Klik hier voor de boeken op aantal sterren, genres, jaar van publiceren en per uitgeverij.

Meer tonen

Nederland In 2050 - Henny Schram



Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Waterland, IJsland of Gidsland?

Waar gaat het boek over? 
De komende 25 jaar zouden wel eens bepalend kunnen zijn voor ons voortbestaan en de huidige biodiversiteit. In een makkelijk leesbare stijl neemt de auteur je mee op reis door het klimaat door de eeuwen heen, de uitdagingen van de leefbaarheid in Nederland, de energietransitie, onze natuur & voedselvoorziening, de razendsnelle technologieontwikkeling en AI & robotica. Prangende vragen, zoals hoe we onze economie zouden moeten inrichten, zodat naast winst ook algemeen belang wordt gediend en hoe we de politiek weer terug bij de burger brengen, komen ruimschoots aan de orde. In plaats van mensen beter maken staan we op de drempel om betere mensen te maken. Homo Sapiens 2.0 kunnen we nu nog zelf richting geven, waarbij, naast nieuwe technologie, onze eigen houding en gedrag naar een hoger niveau moeten worden getild. Het boek is op realistische wijze optimistisch, beschouwend en aan het eind zeer praktisch ingesteld met 5 kernwaarden en een manifest voor de komende decennia om enerzijds klimaatverandering te kunnen beteugelen en anderzijds Nederland weer veerkrachtig, betrokken en leefbaar te krijgen.

Bron: bol

Over de auteur:
Henny is 57 jaar en getrouwd met Leontien. Hij heeft een nieuwe stap gezet na een lange loopbaan in de staalindustrie. “Nederland in 2050: Waterland, IJsland of Gidsland?” is zijn tweede boek na zijn debuut in 2023 met “Nederland in 2075”.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Maureen Vermeulen

Binnenwerk:
Șükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2024

ISBN:
9789464872484

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
110

Genre:
Politiek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Nederland in 2050 van Henny Schram vraag je je af welke toekomstige futuristisch eiland het eiland op de cover voor moet stellen. Het is dat de titel van het boek het verraad, anders had je Nederland er niet in gezien. Toch is het een indrukwekkend beeld van hoe Nederland er over vijfentwintig jaar uit kan zien, ook al zal dat niet zo extreem zijn.
De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je gaat er (onbewust) door fantaseren en vraagt je af hoe Nederland er in dat jaar uit zal zien in jouw ogen.
De subtitel geeft, net als de titel overigens, goed aan wat je van dit boek kunt verwachten. Misschien dat er nog een vraag bij had gekund: 'Of geen van drieën?' Dat kan namelijk ook een optie zijn, maar daar gaat de auteur van dit boek niet van uit. Over vijfentwintig jaar zullen we het in ieder geval weten.
In Nederland in 2050 neemt Henny Schram een blik in de toekomst, een blik over hoe Nederland over vijfentwintig jaar in zijn ogen eruit zal zien. Hij komt met zowel warme als koude extremen, als het over klimaat gaat, aan en wat we volgens hem nu al moeten en kunnen doen om erop voorbereid te zijn en om de klimaatdoelen te halen.  De geschiedenis van het klimaat heeft hij goed beschreven.
Voor welke uitdagingen we volgens de auteur komen te staan, zoals wat voedselvoorziening, stroom en werkgelegenheid aangaat. Hij eindigt met vijf kernwaarden en een manifest voor de komende jaren om Nederland weer veerkrachtig, betrokken en leefbaar te maken.
Wie meer boeken over klimaatverandering heeft gelezen en meer over het klimaat heeft gezien en gehoord in de media, zal Nederland in 2050 van Henny Schram nog kritischer lezen dan dat men er niet of nauwelijks over gelezen, gezien gehoord heeft. Dit is een boek dat tot discussies leidt, zoals over de zeespiegelstijging, klimaatverandering en CO₂. Ook over insecten en hoe de natuur eruit ziet, zal iedereen zijn of haar mening hebben, zullen veel mensen het niet eens zijn met de auteur, omdat zij veel insecten, niet alleen in hun tuinen, maar ook in de natuur in Nederland zien, en zo zijn er meer punten in het boek dat de auteur aanhaalt waarover gediscussieerd gaat worden, zoals over de natuur zelf. De een zal het met auteur eens zijn en de ander heeft andere ervaringen door wat hij of zij dagelijks ziet.
De een zal het met alles wat de auteur heeft geschreven eens zijn en angst voor de toekomst hebben, ook al geeft de auteur aan het eind van het boek de lezers hoop voor de toekomst. De ander zal niet bang zijn, omdat hij of zij ook elders heeft gelezen dat de soep lang zo heet niet wordt gegeten als die wordt opgediend, zal het nuchterder bekijken, maar het is voor te stellen dat er mensen bang zullen worden van de beschreven scenario's.
De auteur weet alles goed te onderbouwen en geeft er zijn kijk op, zoals over wat de politiek kan doen. Het is mooi dat hij met eigen ideeën komt zoals hij denkt dat het in de toekomst kan, zoals dat dierwaardige boerenbedrijven weer moeten boeren zoals men dat in vroeger tijden deed. Daar kunnen veel mensen het alleen maar mee eens zijn. Het is overigens mooi om te lezen dat hij niet alle boerderijen uit Nederland weg wil hebben. Hij heeft daar een logische reden voor, wat veel mensen ook al vinden. 
Ook ben je als lezer blij om te lezen dat de auteur niet alle bomen weg wil hebben, maar juist zoveel mogelijk wil houden, ook al is hij realistisch genoeg erover dat er altijd plekken zullen zijn zonder bomen.
De auteur weet hier en daar te schuren met zijn pleidooi, zoals over de bevolkingsgroei. Overigens moet je lachen om dat hij schrijft dat vruchtbaarheid met opleiding te maken heeft. Zo komt het althans over. Dat heeft hij niet kunnen onderbouwen en dat valt ook niet te onderbouwen, omdat vruchtbaarheid niets met opleiding te maken heeft. Wel kan het zijn dat vrouwen die opgeleid zijn en een drukke baan hebben, minder kinderen hebben dan vrouwen die niet of nauwelijks zijn opgeleid, maar dat heeft dan met de anticonceptie te maken.
Sowieso staan er wel meer dingen in waarbij je vraagtekens kunt hebben, zoals over het lawaai en nachtrustverstoring, dat dat met het milieu te maken heeft. Dat is niet waar. Je kunt wakker liggen van regen en onweer, maar dat is van alle tijden en een natuurlijk iets. Het zijn de mensen die lawaai maken, maar dat heeft, zoals gezegd, niets met het milieu te maken.
Zo zijn er meer onderwerpen waarbij je vraagtekens kunt hebben, zoals dat mensen zich niet makkelijk aan de snelle klimaatverandering zouden kunnen aanpassen, terwijl allang bewezen is dat men dat wel kan.
De auteur heeft veel goede oplossingen, zoals om CO₂ op te slaan in ondergrondse schimmels en ook over dat iedereen een basisinkomen zou moeten hebben is een goed idee.
Helaas zijn sommige van zijn ideeën niet zo goed, zoals zonnepanelen op zee. Het is allang bekend dat zonnepanelen niet zo milieuvriendelijk zijn als men denkt en dan heeft hij nog niet of niet goed nagedacht over wat dat zou betekenen voor het leven in zee.
Ook over kweekvlees, hoe mooi dat ergens ook klinkt, is het beter als men echt weet wat het met de mens doet als hij of zij dat zijn of haar levenlang eet. Dit staat namelijk nog maar in de kinderschoenen.
Je wordt door dit boek in ieder geval aan het denken gezet, zoals over wat er allemaal in het grondwater terechtkomt en dat we drinkwater gebruiken om toiletten door te spoelen. Iets wat bizar blijft om te lezen.
Het is mooi om te lezen dat de auteur AI toejuicht en er de voordelen van inziet, zoals voor in de zorg. Iets wat veel mensen niet zien, maar door de auteur ga je anders naar AI kijken. Gelukkig noemt hij ook een paar nadelen op, maar als je die leest, dan vallen die in het niet bij de voordelen.
Kortom, Nederland in 2050 van Henny Schram is een interessant boek van hoe de auteur de komende vijfentwintig jaar ziet in Nederland, wat de klimaatscenario's zijn en hoe Nederland er dan voor kan staan. Niet iedereen zal het met alles eens zijn en er zullen discussies ontstaan, maar je wordt, hoe dan ook, aan het denken gezet door dit boek.


Het boek is onder andere te koop bij bol en bij Amazon.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover, maar je ziet er Nederland, ook niet in 2050, in terug, tenzij Rotterdam er uiteindelijk deels zo uit gaat zien, dan is het toch een stukje Nederland.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Over vijfentwintig jaar zullen we vast wel het antwoord weten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een heldere en informerende, maar niet te droge manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel, want het speelt in het nu.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik vond het een interessant boek om te lezen.

Mooie quote in het boek: 
Waar een wil is, is een weg.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boeken over politiek en de maatschappij houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek laten zwerven.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:








Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Het boek is ook te koop op Amazon
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties