven moment zegt dat hij altijd al eens verliefd had willen worden op een schooljuf en hoe Godelieve erop reageert. Na het lezen van een bepaald stukje, is het voor te stellen dat je geen rode wijn meer wilt drinken als je hebt gelezen wat dat geeft. De onzekerheden die Godelieve heeft, kunnen voor veel mensen (deels) herkenbaar zijn.
Pas in het laatste deel van De dertiende kamer van Harry Turksma komt er eindelijk wat spanning en kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen. Je krijgt te doen met bepaalde personen en hoopt dat een bepaald persoon eruit komt met zichzelf. Het plot is een verrassend en schokkend plot die je niet ziet aankomen. 
Kortom, De dertiende kamer van Harry Turksma is een beeldend geschreven verhaal waarbij je je tijdens het in de genoemde plaatsen waant. Het verhaal eindigt met een schokkende plot die je niet ziet aankomen. 



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Het boek voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen, ik had er iets meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal over het algemeen vlot wegleest. Door de beeldende schrijfstijl waan je je in de genoemde plaatsen.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, maar dat is in dit geval niet erg.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is deels actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, niet altijd. Het boek laat je bij de stukjes die wat langdradig zijn, je gedachten afdwalen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet vooral Godelieve groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Godelieve, omdat ze een vrouw is die niet op haar mondje is gevallen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, maar een andere beweegreden begrijp ik niet en kan ik ook niet goedkeuren.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb over het algemeen genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
'Wij herrijzen door de eeuwen heen als een feniks uit zijn as, en elke maal een beetje sterker.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die een verrassend eind hebben.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg