Ik lees soms bij andere boekenblogs over hun leesgewoontes en moet soms nadenken wat ik voor leesgewoontes heb. Sommige zijn misschien een beetje vreemd, maar wil ze jullie niet onthouden. Sommige leesgewoontes zullen jullie misschien wel bekend voorkomen.
* Voor ik aan een boek begin kijk ik eerst hoeveel hoofdstukken dat boek heeft. Niet dat ik bij teveel of te weinig hoofdstukken dat boek dan niet meer ga lezen, maar ben er gewoon benieuwd naar.
Daarna kijk ik, voor ik aan een nieuw hoofdstuk begin, hoeveel bladzijdes dat hoofdstuk heeft. Ook hier is het weer zo dat het me verder niet uitmaakt hoe lang of hoe kort een hoofdstuk is, maar wil dat gewoon weten zonder een reden.
* Ik lees zelden aan tafel, alleen als ik een broodje eet of als ik alleen eet.
Ik lees veel liever op de bank met mijn benen opgekruld onder mijn bips. Of ik ga liggen, maar dat is, vooral 's avonds laat, niet verstandig, want dan ben ik in no time in dromenland. Het maakt dan echt niet uit of het een spannend of romantisch boek is. Soms droom ik dan ook van het boek dat ik lees. Krijg je als je je teveel inleeft.
* Ik kijk altijd als eerste wie de hoofdpersoon is. Heb ik geen reden voor voor waarom.
* Als ik lees, dan heb ik altijd wat te snacken en te drinken erbij. Overdag is dat een kop thee of glas water en een koekje of zoute drop. 's Avonds een glas Canei strawberry of ander fruitig smaakje en chocola (vreemde combi I know) of nootjes.
* Als ik alleen ben, dan heb ik meestal muziek op de achtergrond aan. Dat heb ik altijd als manlief er niet is. Als hij er is, dan wil de muziek wel eens een dagje uit staan. Het stoort me in ieder geval niet tijdens het lezen.
* Als ik een boek koop, dan kijk ik eerst naar de kaft. Volgens sommige boekenwurmen is dat not done, maar ik ben van mening dat het oog ook wat wil. Bij mij staat het boek waar ik in lees ook nog eens met de kaft naar de woonkamer, dus het is wel fijn als het mooie kaft is.
Dan kijk ik naar de titel en dan pas naar het verhaal. Als het mij bevalt, nieuwsgierig maakt, dan koop ik het, mits de prijs mij bevalt en ik het kan kopen.
Het gebeurt maar zelden dat ik een boek koop zonder het bekeken te hebben. Dan moet ik wel heel veel vertrouwen hebben in de schrijver. Zo'n schrijver is Jonas Jonasson. Ik had zijn boek De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween gelezen, die vond ik zo goed, dat ik zijn opvolger, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje heb gekocht zonder er even in te kijken. Moet die overigens nog lezen, maar dat komt nog wel.
* Als ik een boek heb gekocht of heb gewonnen, dan lees ik die niet gelijk, maar laat die een tijdje in de kast staan, zodat ik niet het gevoel heb dat ik die snel uit heb. Dat vind ik altijd weer jammer, net of ik er dan snel vanaf wil wat niet zo is. Ik kan namelijk moeilijk afscheid nemen van personages, hoe vervelend ze ook zijn.
* Als het een heel mooi boek is, dan geef ik die niet weg, maar hou dat boek. De kans is klein dat ik dat boek weer ga lezen, maar vind het zonde om weg te doen.
Er zijn ook boeken als ik die uit heb, dat ik die weg doe als ik ze wel leuk maar niet bijzonder vind.
* Ik lees heel veel verschillende genres en heb geen favoriet genre.
* Ook heb ik geen lievelingsboek omdat ik dan andere boeken weer te kort zou doen. Ik heb wel een boel favoriete boeken zoals De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson, Norton reist de wereld rond van Peter Gethers en De tweeling van Tessa de Roo.
Ook heb ik een paar favoriete kinderboeken zoals de series van Wipneus & Pim, Pinkeltje, De olijke tweeling, Jip & Janneke, Dik Trom en zo kan ik nog wel even doorgaan.
* Als ik een boek heb gelezen, dan wil ik de verfilming niet zien omdat die me meestal tegenvalt. Soms kijk ik toch naar de verfilming van een boek en dan heb ik daarna toch meestal een kater en dat komt dan niet door de alcohol.
Een paar maanden geleden bekeek ik de film De scheepsjongens van Bontekoe naar het gelijknamige boek, maar dat viel me zo enorm tegen, dat ik gelijk weer wist waarom ik liever niet naar boekverfilmingen kijk. Meestal ligt dat niet aan de acteurs, maar de film laat maar een gedeelte van het boek zien. Bij de Scheepsjongens van Bontekoe miste ik een heleboel 'hoofdstukken' die niet verfilmd zijn. Ik snap het wel, zo'n film mag niet te lang duren en ook niet teveel kosten, maar ik vond het heel erg jammer dat ze bepaalde hoofdstukken (lees alle hoofdstukken van dat boek) niet verfilmd hadden.
Daarom zal ik De 100 jarige man die uit het raam klom (voorlopig) ook niet gaan kijken, hoe grappig die film ook moet zijn. Wil niet teleurgesteld worden.
* Ik gebruik altijd een boekenlegger in een boek zodat ik weet waar ik ben gebleven. Heb er verschillende in huis. Op het moment gebruik in een kalender van KNRM van mijn geboortejaar als boekenlegger. Die vond ik een paar jaar geleden in de boeken die ik van mijn inmiddels overleden oma heb gekregen en sindsdien gebruik ik die als boekenlegger. Zo heb ik het gevoel dat ze dan mee leest.
Ik maak nooit ezelsoren in een boek, dat vind ik zonde van de boeken.
Wat zijn jullie leesgewoontes?
Ik kijk ook altijd naar de kaft. Meestal wil ik ook meteen weten uit hoeveel pagina's het hele boek bestaat. Ik lees het liefst in stilte, muziek leidt me af.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn 2 auteurs waar ik de boeken ongezien van koop: Lulu Wang en Kim Moelands.
Echt zo herkenbaar voor mij! Ik lees vaak stiekem de laatste pagina's...
BeantwoordenVerwijderen