Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Geheime Leven Van De Koe - Rosamund Young

Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek ligt vanaf 2 oktober 2017 in de winkels.

Oorspronkelijke titel:
The Secret Life Of Cows

Waar gaat het boek over? 
Op de biologische boerderij van Rosamund Young in Engeland mogen de koeien (en varkens, en kippen, en schapen) letterlijk gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de
wei onder de kersenboom grazen, of toch boven op de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme, logische keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben wij me…

Bruid van Argentinië - Pam Lewis
Waar gaat het boek over? 
In 1912 reist de vijftienjarige Minke van Enkhuizen naar Amsterdam om de vrouw van de zakenman Sander DeVries op haar sterfbed te verplegen. Enkele uren na haar dood vraagt Sander Minke ten huwelijk. Ze accepteert zijn aanzoek en daarna varen ze naar Zuid-Amerika, waar Sander in de olievelden zijn fortuin hoopt te maken. In het Argentijnse stadje Comodoro gutst de olie door de straten en wordt er zwaar gegokt en gedronken. Maar Minke is verliefd, de ruige omgeving deert haar niet. Tot ze zwanger raakt en ontdekt dat haar echtgenoot verre van perfect is. Hun eens zo rooskleurige toekomst verandert in een nachtmerrie. Maar Minke is niet voor niets in Enkhuizen opgegroeid...

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Heel aangrijpend. Je wilt steeds verder lezen.
Door dit boek besef je weer dat sommige gewoontes eigenlijk nog niet eens zolang geleden is dat het heel gewoon was terwijl dat nu niet meer voor te stellen is. Je kan je namelijk niet voorstellen dat het een eeuw geleden, ja, echt, zo kort is het eigenlijk nog maar geleden, dat het heel gewoon was dat de dochter des huizes, als ze 15 of 16 jaar was, uit huis ging om bij rijke mensen in huis te gaan wonen en daar de huishouding te doen. Dat betekende voor de 'arme' ouders weer een mond minder om te vullen en er kwam extra geld in het laatje. Ook was het toen heel gewoon dat ze op jonge leeftijd trouwde met een man die haar vader, of soms zelfs haar overgrootvader kon zijn. Dat het toen heel gewoon was dat je op je 17e/18e 2 kinderen had. Gelukkig is dat nu niet meer zo.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is heel vlot geschreven, het boek leest lekker weg.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Minke, omdat ze een heel sterke vrouw is die niet op haar mondje is gevallen. Die voor zichzelf durft op te komen en leergierig is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dit keer vind ik het een moeilijke vraag, want eigenlijk weet ik gewoon niet aan wie ik nu de grootste hekel moet hebben omdat ze alle vier even erg zijn.
Sander, omdat hij een sluwe vos is die over lijken gaat, zijn vrouw vernederd en zijn zoon verkoopt als hij geld nodig heeft.
Het echtpaar Dietz die eveneens over lijken gaan en de vrouw van hun vriend van van alles betichten terwijl dat niet zo is, haar de dood van hun dochter zelfs in de schoenen schuiven, terwijl Minke daar niets aan kon doen.
Fenna, die haar zusje continu vernederd en zelfs verraad.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Enkhuizen is een mooie plaats en ik geloof best dat dat een eeuw geleden ook al zo was, net zoals Amsterdam dat was en is. Comodoro klinkt mij niet echt leuk, maar wel gezellig in de oren en New York, dat lijkt me echt een wereldstad, wat het een eeuw geleden waarschijnlijk ook al was.

Mooie quote in het boek: 
Er bestaat niet één absolute waarheid voor iedereen.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut, want het geeft een mooi beeld van hoe het nog geen eeuw geleden er aan toe ging.

Hoeveel punten geef je het boek? 
10

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Waarschijnlijk wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, dus ik kan het niet weggeven, maar hij mag op de e-reader blijven staan. Was het een fysiek boek geweest, dan had ik die niet weggegeven.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet bekijken.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik heb het boek net 2 uur uit en het houdt me nog steeds bezig. Blijf verbaasd over het leven dat Minke heeft geleid en ben heel benieuwd hoe het haar en haar kinderen verder is gegaan.Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…