Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

LeesgewoontesIk lees soms bij andere boekenblogs over hun leesgewoontes en moet soms nadenken wat ik voor leesgewoontes heb. Sommige zijn misschien een beetje vreemd, maar wil ze jullie niet onthouden. Sommige leesgewoontes zullen jullie misschien wel bekend voorkomen.

* Voor ik aan een boek begin kijk ik eerst hoeveel hoofdstukken dat boek heeft. Niet dat ik bij teveel of te weinig hoofdstukken dat boek dan niet meer ga lezen, maar ben er gewoon benieuwd naar.
Daarna kijk ik, voor ik aan een nieuw hoofdstuk begin, hoeveel bladzijdes dat hoofdstuk heeft. Ook hier is het weer zo dat het me verder niet uitmaakt hoe lang of hoe kort een hoofdstuk is, maar wil dat gewoon weten zonder een reden.

* Ik lees zelden aan tafel, alleen als ik een broodje eet of als ik alleen eet.
Ik lees veel liever op de bank met mijn benen opgekruld onder mijn bips. Of ik ga liggen, maar dat is, vooral 's avonds laat, niet verstandig, want dan ben ik in no time in dromenland. Het maakt dan echt niet uit of het een spannend of romantisch boek is. Soms droom ik dan ook van het boek dat ik lees. Krijg je als je je teveel inleeft.

* Ik kijk altijd als eerste wie de hoofdpersoon is. Heb ik geen reden voor voor waarom.

* Als ik lees, dan heb ik altijd wat te snacken en te drinken erbij. Overdag is dat een kop thee of glas water en een koekje of zoute drop. 's Avonds een glas Canei strawberry of ander fruitig smaakje en chocola (vreemde combi I know) of nootjes.

* Als ik alleen ben, dan heb ik meestal muziek op de achtergrond aan. Dat heb ik altijd als manlief er niet is. Als hij er is, dan wil de muziek wel eens een dagje uit staan. Het stoort me in ieder geval niet tijdens het lezen.

* Als ik een boek koop, dan kijk ik eerst naar de kaft. Volgens sommige boekenwurmen is dat not done, maar ik ben van mening dat het oog ook wat wil. Bij mij staat het boek waar ik in lees ook nog eens met de kaft naar de woonkamer, dus het is wel fijn als het mooie kaft is.
Dan kijk ik naar de titel en dan pas naar het verhaal. Als het mij bevalt, nieuwsgierig maakt, dan koop ik het, mits de prijs mij bevalt en ik het kan kopen.
Het gebeurt maar zelden dat ik een boek koop zonder het bekeken te hebben. Dan moet ik wel heel veel vertrouwen hebben in de schrijver. Zo'n schrijver is Jonas Jonasson. Ik had zijn boek De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween gelezen, die vond ik zo goed, dat ik zijn opvolger, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje heb gekocht zonder er even in te kijken. Moet die overigens nog lezen, maar dat komt nog wel.

* Als ik een boek heb gekocht of heb gewonnen, dan lees ik die niet gelijk, maar laat die een tijdje in de kast staan, zodat ik niet het gevoel heb dat ik die snel uit heb. Dat vind ik altijd weer jammer, net of ik er dan snel vanaf wil wat niet zo is. Ik kan namelijk moeilijk afscheid nemen van personages, hoe vervelend ze ook zijn.

* Als het een heel mooi boek is, dan geef ik die niet weg, maar hou dat boek. De kans is klein dat ik dat boek weer ga lezen, maar vind het zonde om weg te doen.
Er zijn ook boeken als ik die uit heb, dat ik die weg doe als ik ze wel leuk maar niet bijzonder vind.

* Ik lees heel veel verschillende genres en heb geen favoriet genre.

* Ook heb ik geen lievelingsboek omdat ik dan andere boeken weer te kort zou doen. Ik heb wel een boel favoriete boeken zoals De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson, Norton reist de wereld rond van Peter Gethers en De tweeling van Tessa de Roo.
Ook heb ik een paar favoriete kinderboeken zoals de series van Wipneus & Pim, Pinkeltje, De olijke tweeling, Jip & Janneke, Dik Trom en zo kan ik nog wel even doorgaan.

* Als ik een boek heb gelezen, dan wil ik de verfilming niet zien omdat die me meestal tegenvalt. Soms kijk ik toch naar de verfilming van een boek en dan heb ik daarna toch meestal een kater en dat komt dan niet door de alcohol.
Een paar maanden geleden bekeek ik de film De scheepsjongens van Bontekoe naar het gelijknamige boek, maar dat viel me zo enorm tegen, dat ik gelijk weer wist waarom ik liever niet naar boekverfilmingen kijk. Meestal ligt dat niet aan de acteurs, maar de film laat maar een gedeelte van het boek zien. Bij de Scheepsjongens van Bontekoe miste ik een heleboel 'hoofdstukken' die niet verfilmd zijn. Ik snap het wel, zo'n film mag niet te lang duren en ook niet teveel kosten, maar ik vond het heel erg jammer dat ze bepaalde hoofdstukken (lees alle hoofdstukken van dat boek) niet verfilmd hadden.
Daarom zal ik De 100 jarige man die uit het raam klom (voorlopig) ook niet gaan kijken, hoe grappig die film ook moet zijn. Wil niet teleurgesteld worden.

* Ik gebruik altijd een boekenlegger in een boek zodat ik weet waar ik ben gebleven. Heb er verschillende in huis. Op het moment gebruik in een kalender van KNRM van mijn geboortejaar als boekenlegger. Die vond ik een paar jaar geleden in de boeken die ik van mijn inmiddels overleden oma heb gekregen en sindsdien gebruik ik die als boekenlegger. Zo heb ik het gevoel dat ze dan mee leest.
Ik maak nooit ezelsoren in een boek, dat vind ik zonde van de boeken.

Wat zijn jullie leesgewoontes?

Reacties

  1. Ik kijk ook altijd naar de kaft. Meestal wil ik ook meteen weten uit hoeveel pagina's het hele boek bestaat. Ik lees het liefst in stilte, muziek leidt me af.
    Er zijn 2 auteurs waar ik de boeken ongezien van koop: Lulu Wang en Kim Moelands.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt zo herkenbaar voor mij! Ik lees vaak stiekem de laatste pagina's...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…