Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

De Man Die Alles Achter Liet - Tanya Commandeur


Met dit boek zit ik op de helft van mijn reading-challenge. Toen ik op 1 januari invulde dat ik 50 boeken wilde gaan lezen dit jaar, bedacht ik me achteraf dat het wel heel veel zijn, maar het is nu eind april en ik zit op 25 gelezen boeken. Nu heb ik er wel vertrouwen in dat ik op 31 december 50 boeken heb gelezen en misschien wel meer, maar dat weten we pas op 31 december. ;)

Waar gaat het boek over? 
De man die alles achterliet is een historische roman van Tanya Commandeur, gebaseerd op het verhaal van haar betovergrootvader. Holland-Amerika, begin twintigste eeuw: David Buijser is elf jaar als zijn vader Johannes het gezin in de steek laat. Jaren later volgt David het spoor naar New York, waarbij hij zijn doel voor ogen houdt: de man leren kennen die zoveel op hem zou lijken.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een schitterend familie-geschiedenis boek dat moeilijk weg te leggen is. Het geeft heel mooi weer hoe het begin vorige eeuw ging. Soms lag ik in een deuk en een volgend moment had ik moeite om mijn tranen binnen te houden.
Moest soms wel even nadenken wat iets was, zoals engeltjesmaker, maar daar kwam ik, helaas, een paar tellen later achter in het verhaal. Voor diegenen die niet weten wat een engeltjesmaker is, Google dat maar. Het woord klinkt in ieder geval mooier dan het is en vind het eigenlijk ook geen goed woord daarvoor.
Wat ik leuk vind is dat er achter in het boek foto's en brieven van de familie staan. Dat geeft een nog duidelijker beeld van wie ze waren.

Wat vind je van de cover? 
Een hele mooie cover dat echt bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen en past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is heel vlot en beeldend geschreven.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Lena, omdat ze David verzorgde op het moment dat het nodig was, dat ze hem aanstuurde om toch weer naar zijn vader te gaan om hem te leren kennen en ook later hem altijd steunde.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dit vind ik dit keer een moeilijke vraag, maar als ik iemand moet noemen, dan is het die mafkees die David in de Amerikaanse haven op zijn gezicht sloeg toen David werd aangenomen en niet hij.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Het zijn mooie locaties en Rotterdam moet volgens mij voor de oorlog nog mooier zijn geweest dan het nu al is.

Mooie quote in het boek: 
Elk afscheid is de geboorte van een herinnering.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut! Ik kan het boek aan iedereen aanraden.

Hoeveel punten geef je het boek? 
10.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Waarschijnlijk wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een e-book, dus ik kan het boek niet weggeven, maar hij mag op mijn e-reader blijven staan. 

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik heb het boek net een paar uur uit en het houdt me nog bezig.


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…