Klik hier voor de boeken op aantal sterren, genres, jaar van publiceren en per uitgeverij.

Meer tonen

Het Groene Leven Van Heleen - René Van Rooij


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een terugblik op morgen.

Waar gaat het boek over? 
Dit boek is een adembenemende reis van 2021 naar 2050. De grote thema’s van onze tijd, opwarming van de aarde en artificiële intelligentie, vormen de rode draad in deze brievenroman, liefdesroman, en politieke satire. Wat geeft uiteindelijk de doorslag voor het lot van onze planeet: opwarming of AI? In de woorden van literatuurwetenschapper Liesje Schreuders: De vaart en de pret waarmee Van Rooij werelden creëert en bereist ... onze wereld nu, het grote thema van de literatuur, de tijd - hoe die te overwinnen ... gekke vondsten ...verwijzingen naar de wereldliteratuur .... de schiere levenslust ... de dosis (zelf)spot en politieke satire, volledig over de top. De passage met WA en Maxima: afgeserveerd, dodelijk ... kortom een meesterwerk!

Bron: bol

Over de auteur:
René van Rooij is auteur van acht romans, een biografie en het oorlogsverhaal van zijn ouders.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Lisa Dijkhuizen

Binnenwerk:
Lisa Dijkhuizen

Jaar van verschijnen:
2025

ISBN:
9789464872798

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
242

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er erg goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het groene leven van Heleen van René van Rooij wil je weten waarom de schedel van het hoofd is gehaald waardoor je de hersenen ziet. Later in het boek zal het duidelijk worden waarom dat is en dan kun je alleen maar concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze cover te kiezen. 
De omslagafbeelding is overigens gemaakt door Hilda Wetting. Aan het eind van het boek legt de auteur uit wie zij is en wat ze van hem is. Hij vertelt daar ook zijn verhaal over het boek, hoe hij erop is gekomen.
De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je krijgt visioenen van een vrouw die in en van de natuur leeft. Of dat ook zo is, mag je zelf gaan lezen.
De subtitel is nogal raadselachtig en doet je de wenkbrauwen fronsen. Je wilt alleen al daarom het boek lezen.
Het groene leven van Heleen van René van Rooij is het derde boek in de serie van Het korte leven van Heleen, De vleugel van Bach en, zoals gezegd, dit boek. Het mooie van deze boekenserie is, is dat je de boeken los kunt lezen. Er wordt wel af en toe teruggeblikt in het verleden, maar het is niet zo storend, dat je het niet meer begrijpt. Je wordt eerder nieuwsgierig naar de vorige delen.
Als je dit boek uit hebt, dan hoop je stiekem dat er nog een deel komt, want je wilt weten hoe het met twee personen verder gaat. Aangezien de auteur iets met het getal drie heeft, is het misschien leuk om er nog een trilogie bij te doen, want de hoofdpersonen zijn leuke personen waar je meer over wilt lezen, maar dat is uiteraard aan de auteur of hij nog een vervolg erop schrijft. 😉 Mag ook een nieuwe trilogie zijn. 😁 Lees het boek om te begrijpen wat ik ermee bedoel.
De vleugel van Bach ga ik zeker nog recenseren, maar ik weet alleen niet wanneer. Dat merken jullie vanzelf wel op deze boekenblog.
In Het groene leven van Heleen van René van Rooij schrijven twee personen naar hun naamgenoten uit het verleden. De een heeft zijn naamgenoot gekend en schijnt niet bij iedereen even geliefd te zijn. De ander heeft haar naamgenote niet gekend, maar voelt wel een band met haar.
Ze schrijven over wat hun bezighoudt en wat ze meemaken. 
Het is een adembenemende reis van 2021, waarin veel mensen veel zullen herkennen, zoals de pandemie, naar 2050, waar je niet al te vrolijk van wordt als je het zo leest. Waarvan je hoopt dat niet alles werkelijkheid wordt, zoals BREINverbonden zijn. De voor- en nadelen daarvan heeft de auteur goed verwerkt in het verhaal. 
Alleen al met het woord 'BREINverbonden' laat de auteur zien dat hij veel fantasie heeft. Dat laat hij ook zien met het stuk over een wereldberoemde familie. Tijdens het lezen krijg je een vermoeden dat hij niets met die familie heeft. Het is maar goed dat hij een van de twee hoofdpersonen laat weten dat er over iets geen details worden gegeven, omdat de auteur anders problemen kan krijgen. Het is in ieder geval voor te stellen dat die familie niet blij zullen zijn met dit boek. Of wel, dat ze er de humor van inzien, maar dat kan dan ook als een boer met kiespijn zijn.
Sowieso komen er veel bekende mensen in voor, sommigen hebben een andere naam gekregen, maar je weet meteen wie het is, zoals Herrie Boodet. De kans is groot dat hij wel om dit boek kan lachen, net zoals onze voormalige minister-president, die met zijn echte naam een rol in dit boek heeft. Je hoort hem, als hij aan het woord is, praten. De auteur heeft zijn manier van praten goed verwerkt in het boek.
Het is een hedendaags, naar de toekomst, verhaal over milieu, opwarming van de aarde en AI. Deze drie vormen de rode draad in het verhaal. De vraag is wat de doorslag voor het lot van onze aarde geeft.
Zoals gewend van René van Rooij, heeft hij zich in Het groene leven van Heleen ook weer goed ingeleefd in de personages en de tijd. Je leeft met de personages mee en krijgt zelfs sympathie voor een van de twee die je eerst niet zo mocht. Ook al ben je het niet altijd met die persoon eens, je hebt wel begrip voor die persoon en bewonderd die persoon dat die uiteindelijk weer voor hetgeen gaat waar die persoon eerst voor stond. Ook al begrijp je de tussenwegen die de persoon heeft gevolgd.
Ook de andere persoon begrijp je, ook al ben je het niet met alles eens.
Hoewel Het groene leven van Heleen van René van Rooij onder romans valt, had het boek ook onder science fiction kunnen vallen. Daar past het boek eigenlijk beter onder, omdat het meer science fiction is, zoals over een toekomstig voertuig en wat die allemaal kan.
Denk niet dat er niets romantisch in voorkomt, dat komt ook genoeg, tot in detail, aan bod. Het verhaal laat hiermee zien dat sommige vrouwen niet voor mannen onderdoen in bepaalde opzichten. Hadden de twee personen, voor wie de brieven zijn bedoeld, de brieven gelezen, dan hadden ze die met rode oortjes gelezen, maar het had ook gekund dat ze die brieven niet verder hadden durven gelezen.
Het verhaal is hier en daar een tikkeltje voorspelbaar. Je krijgt op een gegeven moment een vermoeden hoe het tussen twee personen gaat lopen, maar dat is niet erg. Er zitten genoeg verrassende momenten in die je niet ziet aankomen, zoals als iemand een baan aanneemt die je niet verwacht had bij die persoon.
Dit is een boek dat mensen tot discussies kan aanzetten, maar ook aan het denken kan zetten, zoals over de opwarming van de aarde. De een zal het nog serieuzer nemen en nog fanatieker worden, ook al wordt dat later in het verhaal gerelativeerd. Een ander zal er alleen maar om lachen en het overtrokken vinden.
De auteur is goed in uitleggen zoals hij via de brievenschrijvers laat zien, zoals wat zonne-energie is.
Hier en daar, vooral de eerste paar jaar in het verhaal, zullen veel dingen herkenbaar zijn, zoals de lockdown tijdens de pandemie. De auteur heeft daarmee feit en fictie mooi weten te verweven met elkaar.
Er is geregeld geciteerd uit een boek, zoals uit een boek van Frits Kalshoven uit 1974. Door de citaten uit de genoemde boeken wil je die boeken (her)lezen.
Het verhaal laat zien hoe idealen kunnen verdwijnen als het om geld gaat, wat voor impact AI kan (gaan) hebben, hoe het zit met het milieu en de opwarming van de aarde, en spijt, maar tegelijkertijd geen spijt van iets hebben en ermee omgaan.
Kortom, Het groene leven van Heleen van René van Rooij is een boek dat meer onder science fiction valt dan onder romans. De eerste jaren zijn feit en fictie mooi met elkaar verweven en is het een en ander herkenbaar, maar gaandeweg komt de toekomst in zicht die totaal anders is dan het leven van vandaag de dag. Als lezer hoop je dat bepaalde dingen, zoals een masker, niet uit gaan komen. 
Het is een verhaal met veel humor, waarbij je geregeld afvraagt hoe de auteur erop is gekomen, zoals het hoofdstuk over een wereldberoemde familie. Misschien moet de auteur de oudejaarsconference van dit jaar maar doen. Het kan niet anders, of het wordt een kijkcijferkanon.


Het boek is onder andere te koop bij bol en bij Amazon.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel dat je de wenkbrauwen doet fronsen. Je begrijpt de subtitel pas als je het boek hebt gelezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Hoewel het een fictief boek is en het verhaal een groot deel in de toekomst speelt, is het boek deels actueel, zoals over de opwarming van de aarde.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Het verhaal is zo geloofwaardig, dat je soms even in jezelf moet bedenken dat het een fictief verhaal is, zoals als iemand te horen krijgt dat men heeft gezien wat hij op een nacht heeft gedaan.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Heleen, omdat ze een vrouw is die doet wat op haar pad komt en een ideaal probeert te vervullen. Daarnaast heeft ze ontzettend veel humor.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze wel, ook al keur ik niet alles goed, Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het is inmiddels 2025 en tot nu toe gaat het leven me goed af en ik hoop dat dat ook geldt voor minimaal de komende vijfentwintig jaar.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik heb genoten van het boek en dat is ook belangrijk.

Mooie quote in het boek: 
Jij zult in je lange leven ook geleerd hebben dat je niet moet proberen om een discussie met een vrouw te winnen. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van humorvolle verhalen die echt gebeurd kunnen zijn houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Dit is het laatste deel, maar stiekem hoop ik dat er nog een trilogie komt. In ieder geval ga ik over een tijdje het vorige deel lezen. Jullie lezen vanzelf mijn recensie van dat deel op deze boekenblog.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek laten zwerven.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:










Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Het boek is ook te koop op Amazon
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties